fb
Damespraatjes Damespraatjes

Openhartig: Hoe vulvakanker het seksleven van Caroline verwoeste

Het moment dat de arts haar zei dat ze vulvakanker heeft, staat op haar netvlies gebrand. Caroline (45), moeder van twee jongens van twaalf en veertien jaar, getrouwd met Alex, had geen idee wat dat voor een consequenties dat zou hebben. Inmiddels weet ze dat. “Ik heb altijd pijn, ben altijd bang dat het terugkomt en mis de seks die Alex en ik hadden.”

Toen Alex tijdens een vrijpartij een plekje op haar schaamlippen zag, dacht Caroline niet gelijk aan het ergste. “Mijn huisarts bekeek het en schreef een zalfje voor, ze dacht aan een schimmelinfectie.” Als het plekje na een tijd smeren niet verdwijnt, haalt de huisarts haar schouders op, maar Caroline vertrouwt het niet en maakt een afspraak met een gynaecoloog. Hij onderzoekt het plekje en stelt voor een stukje weefsel weg te halen om het te onderzoeken. “Ik vertelde hem dat ik vaak last had van jeuk en een branderig gevoel. ” Al een paar dagen na het verwijderen van het weefsel werd ze gebeld: het was foute boel. “Ik ging samen met Alex naar de gynaecoloog die er geen doekjes om wond en ons vertelde dat ik vulvakanker had. De wereld zakte onder mijn voeten weg.”

Gek van de jeuk
De afgelopen jaren is Caroline verschillende keren geopereerd. Plekjes op haar schaamlippen en clitoris zijn weggehaald. “De kanker heeft mijn leven drastisch veranderd. Ik merk dat mensen weinig weten over vulvakanker, de meesten denken dat het net zo iets is als baarmoederhalskanker. Dat is niet zo. Ik heb er last van. Fietsen gaat niet meer en als het warm is trek ik een rok zonder slipje aan omdat ik anders gek word van de jeuk. Ik weet dat het niet het eind van de wereld is, maar soms zou ik willen dat ik er geen last van had.”

Niet sexy meer
Daarnaast trekt mijn ziekte een enorme wissel op het seksleven van Caroline en Alex. “Voordat ik ziek was, hadden Alex en ik veel pret in bed. We vreeën graag en vaak maar dat is nu nauwelijks mogelijk omdat het zeer doet.” Alex durfde zijn vrouw weken na de operatie niet aan te raken, bang om haar pijn te doen. Caroline voelde zich afgewezen en totaal niet sexy meer. “Ik had daardoor ook minder zin in seks terwijl Alex graag intiem met me wilde zijn. Gelukkig hebben altijd makkelijk over seks kunnen praten en ik stelde Alex voor zolang ik niet kon en wilde vrijen, dat hij het met een andere vrouw zou doen. Ik vond dat ik hem zijn plezier niet mocht en kon ontnemen maar was opgelucht toen hij antwoordde dat het daar niet om ging en dat hij alleen seks met mij wilde hebben.”

Weer pret in bed
Caroline onderzoekt nu bij zichzelf wat ze lekker vindt en waarvan ze opgewonden raakt. “Dat vertel ik Alex dan en langzaam aan hebben we weer voorzichtig seks met elkaar. Alex moet wel blijven opletten, maar het gaat goed. Ook controleert hij of er nieuwe plekjes bij zijn gekomen maar tot nu toe, laat ik het afkloppen, gaat het goed. Natuurlijk ben ik bang dat de kanker terugkomt, die angst sluimert altijd. Maar gelukkig ben ik een positief mens dus ik denk er niet te veel over na en geniet van elke dag.”

Meer weten over vulvakanker? Lees dan hier het verhaal van Helma.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook