Dat je de ziekte van Lyme via een tekenbeet kunt krijgen weet nu iedereen wel zo’n beetje. Maar de teek kan ook een andere ziekte met zich meedragen en de gevolgen van deze ziekte zijn minstens net zo erg.
Tekenencefalitis-virus
Via een tekenbeet kun je een hersen(vlies)ontsteking oplopen. Dit wordt veroorzaakt door het teken-encefalitis-virus, dat ook wel het ‘tick-borne encephalitis’ virus (TBE-virus) wordt genoemd. Teken die hiermee besmet zijn kunnen het virus overdragen van dier naar dier en soms naar de mens.
Lees ook: Patricia veranderde door de ziekte van Lyme in een wrak
Komt het TBE virus in Nederland voor?
Tot voor kort kwam het virus alleen in het buitenland voor. Maar in het voorjaar van 2016 raakten er voor het eerst wat reeën besmet op de Sallandse- en de Utrechtse Heuvelrug. En nu zijn er enkele mensen die het virus in deze gebieden hebben opgelopen. De hoogste tijd dus om hier wel aandacht aan te besteden.
Waar komt het virus vooral voor?
Het TBE-virus komt voor in delen van Europa, waaronder Duitsland en Oostenrijk, in Rusland en bepaalde gebieden in Centraal-Azië. In Europa zijn ongeveer 2.000 patiënten per jaar en in Rusland 10.000.
Hoe kun je besmet raken met het TBE-virus?
Je kunt besmet raken via een tekenbeet, maar gelukkig is maar een heel klein percentage van de teken besmet met het virus. De kans op de besmetting met Lyme is nog steeds groter.
Een andere manier waarop je besmet kunt raken is het drinken van besmette rauwe melk of het eten van besmette rauwmelkse kaas. In gebieden waar het virus heerst kan kleinvee ook besmet raken en het via de melk of kaas op de mens overbrengen.
Wat zijn de verschijnselen van het TBE virus
Er zijn meerdere varianten op het virus en over het algemeen word je er niet eens zo heel ziek van. De variant die in bepaalde delen van Rusland voorkomt kan wel een ernstig verloop hebben.
Raakt iemand besmet, dan verloopt de ziekte vaak in 2 fasen. Na een incubatietijd van 7 tot 14 dagen volgt een fase met koorts, vermoeidheid, algehele malaise en hoofdpijn. Dit duurt meestal 2 tot 7 dagen en wordt gevolgd door een periode van ongeveer 1 week zonder klachten.
Daarna volgt de tweede fase van de ziekte met ernstige hoofdpijn, koorts en hersen(vlies)ontsteking. Dan is ziekenhuisopname noodzakelijk. Een deel van deze patiënten ontwikkelt neurologische restverschijnselen. Ongeveer 1-2% van de patiënten met een hersen(vlies)ontsteking overlijdt. Er zijn geen specifieke medicijnen tegen teken-encefalitis.
Kun je er van genezen?
Er bestaat helaas geen medicijn tegen het virus. Gelukkig is de kans dat je het oploopt erg klein. Mocht je naar een gebied gaan waarvan het bekend is dat daar veel met TBE besmette teken rondkruipen, dan kun je je laten inenten.
Lees hier hoe je jezelf tegen teken kunt beschermen
Mocht je meer informatie willen hebben over het Tekenencefalitis-virus kijk dan even op de site van het RIVM.