fb
Damespraatjes Damespraatjes

Slapen met tape op je mond: werkt het echt?

Slapen met tape op je mond

Laatst hoorde ik in een podcast iets over slapen met tape op je mond. In eerste instantie vond ik het nogal vreemd klinken, maar toen ik er meer over las, triggerde het mij. Zo zou het helpen tegen snurken, een droge mond en slaapapneu. Maar is dat zo? En kan iedereen het zomaar proberen? Wij vertellen er alles over in dit artikel. Slapen met tape op je mond: werkt het echt? 

Waarom slapen met tape op je mond?

Slapen met tape op je mond kan enkele voordelen hebben, vooral voor mensen die de neiging hebben om door de mond te ademen tijdens de slaap:

  1. Vermindering van snurken: Tape kan voorkomen dat luchtwegen in de keel trillen, wat snurken veroorzaakt.
  2. Bevordering van neusademhaling: Het kan helpen om door de neus te ademen, wat beter is voor de luchtwegen en de zuurstofopname.
  3. Verbeterde slaapkwaliteit: Neusademhaling kan zorgen voor diepere, meer herstellende slaap.
  4. Vermindering van mondademhaling: Het kan helpen bij het verminderen van het drogen van de mond en de kans op tandbederf.
  5. Behandeling van slaapapneu: Voor sommige mensen kan mond-tape-therapie een aanvullende behandeling zijn om ademstilstand tijdens de slaap te verminderen.

Werkt slapen met tape op je mond echt?

Slapen met tape op je mond kan voor sommige mensen helpen als ze de neiging hebben om ’s nachts door hun mond te ademen in plaats van door hun neus. Het kan helpen om te stoppen met snurken en beter te slapen. Het werkt echter niet voor iedereen, dus praat met een dokter voordat je het probeert om te zien of het voor jou zal werken.

Wat voor tape gebruiken?

Bij het slapen met tape op de mond is het belangrijk om een speciaal ontworpen medische tape te gebruiken die veilig is voor gebruik op de huid. De meest gebruikte tape voor dit doel is microporeuze chirurgische tape of ademhalingsbanden die speciaal zijn ontworpen voor mond-tape-therapie. Deze tapes zijn ontworpen om veilig op de huid te blijven zitten, zelfs tijdens het bewegen en ademen tijdens de slaap.

Belangrijke eigenschappen om op te letten bij het kiezen van tape zijn:

  1. Hypoallergeen: Kies een tape die hypoallergeen is om huidirritatie te minimaliseren.
  2. Ademend: Microporeuze tapes laten lucht door, wat belangrijk is om te voorkomen dat de huid onder de tape gaat zweten of verstikken.
  3. Zacht en comfortabel: Kies een tape die zacht en comfortabel aanvoelt op de huid om irritatie te verminderen.
  4. Latexvrij: Als je allergisch bent voor latex, zorg er dan voor dat de tape latexvrij is.

Het is raadzaam om bij de aankoop van tape voor mond-tape-therapie de instructies en aanbevelingen van de fabrikant te volgen, en om eventueel advies in te winnen bij een medische professional voor het juiste gebruik ervan.

Wanneer niet slapen met tape op je mond?

Er zijn enkele situaties waarin je niet met tape op je mond moet slapen:

  1. Allergieën of huidproblemen: Als je allergisch bent voor de tape of als de tape huidirritatie veroorzaakt, moet je ermee stoppen.
  2. Neusproblemen: Als je neusgaten verstopt zijn door verkoudheid, allergieën of andere ademhalingsproblemen, is het beter om niet met tape op je mond te slapen, omdat je dan misschien niet goed kunt ademen.
  3. Ernstige slaapapneu: Als je ernstige slaapapneu hebt, kan het gebruik van tape de symptomen mogelijk niet voldoende verminderen. Het is belangrijk om in plaats daarvan met een arts te praten over geschikte behandelingsopties.
  4. Als je je er oncomfortabel bij voelt: Als het gebruik van tape op je mond je angstig of ongemakkelijk maakt, moet je het niet gebruiken. Een goede nachtrust is ook afhankelijk van comfort en ontspanning.

Overleg altijd met een medische professional voordat je besluit om met tape op je mond te slapen om er zeker van te zijn dat het veilig en geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Wat zijn andere manieren om je slaap te verbeteren?

Om je slaap te verbeteren, is het essentieel om een consistent slaapschema aan te houden, waarbij je elke dag op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Creëer een comfortabele slaapomgeving met een goede matras en kussen, en zorg voor een donkere, stille en koele kamer. Beperk schermgebruik, vooral voor het slapengaan, om de impact van blauw licht op je slaap te verminderen. Gebruik ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga om stress te verminderen en je geest tot rust te brengen voor het slapen. Beperk cafeïne en alcohol, eet lichte maaltijden in de avond en vermijd zware voeding vlak voor het slapengaan. Regelmatige lichaamsbeweging kan de slaapkwaliteit verbeteren, maar vermijd intensieve trainingen voor het slapengaan. Beheer stress effectief en volg goede slaaphygiëneroutines. Als slaapproblemen aanhouden, raadpleeg dan een arts om onderliggende medische oorzaken uit te sluiten. Door deze tips te volgen, kun je je slaap aanzienlijk verbeteren en je algehele gezondheid en welzijn bevorderen.

Waarom is goed slapen zo belangrijk?

Goed slapen is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn. Tijdens de slaap herstellen we zowel lichamelijk als geestelijk. Het is een cruciale periode waarin ons lichaam zichzelf repareert en vernieuwt. Een goede nachtrust helpt bij het handhaven van een gezond gewicht omdat het de hormonen reguleert die ons honger- en verzadigingsgevoel beïnvloeden. Bovendien versterkt het ons immuunsysteem, waardoor we beter bestand zijn tegen ziekten.

Slapen verbetert ook onze cognitieve functies, zoals concentratie, geheugen en probleemoplossend vermogen. Het verhoogt onze productiviteit en helpt bij het nemen van beslissingen. Emotioneel gezien bevordert voldoende slaap een goede stemming en vermindert het gevoelens van angst en prikkelbaarheid. Langdurig slaapgebrek kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hartziekten en depressie. Daarom is het essentieel om voldoende slaap te krijgen, meestal 7-9 uur per nacht, afhankelijk van leeftijd en individuele behoeften.

Naar de huisarts

Heb je last van slaapproblemen, zoals slaapapneu? Wij adviseren dan altijd eerst naar de huisarts te gaan. Ook als je je niet beter voelt door deze tips of als je twijfelt aan deze informatie, raden wij je aan contact op te nemen met je arts.

Praat je met ons mee?

Heb jij ooit met tape op je mond geslapen? En merk jij het als je een paar nachten slecht slaapt? Wat gebeurt er dan? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Afbeelding: Maddi Bazzocco via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Rieneke -

Mijn oma die al jaren geleden isoverleden gebruikte altijd van dat witte pleister spul op zo’n plastic groen rolletje. Zij was daardoor nooit meer zo extreem verkouden en keelpijn was over. Haar dochter inmiddels doet het ook. Zij vertelde dat er ainds kort speciale pleister ervoor op de markt is maar sxheurt ook altijd s avonds zo’n stukje witte ding van de rol en plakt het op haar mond.

Reageer ook