fb
Damespraatjes Damespraatjes

Carien: “Boos omdat wij het eten van hun tafel pakten”

eten van een ander opeten

Carien en haar vriend Derk moeten op de kleintjes letten. “We hebben het niet zo breed en dat vinden we soms best moeilijk. Derk werkt als freelancer en is erg kritisch op de klussen die hij aanneemt. Hierdoor heeft hij soms voor een lange periode geen inkomen. Ik ben in loondienst als parttime tandartsassistente en ik verdien net genoeg om elke maand de vaste lasten te betalen. Gelukkig staan Derk en ik er allebei positief in en kijken we vooral naar wat wél mogelijk is. En als je op die manier leeft, zie je ineens heel veel kansen.”

Leven hoeft niet duur te zijn

Omdat ze moeten rondkomen van een laag inkomen, gaan Carien en Derk spaarzaam met het geld om. “We kopen onze kleding op tweedehands marktjes, eten groenten uit het seizoen, boeken geen dure vakanties en hebben geen kostbare abonnementen. Zo gaan we nooit naar de sportschool, maar trainen we buiten op openbare sportplaatsen of gaan een rondje hardlopen. En valt er een bord kapot of hebben we meubels nodig? Dan gaan we naar de kringloopwinkel. Het leven hoeft niet super duur te zijn als je bereid bent net iets meer moeite te doen.”

Leuke uitjes

Op vakantie gaan doen Carien en Derk zelden. “Maar we doen wel vaak leuke uitjes in Nederland. We hebben dan wel geen kinderen, maar we vinden het leuk om naar de dierentuin of het pretpark te gaan. Meestal kopen we kaartjes via Marktplaats, de buurtapp of bij een supermarktactie. Zo bespaar je heel veel geld en kun je relatief goedkoop een leuke dag eropuit. Eten nemen we mee van thuis; in pretparken en dierentuinen is het allemaal niet te betalen. En soms hebben we geluk: niet iedereen eet alles op en soms laten mensen super goed eten gewoon staan.”

Zonde om weg te gooien

Zo ook in een pretpark vorige week. “Een gezin met drie kinderen en twee ouders had enorm veel friet en snacks besteld. We zaten op het terras onze eigen boterhammen te eten en zagen dat er heel veel eten op het dienblad bleef liggen. Het gezin stond op en liep weg. Toen ze van tafel waren, pakten we onze kans. We verplaatsten ons naar hun tafel en begonnen te eten van de overgebleven frietjes en kroketten. Nog hartstikke lekker en zonde om weg te gooien.”

Lego-poppetje

Maar wat Carien en Derk niet hadden verwacht, is dat het gezin terug zou komen. “Net toen we lekker zaten te smikkelen, stonden ze ineens aan onze tafel. ‘Hebben jullie een Lego-poppetje gevonden? Die lag hier op tafel,’ vroegen ze. Natuurlijk keken we even rond en zagen het poppetje onder de frietjes op het dienblad liggen. Toen viel het kwartje bij de ouders en merkten ze op dat wij hun eten aan het opeten waren. En dat maakte ze boos!”

Anderen mogen het pakken

De moeder en vader van het gezin zeiden tegen Derk en Carien dat ze het heel raar vonden dat zij hun eten aan het opeten waren. “Ik heb ze haarfijn uitgelegd dat ze het dan maar niet hadden moeten laten staan. ‘Het is de bedoeling dat je dit zelf opruimt. Doe je dat niet en laat je het op tafel staan? Dan mogen anderen het pakken,’ zei ik tegen haar. Vooral de man werd erg kwaad en zei dat ik met mijn handen van hun eten af moest blijven. Hij griste het Lego-poppetje van zijn dochter van het dienblad, pakte het eten en gooide het in de prullenbak.”

Laten staan?

Carien en Derk schrikken enorm van het voorval. “Het is heel zonde om al dat eten gewoon weg te gooien. Mensen zoals wij hebben het niet breed en dan is het heel erg om te zien hoe rijke mensen met dingen omgaan. Alsof het allemaal maar zo vanzelfsprekend is. Voor ons is dat het niet. En zien wij dan een dienblad vol gratis en kwalitatief goed eten staan? Dan vind ik dat we dat op mogen eten.”

Bovenste afbeelding: Rinke Dohmen via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

7 reacties

Petra -

Kijk ik zou dat niet doen, eten van andermans eten, maar als we dat even opzij zetten.
1. Ik denk dat het gezin fout was hun eten te laten liggen. Je moet je eigen rommel achter je opruimen. Alles laten staan kan gewoon niet en is asociaal.
2. Jullie hadden wat mij betreft inderdaad het recht om ervoor te kiezen het eten jullie eigen te maken.
3. Ze kwamen terug voor het poppetje. Jullie helpen en om dan te keer te gaan en het eten voor jullie neus nu wel weg te pakken en weggooien is weer asociaal.
Dat over de situatie van het incident in het pretpark.

Daarnaast vind ik dat jullie er zelf bewust voor kiezen “arm” te leven. Ik vind niet dat je dat gezin (of anderen in het algemeen) meteen “rijk” kan labelen. Je weet immers niets over de financiele situatie. Alles wat je weet is dat ze verkeerd hebben ingeschat hoeveel er wordt gegeten en uit ervaring weet ik dat dat lastig is in te schatten met kinderen. Dus ook dat is te verklaren.

Dat je je financiele situatie moeilijk vind kan ik begrijpen Ik heb ook op minimum inkomen jaren geleefd door omstandigheden. Je hebt dan snel de neiging om jaloers naar anderen te zijn. Of om kritisch te zijn naar hoe anderen met geld omgaan. Dit vind ik alleen onterecht. Ik weet jullie situatie niet maar het klinkt alsof je best misschien zelf meer kan werken of dat je vriend minder kritisch moet zijn. Wil hij per se kritisch zijn om een goed portfolio op te bouwen prima maar dan moet hij misschien toch maar nadenken over een baantje part time in de horeca of zoiets ernaast.

Arm zijn is jullie keuze, je kan alleen anderen niet oordelen door wat zei met hun (zelfverdiende) geld doen.

De vries -

Wat een veroordelend commentaar
Het is toch zonde om goed eten weg te gooien. En goed als het wordt opgegeten

Manon -

Beetje vreemd inderdaad om andermans koud geworden eten dat ze hebben laten staan op te gaan eten, ik zou dat nooit doen ivm hygiëne. Maar aan de andere kant zou het anders weggegooid worden, dus als zij het nog willen opeten, om welke reden dan ook, prima. Wel een beetje over de top om zo boos te worden en alsnog voor je neus het eten in de vuilnisbak te kieperen, terwijl ze eerst zo asociaal waren om alles zo te laten staan in plaats van netjes op te ruimen, dat zou ik ook nooit doen. Hadden die mensen dat echt liever? Leven en laten leven.

Sanderien van Mul -

Jullie kiezen er zelf voor (tenminste, Derk) om ‘kritisch’ te zijn op klussen (lees: hij kan niet voldoende klussen binnenhalen en geeft er zo verbaal een mooie draai aan) en jij om parttime te werken. Als dat een bewuste keuze is ivm kinderen of gezondheid dan is dat prima, maar anders kun je hup een dag meer werken. 32 ipv 24 uur kan al een flinke slok op een borrel schelen en als Derk toch niet zoveel freelance werk heeft, kan hij mooi een groot gedeelte van het huishouden op zich nemen. Jullie hebben het niet breed omdat jullie het ernaar maken, niet omdat de omstandigheden niet gunstig zijn. En dan ook nog eens als een stelletje raven andermans koude friet en snacks opeten, hoe ranzig kun je zijn? Je weet nooit wat die kinderen allemaal over de patat hebben gesnotterd en waar ieders handen aan hebben gezeten voordat ze aan het eten begonnen. Ik word er al kotsmisselijk van als ik het lees. Wat heb je toch een wereldvreemde, rare mensen op deze wereld.

Anna -

Misschien wordt het tijd dat Derk eens wat minder kritisch gaat zijn op de klussen die hij aanneemt. Kan hij ook wat meer geld binnen halen.

Fiene -

Ik zie dat ik wat vreemde zinnen heb geschreven helaas kan ik het niet bewerken.

Fiene -

Het is nooit bij mij op gekomen om dit te doen eigenlijk..maar wat ik nog wat vreemder vind is dat jullie denken dat mensen die eten en drinken kopen rijk zijn..sommige mensen moeten er ook van sparen om een dagje naar een pretpark of dierentuin te gaan. Het is echt niet zo dat mensen die wat kopen veel geld zijn. Daarmee vind ik het ook raar dat waar mensen veel geld hebben aan uitgegeven dat jullie denken omdat jullie “arm” zijn (maar wel een dagje uit kunnen betalen en eten kunnen mee kunnen nemen) het eten mogen op eten. Ik heb gemixte gevoelens hierbij. Maar goed het is jullie leven.

Reageer ook