fb
Damespraatjes Damespraatjes

Yenthe baalt van haar vader: “Dit is toch niet hoe het hoort?”

Yenthe baalt van haar vader

De 23-jarige Yenthe woont in Amsterdan en volgt daar een master. “Ik ben ben blij dat ik over een paar maanden klaar ben met studeren. Al sinds mijn eerste bachelorjaar betaal ik alles zelf. Boeken, collegegeld, mijn kamer, eten en drinken, reizen met het openbaar vervoer, de sportschool en mijn verzekeringen; alles bij elkaar is het gewoon heel erg duur. Eigenlijk mag ik niet klagen natuurlijk. Na mijn studie heb ik goede baankansen. Maar toch is er een financieel ding waar ik best van baal. Mijn vader draagt namelijk helemaal niks bij. Zelfs als we voor mijn verjaardag uiteten gaan, krijg ik een Tikkie.” 

Duidelijkheid

Acht jaar geleden gingen de ouders van Yenthe uit elkaar. “Dat was geen verrassing. Mijn moeder en vader hadden al jaren weinig gemeenschappelijks. Er was geen ruzie, maar gezellig was het thuis zeker niet. Ze hadden allebei hun eigen leven en deden nooit iets samen. Ik ben dan ook niet verdrietig geweest over de scheiding. Het gaf duidelijkheid.”

Leeft op

De moeder van Yenthe leeft na de scheiding helemaal op. “Ze kocht haar eigen appartement en richtte het kleurrijk in. Ze werd lid bij een atletiekvereniging en ontmoette daar een leuke man. Daar is ze nu al zes jaar mee samen en ze is duidelijk een stuk gelukkiger dan met mijn vader. Samen met haar nieuwe vriend maakt ze de reizen die ze altijd al wilde maken en heeft ze gewoon heel veel lol.”

Trekt het zich aan

Met de vader van Yenthe gaat het minder goed. “Hij kon de scheiding maar moeilijk verwerken. Praten over zijn gevoelens is niet zijn sterkste punt. Stiekem denk ik dat hij altijd heel veel van mijn moeder heeft gehouden, maar nooit wist hoe hij dat moest laten zien. De nieuwe partner van mijn moeder is heel complimenteus en amicaal. Die steekt niet onder stoelen of banken hoe mooi en lief hij mama vindt. Zij leeft daar van op en dat ziet mijn vader natuurlijk ook.”

Alles zelf betalen

Op haar achttiende verhuist Yenthe voor haar studie naar Amsterdam. “Hartstikke leuk natuurlijk. Maar ook wel zwaar. Naast dat ik voor het eerst op mezelf woonde, moest ik het financieel ineens ook allemaal zelf rondkrijgen. Mijn ouders zeiden allebei altijd: ‘bij ons mag je gratis wonen en mee eten. Maar als je op jezelf gaat wonen, ga je het zelf betalen’. Dat vond ik heel redelijk, maar niet altijd makkelijk. Zeker omdat ik bij veel vriendinnen om mij heen zie dat het anders gaat.”

Kom gewoon rond

Veel van de vriendinnen van Yenthe krijgen een maandelijkse toelage van hun ouders. “Het zijn absoluut geen verwende nesten, maar de ouders betalen bijvoorbeeld wel voor hun kamer, collegegeld en/of boeken. Sommigen krijgen een vast bedrag per maand. Ik krijg bovenop mijn basisbeurs ook een aanvullende beurs. Om wat bij te verdienen werk ik in een restaurant. Als ik een beetje oplet, kom ik gewoon iedere maand rond.”

Wat extra’s

De moeder van Yenthe is op de hoogte van de financiële situatie van haar dochter en probeert waar mogelijk wat extra’s te doen of te geven. “Op mijn verjaardag krijg ik vaak een geldbedrag op mijn rekening gestort. En als we samen naar het museum, de film of een restaurant gaan, betaalt mijn moeder de rekening. Als zij jarig is, neem ik haar mee. Voor ons allebei voelt dit goed en eerlijk.”

Rekening splitten

Yenthe haar vader staat hier anders in. “Hij betaalt echt nooit wat voor mij. Zelfs als we op zijn uitnodiging koffie gaan drinken, wil hij de rekening splitten. Ik weet heus dat hij het niet breed heeft, maar hij heeft absoluut een stuk meer geld dan ik. Het gaat me niet alleen om het geld, het gaat ook om het gevoel. Wanneer mijn studerende vriendinnen met hun ouders gaan eten, zijn het altijd de ouders die betalen. Als ik om mij heen kijk, gaat het bij ons echt anders.”

Stuur je wel een Tikkie

Vorige maand was Yenthe jarig en vroeg haar vader haar mee uit eten. “En ja hoor: ook nu trakteerde hij weer niet. Toen de rekening op tafel kwam, pakte hij hem niet eens. Pas toen ik met mijn hand naar het bonnetje reikte, zei hij: ‘ik loop wel effe naar de bar. Stuur je zo wel een Tikkie‘. Bij een date of etentje met vriendinnen had ik dat heel normaal gevonden. Maar als je eigen vader je uit eten vraagt, dan is het toch niet meer dan normaal dat hij de rekening betaalt?”

Kind laat voelen

Yenthe merkt dat de band met haar vader steeds slechter wordt. “Hij is gewoon niet gezellig en vaak heb ik het gevoel dat hij helemaal niet trots op mij is. Het is voor hem zo normaal dat ik het allemaal zelf wel regel en dat vind ik jammer. Ik mis een vader die voor mij wil zorgen en me zo nu en dan nog even kind laat voelen. Steeds vaker snap ik waarom het huwelijk tussen mijn moeder en vader niet werkte. Hij is een kille man.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding: Vadim Artyukhin via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Hè, waren jullie net lekker op dreef met een aantal nieuwe artikelen, komt er weer een gerecycled exemplaar aan. Kon Yentl wat met de eerder reacties van afgelopen november? Zie https://web.archive.org/web/20231208120043/https://damespraatjes.nl/yenthe-baalt-van-haar-vader/.

Reageer ook