De droom van velen: het winnen van de loterij. Dat je zoveel geld hebt, dat je je werkgever belt en zegt: ‘ik kom nooit meer werken. Ik neem ontslag. Per direct.’ Dat je lekker kunt shoppen en alles kunt kopen wat je leuk vindt. Dat je een reis kan boeken naar verre en warme oorden. Joyce dacht dat ook allemaal. Tot ze de één van de winnaars was van de Postcodeloterij. “We kregen bedelbrieven van onbekenden!”
Wie het huis van Joyce en haar man binnenloopt, krijgt niet het idee op bezoek te zijn bij miljonairs. De woning staat in een arbeiderswijkje in een middelgrote gemeente in Nederland. Het is inmiddels een paar jaar geleden dat Joyce een smak geld won met de Postcodeloterij. Stomverbaasd waren zij en haar man.
Nieuwe schoenen
“We leidden een sober leven. Hadden moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en hadden hier en daar flinke schulden. Kleding voor mijn zoontjes kocht ik bij de Kringloopwinkel en regelmatig liepen ze op veel te kleine schoenen. Ik moest dan wachten tot de kinderbijslag werd gestort dan kon ik nieuwe kopen.” Aan al deze financiële misère komt in één klap een eind als ze de loterij winnen. “Het moment dat we het te horen kregen, werden we uitzinnig. Ik omhelsde mijn man. We waren van onze problemen af. Een journalist stelde mij de vraag wat ik als eerste ging kopen. ‘Schoenen voor mijn kinderen’ riep ik. Die man keek me aan of ik niet goed was, maar het was het eerste dat in me opkwam.”
Stelletje krenten
Al snel slaat de euforische stemming om. Familieleden komen langs en vinden dat zij ook recht op geld hebben. “Als we op een verjaardag een bon van vijfentwintig euro cadeau deden, werden we weggezet als krenten. Hadden we zoveel geld en gaven we zo weinig aan de jarige. Ook kregen we bedelbrieven van onbekenden. Zo schreef een vrouw ons dat haar vader heel ziek was en dat een operatie in Amerika hem kon redden maar dat ze geen geld voor de reis hadden. Of wij die konden betalen, want wij hadden toch geld zat. Als we met vrienden uiteten gaan wordt er bij het aanbieden van de rekening gelijk naar ons gekeken. Zo ongemakkelijk.”
Aasgieren
Ook namen ‘vrienden’ van vroeger ineens weer contact op. “Hadden we jaren niets meer van gehoord en opeens stonden ze op de stoep. Nu viel er wat te halen.” Joyce en haar gezin zijn goed begeleid door mensen van de Postcodeloterij. Een financieel adviseur heeft een jaar lang meegedacht en belegde een deel van het bedrag. “Dat was fijn want wij hadden geen idee hoe we met het geld moesten omgaan. Zo kregen we het advies om als we al wat wilden weggeven, geen geld cadeau te doen. Dus hebben we mijn zus een nieuwe laptop gegeven en mijn schoonzus wilde graag een nieuwe smartphone.”
Wie ben ik?
Joyce heeft tijden een coach bezocht omdat ze niet meer wist wie ze was en hoe ze zich moest gedragen. Inmiddels is het rustig, en leiden ze een lekker maar zeker geen overdadig leven. “We hebben onze schulden kunnen aflossen en maken in de zomervakantie mooie reizen met de kinderen. Het is fijn dat we uit de financiële problemen zijn. Maar ik had nooit gedacht dat het winnen van zoveel geld ook zoveel problemen zou opleveren.”
De gebruikte namen in dit artikel zijn om privacyredenen gefingeerd.