fb
Damespraatjes Damespraatjes

3 manieren om jezelf tegen teken te beschermen

Vroeger speelde ik altijd buiten. Ik groeide op met een groot bos achter ons huis, waar mijn zusjes, vriendjes, vriendinnetjes en ik altijd heel veel tijd doorbrachten. Klimmen in bomen, kruipen door het hoge gras en op zoek naar dieren in het bos. Echt geweldig! Eén van de minder fijne bijkomstigheden, was dat we soms last van teken hadden. Gelukkig hield mijn moeder het altijd scherp in de gaten, want als je gebeten bent door een teek, kan het weleens helemaal mis zijn. Teken kunnen namelijk de Borelia bacterie bij zich dragen, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Wist je dat hier ruim 23.000 mensen per jaar hiermee besmet raken? Ook kan een teek het FSME virus (in de landen Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en meer naar het oosten vanaf daar) bij zich dragen, dat onder andere hersenvliesontsteking kan veroorzaken. 

Oftewel: het is belangrijk om jezelf en je kinderen hiertegen te beschermen. Het fijne is dat je door de juiste maatregelen te treffen, deze problemen kunt voorkomen. Hier drie handige manieren:

1. Kleding

Ga je een risicogebied (een bos, veld of andere groenrijke omgeving) in? Draag dan een lange broek en een shirt met lange mouwen. Ook kan je beter voor dichte schoenen kiezen dan voor slippers, waarbij je je broekspijpen in je sokken stopt.

2. Toch een blote huid?

Is het enorm lekker weer of weet je niet zeker of je een risicogebied zal betreden? Maak dan gebruik van een anti-teekmiddel, zoals bijvoorbeeld Anti-Teek. Dit middel zorgt ervoor dat de teek vrijwel meteen na contact met de huid loslaat en je dus niet gebeten wordt. Met dit middel ben je 6 uur beschermd en je kan het al gebruiken bij kinderen vanaf 3 maanden oud.

3. Controleer elkaar

Ben je in een risicogebied geweest? Controleer elkaar daarna dan op teken! Let vooral goed op bij de haarlijn, oksel, bilnaad, liezen en knieholten. Haar bijten teken zich graag in je vast!

Toch gebeten? In deze video zie je hoe je een teek het beste kunt verwijderen en wat je absoluut niet moet doen.

Lees ook: Patricia veranderde door de ziekte van Lyme in een wrak

Kijk ook even hier als je bent gebeten door een teek

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook