fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jessica: “Vriendinnen spreken me aan op het gedrag van mijn zoon”

Vriendinnen spreken me aan op het gedrag van mijn zoon

Toen Jessica nog geen kinderen had, had ze er al eens van gehoord: de moedermaffia. “Ja, op Instagram zie ik het vaak. Van die moeders die een andere moeder aanspreken op hun opvoeding of verzorging. Ik heb het altijd een bijzonder fenomeen gevonden. Waarom zou je je bemoeien met het leven van een ander? Heb je het niet druk met je eigen problemen? Nou nee dus. En zelfs mijn eigen vriendinnen maken zich er schuldig aan.” 

Opladen

Boris, het zesjarige zoontje van Jessica, is een lief en energiek ventje. “Hij heeft een eindeloze hoeveelheid energie. Elke ochtend staat hij om 6:00 uur naast zijn bedje, klaar om er een leuke dag van te maken. Rond 20:00 uur ’s avonds krijg ik hem met veel moeite zijn bed in. Meestal slaapt hij om 22:00 uur pas, maar ik wil wel dat hij in zijn bed ligt. Zo laadt hij toch op en hebben mijn man en ik ook even een rustig moment voor ons samen.”

Voetbal, atletiek en zwemmen

Om te zorgen dat Boris al zijn energie kwijt kan, zorgt Jessica ervoor dat hij voldoende beweging krijgt. “Hij rent naast de fiets naar school. Op school heeft hij een soort stoelfiets onder zijn bureau. Na school gaat hij naar voetbal, atletiek en zwemmen. Ja, dat zijn heel veel activiteiten, maar anders is Boris simpelweg niet moe aan het einde van de dag.”

Denken mee

De leerkrachten op school denken vaak met Jessica mee. “Ze kennen Boris goed en weten hoe ze met hem om moeten gaan. Zo hebben ze die bureaufiets voor hem geregeld. En ook mag Boris soms een rondje gaan rennen op het plein of in de gymzaal. Ik ben de school zo dankbaar voor dit meedenken. Mede hierdoor lukt het Boris steeds beter om zijn concentratie tijdens de les goed vast te houden. Zeker nu hij in groep 3 zit is dit erg belangrijk.”

Kritiek op gedrag

Toch is niet iedereen zo positief in de benadering van Boris. “Onze vrienden kunnen er moeilijk mee omgaan. We spreken regelmatig met een groep vrienden en al onze kinderen af. De kids lekker spelen en wij uitgebreid bijkletsen en borrelen. Dit soort zaterdagen zijn onwijs leuk en gezellig. Alleen is er kritiek op het gedrag van Boris…”

Bal door de ruit

Tijdens hun laatste bijeenkomst, schopte Boris een voetbal door de ruit van vrienden van Jessica. “Overal lag glas en mijn vriendin was boos. Ik heb direct alles opgeruimd en heb Boris zijn excuses aan laten bieden. Verder hebben we alle schade vergoed en heb ik later nog een kaartje gestuurd om sorry te zeggen. Alleen in plaats van een ‘ach, maakt niet uit, dat kan iedereen gebeuren’, kreeg ik een stortvloed van frustratie te verduren…”

Naar telefoontje

De vriendin waarbij de voetbal door de ruit ging, belde Jessica op om over het gedrag van Boris te praten. “En het erge is: dat deed ze namens de hele vriendengroep. Volgens haar was de voetbal door de ruit de druppel die de emmer deed overlopen. Blijkbaar irriteert iedereen zich aan het ‘drukke en oncontroleerbare gedrag’ van Boris. Ze wilden ons nog graag bij de samenkomsten hebben, mits wij Boris tot rust zouden manen.”

Onredelijk

Het raakt Jessica enorm dat er in haar vriendengroep zo over Boris wordt gesproken. “Dat jongetje is zes jaar oud. Hij kan er niks aan doen dat hij zo veel energie heeft en soms hoort daar dus druk gedrag bij. Andere mensen kunnen daar van schrikken en het ronduit irritant vinden. Dat begrijp ik, maar van hem verwachten dat hij zijn mond houdt en rustig in een hoekje gaat zitten, is onredelijk. We doen er op school en thuis alles aan om ervoor te zorgen dat hij zijn energie kwijt kan. Meer kunnen wij niet doen toch? Ik vind dat mijn moedermaffia vriendinnen zich niet met mijn kind moeten bemoeien.”

Afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Joris -

Hebben kinderen in groep 3 tegenwoordig een heus bureau, ja? Wij noemden dat gewoon tafeltje.

Je kind slaapt weinig en lijkt wel erg druk. Natuurlijk is het niet onredelijk van je vrienden om te verwachten dat jij je kind onder controle houdt als je ergens te gast bent. Hij is 6, geen anderhalf. Prima dat ie zo lekker veel energie heeft, dan zet je dat maar lekker in om een mooie tekening te maken.

Sanderien van Mul -

Zo belachelijk veel energie is niet normaal. Laat dat kind eens testen op ADD/ASS (of hoe het tegenwoordig ook mag heten). Dat is niet om je kind in een bepaalde hoek te drijven, maar om te begrijpen waar dat gedrag vandaan komt. En als meerdere personen last hebben van het gedrag van je kind, zou ik me maar eens achter de oren krabben. Als het nu één vriendin was geweest, maar blijkbaar deelt de hele groep die mening. Doe er dan ook iets mee.

Reageer ook