fb
Damespraatjes Damespraatjes

16 kleine dingen die je voor iemand met een angststoornis kunt doen

Het is je niet voor te stellen hoe het is om met een angststoornis te moeten leven. Laat staan dat het eenvoudig is om iemand  te helpen die hieraan lijdt. Vaak kan deze hulp in kleine, eenvoudige dingen zitten. Op Buzzfeed kwamen we 16 tips tegen die er voor kunnen zorgen dat jij een persoon bent waar mensen met angst op kunnen vertrouwen als ze het even niet zien zitten.

1. Negeer berichtjes niet. Niemand zegt dat je dag en nacht bereikbaar hoeft te zijn, maar voor iemand met een angst kan het fijn zijn om snel een reactie op zijn berichtje te krijgen.

2. Vraag hoe je kunt helpen tijdens een angstaanval. De een heeft wat meer ruimte nodig, terwijl de ander juist een knuffel of arm om de schouder wil. Er is helaas geen pasklare formule voor. Helemaal goed: bespreek het even als er op dat moment geen angst is:  hoe kan ik jou het beste helpen als je een aanval hebt?

3. Dingen die voor jou makkelijk zijn kunnen voor iemand anders angst opleveren. Spreken in het openbaar, de telefoon beantwoorden, aan iemand worden voorgesteld. Een fluitje van een cent voor jou, maar zwaar voor iemand met angst.

4. Maak plannen zo concreet mogelijk. Berichtjes als “Laten we snel afspreken” of ” zullen we rond 8 uur ergens afspreken” kunnen bedreigend zijn voor iemand met angst, omdat de dingen dan onzeker zijn en op meerdere manieren voor uitleg vatbaar.  Maak een concreet plan en houd je daaraan.

5. Help hem herinneren aan positieve gedachten en herinneringen. Wanneer iemand in het midden van een crisis zit is het vaak moeilijk om aan iets anders te denken dan aan die angst. Probeer het te doorbreken door over kalmerende dingen te beginnen, zoals herinneringen uit jullie jeugd of grappige verhalen.

6. Probeer te ontdekken of er een angstbui opkomt. Voordat het erger wordt kan het zijn dat mensen moeilijker gaan praten, horen of ademhalen. Door het eerder te herkennen kun je misschien beter helpen.

7. Stel een activiteit voor waardoor hij zich beter gaat voelen. Je kunt niet altijd voor een oplossing zorgen, maar wel helpen om zijn gedachten even ergens anders op te richten.

8. Zeg geen dingen als: “je was niet altijd zo angstig” en “waarom zit jij zo ingewikkeld in elkaar?” Serieus, dit helpt echt niemand!

9. Help hem te begrijpen dat hij niet abnormaal is. Iemand met een angststoornis kan zich gefrustreerd en verslagen voelen en vergeten dat het redelijk normaal is dat het lastig is onder stressvolle situaties. Laat hem merken dat hij niet de enige is.

10. Bespreek wat hem angstig maakt. Wees niet bang om het bespreekbaar te maken. Er over praten kan jou begrip geven wat er precies aan de hand is en hoe het werkt.

11. Creeer niet te veel spanning. Zinnen als “Ik moet straks even met je praten” kunnen iemand met angst heel nerveus maken. Realiseer je dat als je zoiets uitspreekt.

12. Nodig iemand uit om even “helemaal niets” met jou te doen. Gewoon lekker chillen, rondhangen een beetje kletsen. Door deze dingen worden angstige gedachten soms even doorbroken.

13. Laat zien dat je om hem geeft. Af en toe even een klein berichtje om te vragen of alles goed gaat. Het is fijn om je te realiseren dat iemand om je geeft.

14. Laat weten dat hij altijd bij je terecht kan als het niet goed gaat. Dit vangnet zal er voor zorgen dat hij zich net wat veiliger zal voelen.

15. Begrijp dat iemand met angst ook af en toe de ruimte nodig heeft. Of je nou een paar stappen terugzet om hem de ruimte te geven om op adem te komen of misschien omdat hij even de tijd nodig heeft om zich weer op te laden en energie te krijgen. Maar daarbinnen is het fijn om hem te laten zien dat je er wel voor hem bent, maar dat je zijn grenzen ook respecteert.

16. Laat hem praten. Soms is dat al hetgeen waar iemand behoefte aan heeft.

We hopen dat deze tips kunnen helpen. Als extra tip geven we je nog wel graag mee: verlies jezelf niet in je drive om iemand te helpen. Geef jezelf ook echt te tijd om bij te komen en zorg dat zijn problemen niet jouw problemen worden. Om goed te kunnen helpen is het belangrijk dat jij ook “in vorm” bent. Jij wilt dat het goed gaat met je vriend/vriendin, maar andersom mag ook zeker hetzelde worden verwacht.

Lees ook: 

Bron: Buzzfeed

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook