fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips voor mensen met rijangst

Toen ik mijn rijbewijs haalde kon ik niet wachten om zelfstandig de weg op te mogen! Ik vroeg mijn ouders direct of ik de auto mocht lenen en pakte ieder ritje met beide handen aan. Weekendje naar Parijs? Ik rij wel! Pa en ma van Schiphol halen? Leuk! Dat er mensen zijn die er anders instaan had ik tot een paar jaar geleden helemaal niet door. Want naarmate ik er meer op ging letten, merkte ik dat niet iedereen zo veel plezier in het autorijden had. Soms zelfs het tegenovergestelde: angst! Ik sprak met een rij-instructrice en zij gaf mij de volgende tips voor deze mensen mee:

1. Onderzoek waar je angst vandaan komt

Niet iedereen heeft altijd al rijangst gehad. Het kan zijn dat je iets naars hebt meegemaakt op de weg, waardoor je nu niet zo goed meer durft. Het kan ook zijn dat je onbewust bent beïnvloed door dingen die je in het nieuws of in je omgeving hebt gezien. Maar ook als je last van claustrofobie of agorafobie hebt, kan het een hel zijn om in de auto te stappen. Probeer te ontdekken waar je angst zit, zo kan je hier aan werken.

2. Bereid je rit goed voor

Bereid je rit goed voor, zodat je je volledig op het rijden kunt concentreren. Zorg ervoor dat je genoeg benzine in de tank hebt, dat de bandenspanning goed is, je de route in de navigatie hebt en je lekker een kopje koffie naast je hebt staan. Zet je telefoon op stil en leg hem ergens waar je er niet door afgeleid wordt. Verwijder ook andere afleidingen zoals hoge hakken aan je voeten, een strakke jas of een rinkelende armband. Je trekt dit wel weer aan als je op de plaats van bestemming bent.

3. Rij met iemand waar je je op je gemak bij voelt

Als je het fijn vindt om samen met iemand te rijden, moet je dit lekker doen! Neem niet iemand mee die extreem meekijkt of snel in paniek raakt, maar kies voor iemand bij wie jij je op je gemakt voelt en lekker relaxed is. De energie van die persoon straalt af op jou, dus houd daar rekening mee. Wil je liever alleen? Zeg dat gewoon! Ik heb regelmatig bij mensen in de auto gezeten die liever alleen rijden en geloof mij: dat is voor niemand fijn.

4. Neem eventueel een paar extra lessen om je vertrouwen te vergroten

Heb je het gevoel dat je rijvaardigheid gewoon niet goed genoeg is? Neem dan voor de zekerheid een paar extra lessen om aan je techniek te werken. Dit kan helemaal geen kwaad! Je kan dit bij je oude rijleraar doen, maar je kunt ook op zoek naar iemand die zich specialiseert in mensen met rijangst. Vaak hebben zij handige trucjes waardoor jij meer vertrouwen in jezelf en op de weg krijgt.

5. Zoek professionele hulp

Is jouw angst zo diep geworteld dat de bovenstaande tips niet werken? Dan wordt het tijd om te kijken of er misschien meer aan de hand is. Angsten komen vaak door onbewuste denkprocessen tot stand en zijn dus lastig te overwinnen. Het is helemaal niet gek om een keer met een psycholoog hierover te praten. Het hebben van angsten is heel normaal en erg vervelend. Gelukkig is er wat aan te doen, dus maak daar gebruik van.

Lees ook: 5 manieren om van je spinnenangst af te komen

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Wendy -

Graag wil ik reageren op angst voor autorijden , ikzelf ben bang . Ben 44 jaar en besef nu dat ik misschien maar beter rijbewijs kan gaan proberen te halen .Ik schuif de theorielessen steeds verder voor me uit zodat ik de praktijk maar langer kan uitstellen . Mijn angst ?!? … ik vind een auto zo groot , en ik ben bang dat ik een auto stuk maak als ik er mee rijd , pff verschrikkelijk en ik wil zo graag … mijn hart klopt in mijn keel als ik denk aan achter t stuur te gaan om bij mijn man zijn auto de stuurklem er bijvoorbeeld af te halen 🙁 ,als ik t dan gedaan heb voel ik me trots en ik weet als ik ooit rijbewijs heb ook rots gaan zijn maar die stap om de angst te overwinnen . Misschien kan iemand me helpen ,woon in Belgisch limburg …lees graag reacties hierop

mara -

Hi Wendy,

Wat naar om te horen dat je het rijden zo spannend vindt! En helemaal niet gek hoor, veel mensen hebben er last van. Gelukkig kan je er met de juiste begeleiding wel vanaf komen. Heb je het gevoel dat je angst zo groot is, dat je het zelfs niet met een instructeur durft? Dan kan je misschien eerst contact opnemen met een psycholoog. Deze hebben veel ervaring met het werken met mensen met angst en het overwinnen van deze angst. Wie weet dat dit voor jou goed kan werken. We wensen je in ieder geval heel veel succes toe!

Liefs, Mara (Damespraatjes)

Reageer ook