fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit is de mooiste Nederlandse songtekst ooit!

Sinds ik via Spotify muziek luister ben ik me steeds meer bewust van de songteksten. Via de radio waren de liedjes toch meer op de achtergrond en via mijn koptelefoon of oortjes komen de teksten echt binnen. Dat geldt zowel voor Engels- als Nederlands talige liedjes. En toen ik vanochtend las dat de luisteraars van 100% NL op de mooiste Nederlandse songteksten mochten stemmen vroeg ik me af wat ik nou eigenlijk de mooiste tekst vind. Ik moest echt even nadenken.

Huilend in de auto

Vaak is het een associatie met iets in je eigen leven dat maakt of een songtekst waarde heeft. Zo zat ik ooit met mijn doodzieke moeder in de auto. Mijn moeder die ook net haar vriend had begraven toen het nummer Oceaan van Racoon op de radio kwam. Samen hebben we huilend naar het liedje geluisterd. Het was zo intiem daar samen met mijn moeder in de auto en de tekst paste zo bij hoe zij zich op dat moment voelde. In een gesprek hadden we dit niet zo uit kunnen spreken en door naar het lied te luisteren waren die woorden ook niet meer nodig!

De allermooiste bloemen groeien vlak langs het ravijn

In de top 3 van luisteraars van 100% NL kwam ik de tekst van Racoon niet tegen.  Uit een ‘shortlist’ van 12 liedjes konden de luisteraars stemmen en het nummer Ravijn van Veldhuis & Kemper is uiteindelijk verkozen tot nummer met de mooiste tekst. Het gaat om de zin: “Want de allermooiste bloemen groeien vlak langs het ravijn, en om die te kunnen plukken moet je durven bang te zijn.”

Veldhuis en Kemper bij Edwin Evers

Zelfde kende ik het nummer Ravijn niet en heb het natuurlijk meteen even op YouTube opgezocht. Ik kwam een live versie tegen van het duo bij een van de allerlaatste Evers staat op uitzendingen. Misschien vinden jullie het ook leuk om dit te zien en te beluisteren!

Holy Shit! Dit had ik nooit gedacht

Richard Kemper zet op 100%nl over de verkiezing: “Joh, doe eens normaal! Holy shit, wat geweldig zeg! Als je dit lijstje ziet, dan had ik nooit gedacht dat we zouden winnen. Ik ben er echt een beetje stil van…”

“Het is eigenlijk een autobiografische tekst.” Vertelt Remco Veldhuis over de inspiratie van de songtekst. “We hebben beide de neiging om -wanneer het spannend wordt- iets over te slaan. Als het pijnlijk wordt, als het begint te schuren en de moeite waard begint te worden, dan wordt iets aantrekkelijk. Het is een natuurlijk reflex om dan juist weg te lopen. Maar als je je omdraait en bang durft te zijn, dan kunnen er juist heel mooie dingen gebeuren. Omdat we zelf door hebben durven gaan daar waar het eng werd, kwamen er juist mooie dingen op ons pad.”

De top drie mooiste zinnen uit een Nederlandse songtekst:

1. Want de allermooiste bloemen groeien vlak langs het ravijn, en om die te kunnen plukken moet je durven bang te zijn.

Veldhuis & Kemper – Ravijn

 2. Denk niet wit, denk niet zwart, maar in de kleur van je hart.

Frank Boeijen Groep – Zwart Wit

 3. Als je bij me weggaat, mag ik dan met je mee?

Acda en De Munnik – Als Je Bij Me Weggaat

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook