fb
Damespraatjes Damespraatjes

9 weetjes over strijken

Sommige mensen haten het! Ik niet, voor mij is het vaak een rustmomentje: strijken. Lekker de radio aan of een serie op Netflix (Suits!) en ik kan er uren tegenaan. Maar ook als de TV of radio niet aanstaat geniet ik er van en beleef vaak momenten van inspiratie voor artikelen die ik later moet schrijven. Heerlijk!

1. Van alle tijden. Zelfs de oude Egyptenaren streken, zij deden het met zware stenen en de Chinezen streken eeuwen geleden al met hete ijzers. Het eerste elektrische strijkapparaat was van een Amerikaan die in 1882 het patent aanvroeg.

2. GTST. 34 procent van de Nederlanders kijkt TV tijdens het strijken, waarbij Goede Tijden Slechte Tijden het meest populaire televisieprogramma is.

3. Nooit strijken. Ongeveer 26% van de Nederlanders strijkt nooit. 9% van deze Nederlanders die nooit strijken besteden het uit aan anderen.

4. Sneller strijken. Leg aluminiumfolie onder je strijkplank. Het strijken gaat dan veel makkelijker. Kijk hier voor nog meer tips om sneller te strijken.

5. Zondag is de populairste dag om te strijken. Vroeger was dat de maandag of de dinsdag. Maar doordat vrouwen nu vaker buitenshuis werken, is dit verschoven naar het weekend.

6. Waardoor werkt strijken? Strijken zorgt er voor dat de verbindingen tussen lange polymeerketens in de vezels van het materiaal loskomen. Als de moleculen heet zijn, worden de vezels uitgerekt door het gewicht van het strijkijzer. Als ze afkoelen behouden ze deze vorm. Door water toe te voegen wordt dit proces nog verder vergemakkelijkt en dit is bij onder andere stroomstrijkijzers het geval.

7. Ongelukken bij het strijken. Bij het niet goed gebruiken van een strijkijzer kun je lelijke brandwonden oplopen. Maar nog meer gevaar schuilt er in een versleten snoer, zeker bij oudere apparaten, waardoor de stroomvoerende binnenaders bloot komen te liggen. Ga dit nooit zelf repareren. Koop een nieuwe of breng ‘m naar een specialist.

8. Wat een mooi woord: treef. Dit is het metalen rekje waar je je strijkijzer op kunt zetten en waarop je je strijkijzer na het strijken op kunt laten afkoelen.

9. Strijkijzer als bijnaam. Eén van de populairste is die voor de Citroen DS. Ook is het de naam van een woontoren in Den Haag.

Lees ook:

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook