fb
Damespraatjes Damespraatjes

10 dingen die onbewust je nachtrust verstoren

10 dingen die onbewust je nachtrust verstoren

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor onze gezondheid en ons welzijn. Het is namelijk de tijd waarin ons lichaam herstelt en ons brein tot rust kan komen, klaar om de uitdagingen van een nieuwe dag aan te gaan. Toch lijken veel mensen te worstelen met een goede nachtrust, zelfs als ze zichzelf als ‘goede slapers’ beschouwen. Vaak zijn er onbewuste gewoonten en factoren in ons dagelijks leven die onze nachtrust verstoren zonder dat we het doorhebben. We delen er tien met je.

Schermen zijn funest voor je nachtrust

Veel mensen liggen ’s avonds in bed nog te appen en te scrollen op hun smartphone. Verder zijn ze vaak ook nog tot laat aan het werk op een laptop of  spelen ze een spelletje op de tablet. Deze apparaten stralen blauw licht uit dat de productie van het slaaphormoon melatonine onderdrukt, waardoor het dus alleen maar moeilijker wordt om in slaap te vallen. Probeer minstens een uur voordat je gaat slapen geen schermen meer te gebruiken.

Onregelmatig slaapschema

Een vast slaapschema helpt je lichaam zich aan te passen aan een natuurlijk slaap-waakritme. Als je doordeweeks laat opblijft en in het weekend uitslaapt, kan dit je biologische klok verstoren en leiden tot slaapproblemen. Probeer dus eigenlijk altijd rond dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan om de balans zo goed mogelijk te houden.

Inname cafeïne en alcohol niet aan te raden

Het drinken van cafeïnehoudende dranken zoals koffie en energiedrankjes laat op de dag kan je slaap verstoren. Alcohol, hoewel het aanvankelijk slaperigheid kan veroorzaken, kan de slaapkwaliteit later in de nacht verminderen. Het is dus verstandig om inname hiervan te beperken.

Volle buik ook geen goed idee

Een zware maaltijd kort voor het slapengaan kan leiden tot spijsverteringsproblemen en een onrustige slaap. Probeer enkele uren voor het slapengaan niet meer te eten. Sowieso is het eten na 20 uur in de avond niet aan te raden omdat je energiegebruik dan in rust gaat. In de nacht gebruik je de minste energie en alles wat je kort daarvoor nog eet wordt opgeslagen als vet. En dat wil je natuurlijk niet.

Plassen, plassen, plassen

Als je ’s nachts meerdere keren naar het toilet moet, kan dit je slaap onderbreken en ervoor zorgen dat je niet in de diepe slaapfases terechtkomt. Probeer het drinken dus enkele uren voor het slapengaan te minimaliseren om te voorkomen dat je er meerdere keren uit bed moet.

Niet comfortabel liggen geeft problemen

Een oud matras en hoofdkussen kunnen rugpijn en ongemak veroorzaken, wat je slaap verstoort. Je blijft dan namelijk draaien omdat je niet lekker ligt. Vaak eindig je dan in een houding die uiteindelijk klachten oplevert. Niet alleen bij jezelf, maar misschien ook wel bij degene die naast je ligt, omdat hij/zij last heeft van jouw gedraai. Is het snurken eindelijk na zoveel jaar over door het slapen met tape op je mond, begint het volgende probleem. Voor niemand leuk! Overweeg om je matras en kussen regelmatig om te draaien en eventueel na een aantal jaar te vervangen voor een goede nachtrust.

Omgevingsgeluiden kunnen irriteren

Lawaai van buitenaf, zoals verkeer, de buren of blaffende honden, kan je nachtrust verstoren. Het gebruik van oordopjes of het inzetten van white noise, zoals het geluid van een ventilator, kan helpen om deze geluiden te dempen. Op deze manier kun je een stuk relaxter in slaap vallen.

Temperatuur in de slaapkamer

De temperatuur van je slaapkamer speelt een grote rol als het aankomt op je slaapkwaliteit. Een te warme of te koude kamer kan je uit je slaap houden. Zorg voor een comfortabele kamertemperatuur en gebruik indien nodig lichte dekens of een ventilator. Op hele warme dagen zou je zelfs een mobiele airco kunnen gebruiken. Is het hartje winter? Veel mensen hebben baat bij een elektrische deken in bed.

Stress en piekeren

Onze gedachten kunnen ons ’s nachts achtervolgen en ervoor zorgen dat we niet kunnen ontspannen. Probeer stressverlagende technieken, zoals meditatie of diepe ademhalingsoefeningen, om je geest tot rust te brengen voor het slapengaan. Op deze manier word je moe en heb je minder snel te neiging om te gaan liggen piekeren.

Intensief sporten ook niet slim

Hoewel regelmatige lichaamsbeweging gunstig is voor de slaap, kan intensief sporten vlak voor het slapengaan de adrenalineproductie verhogen, wat het moeilijker maakt om in slaap te vallen. Probeer minstens enkele uren voor het slapengaan te sporten en daarna zo veel mogelijk te relaxen.

Herken jij een aantal van de dingen die jouw nachtrust verstoren? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Afbeelding: Pexels – Kampus Production 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook