fb
Damespraatjes Damespraatjes

Viola maakt schoon voordat de schoonmaakster komt: “Schaam me voor de viezigheid”

schoon voordat de schoonmaakster komt

Voor veel mensen is het een grote luxe als ze hun eigen huis niet meer hoeven schoon te maken. Het kost je wat, maar dan kom je wel thuis in een heerlijk fris huis. “Toen onze derde werd geboren, ik steeds meer ging werken en we naar een groter huis verhuisden, werd het tijd voor hulp. Het besef dat ik hulp nodig had, kwam toen ik al kolvend om elf uur ’s avonds nog was stond te vouwen”, vertelt Viola. “Nadat ook mijn moeder zei dat het niet langer zo kon, heb ik via een collega voor vier uur per week een hulp gevonden. Toch loopt het nog niet helemaal zoals het zou moeten…” 

Rustmomentje

De combinatie van fulltime werken en drie jonge kinderen, valt Viola zwaar. “Voor mijn gevoel heb ik nooit rust. Mijn jongste krijgt ’s nachts nog twee keer borstvoeding en ik moet er dus altijd om één uur en vijf uur nog een keertje uit. Dit is loodzwaar, want om zeven uur gaat de wekker weer. Het is dan haasten met iedereen klaarmaken voor werk, school en de crèche. We hebben een goede routine, maar aanpoten is het wel. Als ik om negen uur achter mijn bureau zit, voelt het stiekem als een soort rustmomentje. Ik geniet altijd heel erg van die eerste koffie op kantoor. Haha!”

Dingen uit handen geven

De moeder van Viola zegt vaak dat ze vindt dat haar dochter er doodmoe uitziet. “Laatst was ze hier om op de twee jongsten te passen. Ik had tot twaalf uur staan strijken op zolder. Die nacht sliep onze jongste slecht en moest ik er drie keer uit. Op mijn man kon ik geen beroep doen; die was weg voor een nachtdienst. Met zwarte kringen onder mijn ogen deed ik open voor mijn moeder en die schrok zich een hoedje. ‘Kind, het is tijd dat jij meer uit handen gaat geven’, zei ze. Ze had gelijk.”

Langer doorwerken

Via een collega krijgt Viola het telefoonnummer van een hulp. “Blanka kon meteen de dag daarna beginnen. Ik verheugde me enorm op haar komst en zorgde ervoor dat ik de deur uit was zodat zij in alle rust kon werken. Ze zou van negen tot één uur schoonmaken, maar al om tien uur kreeg ik een appje van haar. ‘Sorry Viola, maar ik ga het niet redden in vier uur. Het huis is te vies en ik ben al een uur bezig met de keuken. Vind je het goed als ik langer doorwerk?’. Ik appte terug dat het prima was, maar stiekem schaamde ik me enorm.”

Alleen nog bijhouden

Als Viola thuiskomt, ziet ze direct dat Blanka een topper is. “Ze had echt alles onder handen genomen. De oven leek wel nieuw, de kranen glommen en ons huis kon zo in een woonblad. Oké, ze was ruim zeven uur bezig geweest, maar dan had je ook wel wat. En bovendien, het huis was nu schoon. Blanka zou het vanaf nu alleen nog hoeven bijhouden. Hier kon ik wel aan wennen en ineens kreeg ik een heel ontspannen gevoel. Waarom had ik dit niet eerder gedaan?”

Heel erg vies

In de loop van de week wordt het huis weer vies. “En ook op haar tweede werkdag kreeg ik weer een berichtje van Blanka. ‘Het huis is weer erg vies en ik red het niet in vier uur. Kan ik langer blijven?’, stuurde ze. Ook nu had ik weer direct een enorm gevoel van schaamte. Ik nam me voor om het vanaf nu zelf beter bij te houden. Zo zou het voor Blanka ook makkelijker zijn en zou ze het redden in die afgesproken vier uur.”

Schoon voordat de schoonmaakster komt

De man van Viola weet niet wat hij ziet als hij Viola de avond voor Blanka haar werkdag, het huis ziet stofzuigen. “Daar is Blanka toch voor?”, zegt hij. “Ik heb hem proberen uit te leggen dat het huis zo vies is, dat Blanka het niet op tijd afkrijgt. En dat ik me daar eigenlijk gewoon hartstikke voor schaam.” Viola maakt nu dus schoon voordat de schoonmaakster komt. “Een uurtje opruimen, stofzuigen, bleek in de wc’s, de afwasmachine inruimen en een doekje over het aanrecht. Ja het kost mij een uur, maar ik schaam me niet meer voor de viezigheid in huis. En dat is ook wat waard!”

Allemaal meer op letten

Viola en haar man hebben nu elke week een discussie over het schoonmaakwerk. “Hij vindt dat we Blanka gewoon meer uren moeten inhuren. ‘We kunnen het betalen en blijkbaar is het nodig, dus waarom niet’, is zijn mening. Ik zie dat anders; ik vind dat we als gezin meer moeten doen om het huis schoon te houden. Mijn man laat bijvoorbeeld altijd zijn koffiekopje op tafel staan ’s ochtends, de kinderen lopen met modderige schoenen door het huis en ik maak er een grote zooi van tijdens het koken. Als we er allemaal iets meer op zouden letten, zou het hier al een stuk netter zijn. En dan zou ik ook niet meer hoeven schoon te maken voordat Blanka komt.”

Praat mee

“Hoe doen andere mensen dit? Maken zij ook al een beetje schoon voordat de schoonmaakster komt of laten ze het huis vies achter?”, vraagt Viola zich af. Praat mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Unsplash+

Kathy: ‘Ik heb geen zin meer om mijn dochter wéér te helpen verhuizen’

Last van het lege nestsyndroom heeft Kathy geen moment gehad; toen haar twee dochters en zoon hun vleugels uitsloegen, haalde zij opgelucht adem. Rust! Haar eigen leven terug! Maar het valt haar een beetje tegen. Vooral haar jongste dochter doet vaak een beroep op haar moeder. “Ik vind dat lastig. Ik heb geen zin om weer te klussen omdat zij zonodig drie keer in twee jaar tijd verhuist… LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Anita -

Misschien eens beginnen met wat simpele gewoontes. Niet met modderschoenen door het huis en ieder ruimt zijn / haar eigen rommel op.
Hier in huis al 20 jaar geen strijkbout meer aanwezig en we leven nog steeds. T shirts e.d. worden vanuit de wasmachine op een hangertje te drogen gehangen en worden niet opgevouwen maar op de hanger in de kasten gehangen. . Schone handdoeken gaan onopgevouwen in 2 grote wasmanden die beneden in de kast staan. Daar kan iedereen het zo pakken. Ondergoed en sokken gaan eveneens niet opgevouwen in kleine manden en deze staan bij ieder in de eigen kleerkast.
En misschien is het een idee om de hulp 2x 3 uur per week in te huren.

Reageer ook