fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zou jij het gesprek met je moeder aan durven gaan?

Hoe is de band met jouw moeder? Ik had er niet eerder aan gedacht de band met mijn moeder te onderzoeken, nu na de scheiding van mijn ouders eerder de relatie met mijn vader veranderd was. Tot ik in een opleiding voor relatiebegeleiding leerde hoe je moeder voorbeeld is in jouw vrouw-zijn. In hoe je in relaties staat en je seksualiteit ervaart. Toen werd ik benieuwd naar hoe dat bij ons zat. Mijn moeder had de seksuele revolutie meegemaakt, ontwikkelde zich in haar vrouw-zijn via het feminisme naar meer zelfstandigheid en scheidde van mijn vader. Zelf had ik meerdere relaties achter de rug. Mijn nieuwsgierigheid naar hoe het bij ons zat, leidde me naar haar met de vraag of zij daarover het gesprek met mij aan wilde gaan. Dit was het begin van een spannend avontuur dat uitmondde in een reis op Ibiza en aanleiding was voor ons boek ‘Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen’.

Wat deel je met elkaar?

Tijdens onze gesprekken kwamen er heel wat thema’s langs die – zo blijkt later – veel vrouwen herkennen in de relatie moeder-dochter. Wat deel je wel en niet met elkaar? Waar hou je bewust of onbewust rekening met elkaars gevoeligheden? En wat gebeurt er als je dat niet meer vanzelfsprekend doet? Zelf kwam ik erachter dat ik onbewust nog vast zat aan het teveel rekening houden met de angsten van mijn moeder, wat ik ook als last heb ervaren. We deelden veel maar hadden het eigenlijk niet of nauwelijks over hoe het tussen ons zat en wat we daarvan vonden. Tot Ibiza.

Het verhaal groter maken brengt begrip

Het praten over ieders beleving van hoe het was en is, heeft het verhaal tussen ons groter gemaakt. Daardoor konden we elkaar beter begrijpen en snappen hoe zaken van vroeger zijn gelopen. Het gaat daarbij niet om het zoeken naar schuld, maar om te zien hoe het een invloed heeft gehad op het ander. Wat vooral heeft geholpen is dat we elkaar erkenning konden geven voor hoe ieder zich heeft gevoeld in wat er is gebeurd in onze levens. Voor mij heeft dat me echt een stap verder gebracht in mijn eigen ontwikkeling ten opzichte van mijn moeder. Ik ben nu veel meer een volwassen vrouw naast haar dan ik daarvoor was, hoewel ik natuurlijk ook altijd haar dochter blijf. Mijn moeder heeft het gebracht dat ze mij meer kan loslaten terwijl of misschien zelf omdat de verbinding sterker is.

Wil jij jullie band onderzoeken?

Naar aanleiding van ons boek ontvangen wij veel reacties van andere moeders en dochters. Het gegeven dat wij zo open het gesprek met elkaar zijn aangegaan, raakt een snaar bij andere vrouwen. Sommigen geven aan zelf nooit zoiets met hun moeder of dochter te willen of kunnen doen. Anderen stimuleert het om hun onderlinge band nader te onderzoeken. Gelet op wat het ons heeft gebracht, zouden we het zeker aanraden. Maar niet zo maar zonder slag of stoot en elke situatie is natuurlijk anders. Het vergt van beide kanten in elk geval de wil en het vermogen om naar elkaar te luisteren met als doel de verbinding te versterken. Soms is dat niet of niet direct mogelijk.

In ons boek lees je hoe wij het hebben gedaan. En op onze site www.vanjemoedervanjedochterboek.nl vind je een vragenlijst die je kan gebruiken als vooronderzoek of zelfs als leidraad voor het gesprek samen. Als je ook nieuwsgierig bent, neem dan eens een kijkje en onderzoek hoe het tussen jullie zit en of je zelf nog een stap zou willen maken in jullie relatie en eigen ontwikkeling.

Van je moeder moet je het hebben, van je dochter kun je het krijgen / Mayke Smit & Alice Altink / Uitgeverij de Brouwerij / 20 euro

Bestel het boek hier!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Truusje Truffel -

Jullie boek met veel plezier gelezen. Een aantal interessante eyeopeners! Mooi hoe de verbinding en aandacht voor elkaars gevoelens evolueerde tijdens de vakantieweek. Volgende week volgt de recensie. ????

Reageer ook