Hoe naar is het om ’s ochtends op te staan, met natte voeten wakker te worden en er enorm veel waterschade in je huis is? Vandaag overkwam het helaas heel veel mensen. Mij ook! Door de enorme onweersbuien ons souterrain vol met water en er was geen houden meer aan.
Natuurlijk komt zoiets nooit goed uit en zeker niet op een “gewone” donderdag- of vrijdagochtend dat je naar je werk moet of andere dingen moet gaan regelen. Gelukkig gaat het hier maar om spullen, maar het blijft super akelig.
Als je verzekering in dit soort gevallen tot uitkering zou overgaan zou dit een fijn doekje voor het bloeden kunnen zijn. We zochten het uit en hieronder onze bevindingen. Denk er wel aan dat je altijd bij je eigen verzekering checkt of dit ook in jouw situatie van toepassing is.
1. Neerslag
Komt er regen, hagel, sneeuw of smeltwater je woning binnen, zonder dat je hier iets aan kon doen, dan wordt dit in principe gedekt door je verzekering. Van belang is dat de schade onvoorzien is. Dat wil zeggen dat als je tijdens een heftige regenbui een raam open hebt laten staan en de regen naar binnen is gekomen, de schade niet wordt vergoed door je verzekering. Je had er zelf dan best wat aan kunnen doen om de schade te voorkomen.
Sommige verzekeraars hebben een aanvullende voorwaarde, namelijk dat de neerslag door overlopen of lekkage van dakgoten, daken of bovengrondse afvoerpijpen de woning is binnengekomen.
2. Indirecte neerslag
Dat wil zeggen dat de schade kan ontstaan door bijvoorbeeld het overlopen van sloten, grachten en kades als gevolg van hevige neerslag. Daarna loopt het pas jouw huis in, vandaar dat het indirect wordt genoemd. Als je een verzekering hebt met een extra uitgebreide dekking of een all risk verzekering is schade als gevolg van indirecte neerslag wél gedekt.
Goed om te weten: schades als gevolg van overstroming van rivieren of een overstroming vanuit zee zijn altijd uitgesloten van de dekking bij je opstal- of inboedelverzekering. Ditzelfde geldt voor schades veroorzaakt door een dijkdoorbraak.
3. Leidingwater
In veel gevallen wordt waterschade binnen je huis ook verzekerd via je opstal- of inboedelverzekering, maar wel van belang is dat de schade onvoorzien moet zijn en jou valt het niet te verwijten dat het is ontstaan. Bijvoorbeeld: ga je in de winter op vakantie en je tapt je buitenkranen niet af en daardoor ontstaat schade, dan had je dat kunnen weten. De verzekering zal dan in principe niet uitkeren.
Onder schade door leidingwater verstaan verzekeraars:
- Waterschade uit de centrale verwarming, waterleiding of daarop aangesloten installaties.
- Waterschade door het kapotvriezen van cv- of waterleidingbuizen
Heb je last van waterschade?
Bel zo snel mogelijk je verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon. Mogelijk kun je de waterschade ook online melden.
Mocht je slachtoffer zijn van waterschade, dan wensen we je veel sterkte toe!
Lees ook:
Bron: Geld.nl
Waterschade -
Wellicht ook goed om te vermelden in het artikel is de mogelijkheid om een eigen contra expert in te schakelen. Niet altijd werkt de verzekeraar mee waardoor de schadevergoeding vaak lager uitvalt zodat de waterschade daarmee niet te herstellen is en er aanspraak moet worden gemaakt op eigen geld. Erg vervelend natuurlijk.
Een contra expert kun je ‘gratis’ inschakelen omdat zij hun kosten declareren op de verzekeraar. Deze contra expert komt dan op voor je belangen en doet een eigen onafhankelijk onderzoek naar de schade. Vervolgens gaat deze in gesprek met de schade expert van de verzekeraar. Daaruit volgt het schadebedrag dat meestal hoger ligt dan wanneer je geen contra expert hebt ingeschakeld voor je waterschade.
Kortom, aanrader!