fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zelf je borsten onderzoeken. Hoe doe je dat?

Zelf je borsten onderzoeken

Onderzoek jij elke maand je borsten op veranderingen, zoals knobbeltjes? Of behoor je tot die grote groep vrouwen die dit niet doet? Of zo nu en dan? Regelmatig je borsten onderzoeken kan van levensbelang zijn! En denk niet ‘dat overkomt mij niet’.

Waarom is zelf je borsten onderzoeken zo belangrijk?

Eén op de negen vrouwen krijgt zélf met borstkanker te maken, elk jaar worden 11.000 nieuwe gevallen van borstkanker ontdekt en ieder jaar sterven er ook ongeveer 3.500 vrouwen aan borstkanker. Door borstzelfonderzoek leert je je borsten goed kennen, en vallen afwijkingen je sneller op. Hoe dat precies moet, zie je hieronder.

Spiegel

Waar je het onderzoek doet, maakt niet uit. Voor de spiegel in de slaapkamer, in bad, onder de douche of op bed. Als het maar een plek is waar je je prettig voelt. Voor het eerste deel van het onderzoek, waarbij je de borsten bekijkt, heb je een spiegel nodig.

Lees ook: Waarom kanker in Nederland vaker voorkomt dan in andere EU-landen

Zelf je borsten onderzoeken: hoe doe je dit?

Ga voor de spiegel zitten of staan. Houd je armen ontspannen langs het lichaam. Bekijkt je borsten nauwkeurig.

Mogelijk zie je veranderingen, bijvoorbeeld:

  • In de grootte of de vorm van de borsten.
  • In de huid. Bijvoorbeeld rimpels, zwellingen, een kuiltje of verkleuring.
  • Aan de tepel. Bijvoorbeeld een intrekking die er eerst niet was, afscheiding of eczeem.

Leg vervolgens de handen achter het hoofd. Kijk opnieuw of één van de genoemde veranderingen te zien is.

Borstonderzoek: liggend of staand?

Na het eerste onderzoek voor de spiegel ga je je borsten bevoelen. Kies wat je het prettigst vindt: liggend of staand onderzoek. Veel vrouwen geven de voorkeur aan staand onderzoek onder de douche. Je hoeft je er niet speciaal voor uit te kleden. Bovendien is de huid glad door water en zeep. Voor vrouwen met grote borsten is liggend onderzoek aan te bevelen.

Liggend borstonderzoek

Linkerborst

Ga op bed liggen. Leg een kussen onder je linkerschouder. Plaats je linkerhand onder je hoofd. je begint met de binnenzijde van de borst, bovenaan.

Maak met de vier gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen: vanaf het borstbeen naar de tepel toe. Beweeg rustig, met lichte druk. Bevoel op deze manier de gehele binnenkant van je borst. Daarbij blijven de vingertoppen op de borst liggen.

Onderzoek nu de buitenkant van je borst. Leg daarvoor je linkerarm losjes naast het lichaam. Begin linksonder. Maak weer met gestrekte vingers kleine draaiende bewegingen naar de tepel toe.

Langzaam ga je zo naar de bovenkant van je borst. Steeds maken je vingers ronddraaiende bewegingen van de rand van de borst naar de tepel toe. Maak vervolgens deze beweging vanaf de tepel tot boven de linkeroksel. Daarmee controleer je het deel van de borst vlakbij de oksel.

Leg de arm wat meer opzij. Druk met de palm van je rechterhand de borst licht naar het midden. Controleer met gestrekte vingers de linkeroksel op knobbeltjes. Begin in de oksel. Laat de vingers langzaam naar beneden glijden.

Controleer ook de tepel en het gebied eromheen. Trek de tepel rustig wat naar voren. Deze moet soepel meegeven.

Rechterborst

Onderzoek nu op dezelfde wijze je rechterborst. Denk hierbij aan de positie van je rechterarm. Eerst met de arm omhoog voor het onderzoek aan de binnenkant van de borst. Daarna met de arm naar beneden voor de buitenkant, oksel en tepel.

Staand borstonderzoek

Leg je linkerarm achter je hoofd. Leg de rechterhand op je linkerborst. Let erop dat de borstspier ontspannen is. Onderzoek je hele borst. Begin rechtsboven. Ga vervolgens naar rechtsonder, dan naar linksonder. Eindig linksboven.

Maak met de vier gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen. Je beweegt steeds van de rand van de borst naar de tepel toe. Beweeg rustig met wat lichte druk. Voel ook goed rond de tepel.

Buig voorover. Ondersteun de hele onderkant van de linkerborst met je linkerhand.

Tast je borst met vlakke rechterhand rondom af. Maar daarbij een rollende beweging en zorg voor voldoende druk.

Blijf voorovergebogen staan. Laat de linkerarm ontspannen naar beneden hangen. Druk met de palm van de rechterhand de borst licht naar het midden. Controleer met gestrekte vingers je linkeroksel op knobbeltjes.

Begin bovenin de oksel en laat de vingers langzaam naar beneden glijden. Controleer ook de tepel en het gebied eromheen. Trek de tepel rustig wat naar voren. Deze moet soepel meegeven.

Controleer op dezelfde wijze je rechterborst.

Lees ook: Hoe vulvakanker het seksleven van Caroline verwoeste

Neem je gezondheid serieus

Wanneer je je gezondheid serieus neemt, dan controleer je dus regelmatig je borsten, zodat je veranderingen in het borstweefsel vroegtijdig opmerkt. Wat hierbij geldt, is: “hoe vroeger, hoe beter”.

Onderzoek jij regelmatig je borsten? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Bron: KWF Kankerbestrijding.

Afbeelding: National Cancer Institute via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook