fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit is waarom kanker in Nederland vaker voorkomt dan in andere EU-landen

kankercijfers nederland

Slechts in Denemarken en Ierland komt er meer kanker voor dan in Nederland. We staan derde op de lijst van landen waar kanker in de EU het meest voorkomt. Geen positie om trots op te zijn. Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) komen er vooral relatief veel gevallen van longkanker voor. 

Door de vroege emancipatiegolf in de jaren 70 zijn veel vrouwen gaan roken. “Dat zie je ook in andere landen waar de emancipatie relatief snel ging”, zegt Otto Visser van het IKNL in het NOS Radio 1 Journaal. “In Denemarken waren in de jaren 70 en 80 ook veel vrouwelijke rokers en dat land staat in de top 3.”

Lichte huid

Nederlanders krijgen relatief ook vaker te maken met huidkanker. Dat wij een lichtere huid hebben dan andere Europeanen kan hier mee te maken hebben. Darmkanker en borstkanker komen hier ook vaker voor. De reden is echter onbekend.

Ook goed nieuws

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel. “De overlevingskansen zijn in Nederland iets beter dan het gemiddelde in de Europese Unie. Dat kan te maken hebben met betere zorg voor kankerpatiënten.” Diagnoses worden vroeger gesteld en behandelingen zijn effectiever.

De cijfers van het onderzoek zijn gebaseerd op de Nederlandse Kankerregistratie en gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Kijk hier voor de cijfers

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook