fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kom ik plotseling aan haren op mijn kin?

Zonlicht is fijn. Maar zonlicht kan ook genadeloos zijn. En alles zichtbaar maken wat je eigenlijk liever verborgen wilt houden. Zoals kleine snor- en baardhaartjes. Bij een man is dat natuurlijk niet zo erg. Maar als je als vrouw vol in het licht staat en er prijkt plotseling een aantal baardharen weelderig op je kin, dan kun je je ongemakkelijk voelen. Mij is het ook weleens overkomen en ik zie het ook bij mijn vriendinnen. Eigenlijk helemaal niet erg. En omdat ik het bij veel andere vrouwen ook zie voelt het een beetje aan als gedeeld leed!

Zo zit het dus!

We vroegen ons wel af waar die haren plotseling vandaan komen. Zelf vermoed ik dat het iets met de (naderende) overgang te maken heeft. We lazen het antwoord op Viva.nl en delen dit graag met jullie.

Een dermatoloog in Viva legt uit: ‘In principe hebben wij mensen, omdat we zoogdieren zijn, overal haar. Aan elke olieklier en haarfolikel van ons lichaam zitten receptoren. Deze receptoren zorgen ervoor dat schommelingen in onze hormoonhuishouding invloed kunnen hebben op onze haargroei.’

‘Tijdens de ovulatie produceert ons lichaam meer testosteron dan normaal. Hierdoor kan het zijn dat de oestrogeenreceptoren, die de haargroei regelen, in de war raken,’ aldus de dermatoloog. Die haar op je kin komt dus omdat je receptoren even de kluts kwijt zijn. Andere bekende zones waar receptoren graag de haren heen sturen: op je bovenlip, je nek of vlak onder de navel.

Overbeharing tijdens de overgang

Er wordt vermoed dat vrouwen tijdens de overgang gevoeliger worden voor het mannelijke hormoon androgeen in de haarzakjes. Dit komt door de afname van oestrogeen, waardoor mannelijke hormonen meer de overhand krijgen en vrouwen behaarder raken tijdens de menopauze. Dit is trouwens ook erfelijk bepaald. Dus had je moeder last van overbeharing tijdens de overgang, dan is de kans bij jou ook groter.

Is de overbeharing voor jou een probleem?

Bij mij niet gelukkig. Ik heb wel haartjes, maar ze zijn blond. De echte lange trek ik er met een pincetje uit. Dat doe ik trouwens als het zonnetje schijnt. Dan pak ik een spiegeltje en een pincet en ga bij het raam staan en trek de lange haren er uit. De verleiding is trouwens wel heel groot om te veel haren weg te halen. Pas daar mee op, want ze komen snel weer terug en worden dan mogelijk nog langer.

Snorharen!

We schreven een tijdje geleden een artikel over hoe je als vrouw het beste je snorharen kunt weghalen als je die hebt. In dit artikel staat een aantal goede tips om overbeharing op je gezicht te verwijderen. We nodigen je uit om dit artikel te lezen.

Zo verwijder je overbeharing op je gezicht

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

renske -

Bedankt voor de informatie! Fijn om te weten waar het vandaan kan komen..

Reageer ook