fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zwanger zijn: 25 jaar geleden versus nu

Jullie hebben het vast al gehoord of gelezen dat Mara in verwachting is. Dat betekent dat ik oma ga worden :-). Doordat Mara en ik ook collega’s van elkaar zijn praten we super veel met elkaar en maak ik haar zwangerschap van heel dichtbij mee. En dat is zo ontroerend mooi! Het maakt me heel gelukkig.

Maar ik vind het ook heel leuk om te zien hoe zij haar zwangerschap beleeft en om dat te vergelijken met hoe ik dat vroeger deed (ook al lijkt het gisteren, maar het is toch al bijna 20 jaar geleden dat ik voor het laatst zwanger was). De meest opvallende verschillen wil ik graag met jullie delen.

1. Pretecho’s.  Tegenwoordig kun je gewoon voor de lol echo’s laten maken. Betreft het een pretecho dan moet je er wel zelf voor betalen, maar veel mensen hebben dat er graag voor over.

2. De Nipt versus Vlokkentest. NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test. Het is een nog redelijk nieuwe test, waarbij bloed van de zwangere vrouw wordt afgenomen en onderzocht. In het bloed van de moeder zit erfelijk materiaal (DNA) dat het kindje in de buik ook heeft. Via deze test wordt met name gekeken naar het aantal chromosomen dat in de cellen zit. Deze test is niet gratis, maar wel als er aanleiding is om aan te nemen dat er mogelijk erfelijke afwijkingen zijn (dan kan die door je ziektekosten verzekering worden betaald). Het voordeel van de NIPT is dat er geen vlokkentest gedaan hoeft te worden, waarbij erfelijk materiaal van de baby zelf wordt onderzocht en bij het afnemen schade kan ontstaan aan de embryo.

3. Het willen weten of het een jongetje of een meisje wordt. In de tijd dat ik zwanger was wilden mensen vooraf meestal niet weten wat het geslacht van de baby was. “Als het maar gezond is” werd er vroeger altijd gezegd. Natuurlijk hopen alle papa’s en mama’s in spe van nu dit ook, maar ze vinden het wel leuk om het te weten en maken het vaak ook bekend aan hun bekenden. Ook via social media.

4. Vitamines en mineralen. Dat je gezond moest eten tijdens je zwangerschap was mij wel bekend 20 jaar geleden. Net zoals dat je geen alcohol moest drinken en en ook niet moest roken. Tegenwoordig slikken zwangeren extra omega 3, foliumzuur en vitamine D. Zelf heb ik dat nooit gedaan.

5. Organiseren van een babyshower. Dit fenomeen kende ik wel vanuit Amerikaanse films, maar zelf heb ik dat nooit georganiseerd en ook mijn vriendinnen niet. In Nederland is het nu best populair aan het worden en zo’n babyshower vindt meestal een maandje of twee voor de bevalling plaats. Je kunt het zelf organiseren, maar ook kunnen je vriendinnen het voor je doen.

We zijn heel benieuwd hoe jij deze verschillen ervaart. Laat je het ons weten?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Denise -

De 20 weken is niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden.

Anita -

Wat ik nog mis is de 20 weken echo nu verplicht maar toen ik zwanger was 15 jaar geleden nog niet, erg confronterend vooral als je baby niet gezond is.

Reageer ook