fb
Damespraatjes Damespraatjes

Slaapt jouw man slecht? Dan is hij mogelijk bovengemiddeld ‘mannelijk’!

Slapen is absoluut met stip mijn grooste hobby. Toen ik nog geen kinderen had was ik er niet zo mee bezig, maar sinds een jaar of vier koester ik elke minuut die ik krijg. De ene nacht is hier thuis beter dan de andere, maar over het algemeen moet ik zeggen dat de kids redelijk slapen. En ik dus ook! Wakker liggen om dingen die spelen ervaar ik soms, maar gelukkig niet zo vaak als mijn man. ’s Nachts kan hij soms lang wakker liggen, terwijl ik rustig naast hem lig te slapen. Uit onderzoek van Trustdeals blijkt nu waar dat mogelijk door komt: mannelijke mannen slapen minder. 

Dat er een link was tussen mannelijkheid en ongezond gedrag (zoals drugs- en alcoholgebruik), was al aangetoond. Dankzij onderzoek van Trustdeals kunnen we hier nu ook een te korte nachtrust aan toevoegen. Maar liefst 60 procent van de Nederlandse volwassenen kampt met slaapproblemen en hierbij slapen masculine mannen vaker te kort. Volwassenen wordt aangeraden om zeven tot acht uur per nacht te slapen. Kom je hier consequent niet aan? Dan kan dit het risico op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en depressie vergroten.

Lees ook: Moeten handwassen écht op de hand?

Masculiniteit als voorspeller van gedrag

In menig onderzoek is masculiniteit al een voorspeller gebleken voor het gedrag van mannen. Ongezond en risicovol gedrag, zoals het gebruik van genotsmiddelen, komt vaker voor bij mannen die als masculien worden gezien. Bovendien worden mannen minder vaak gesteund of gecorrigeerd bij het aanpakken van deze slechte gewoontes. Zo krijgen zij vaker te horen dat zij zich niet moeten aanstellen of worden opgejut door hun omgeving.

De invloed van masculiniteit op slaapgedrag

Het slaapgedrag van volwassen mannen blijkt ook beïnvloed te worden door masculiniteit. De aversie bij mannen tegen het aanpakken van ongezonde gewoontes vormt, al dan niet bewust, hun perceptie over de noodzaak van voldoende nachtrust. Wanneer wordt gekeken naar de invloed van masculiniteit op de hoeveelheid slaap blijkt dat masculiene mannen gemiddeld 20 minuten minder slapen dan mannen die als minder masculien worden gezien. Bovendien evalueren zij dit tekort ook eerder als iets positiefs.

Hoe slaapt jouw man? En heb je het gevoel dat hij mogelijk slechter slaapt door zijn masculiniteit? Of denk je dat dit allemaal wel meevalt? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook