fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom zorgt koffie er bij veel mensen voor dat ze moeten poepen?

“Nee, ik neem even geen koffie” zei een vriendin laatst toen we samen zaten te ontbijten. “Als ik koffie drink, moet ik altijd meteen poepen” was haar verklaring toen ik vroeg hoe zij kon ontbijten zonder koffie. Het zette mij aan het denken: waarom zorgt koffie er bij veel mensen voor dat ze (soms bijna direct) moeten poepen?

Toen ik zelf een verklaring probeerde te bedenken, kwam ik niet verder dan dat de cafeïne in de koffie een stimulerend effect op de darmen zou hebben. En dat klopt. Maar toch is dat niet de enige verklaring waarom koffie voor veel mensen een licht-laxerende werking heeft. Bij een cola of energiedrankje hebben ze het immers niet.

Hoe zit het?

Gelukkig hebben we de wetenschap om zich dit soort (toch wel hele belangrijke) vragen te stellen en op zoek te gaan naar een verklaring. Op de website van Men’s Health vonden we het volgende antwoord:

“Koffie verhoogt de samentrekkingen in je darmen, welke vervolgens het ‘ik-moet-NU-poepen’-gevoel activeren terwijl je ontlasting de reis naar je endeldarm aflegt, zegt Satish Rao, directeur van het Digestive Health Center aan Georgia Regents University. Twee decennia geleden zochten Dr. Rao en zijn team 12 gelukkige deelnemers om anale sondes met sensoren te dragen, die de activiteit in verschillende delen van hun dikke darm en endeldarm te meten. Tien uur lang dronken de deelnemers dezelfde hoeveelheden cafeïnerijke koffie, decaf koffie, heet water en aten een burger van 1.000 calorieën. Het eten zorgde voor de grootste activiteit in de endeldarmen van de deelnemers. Maar wat de onderzoekers het meest verbaasde is dat cafeïnerijke koffie dezelfde krachtige samentrekkingen veroorzaakte – 60 procent sterker dan heet water, en 23 procent meer intens dan decaf. Dit laat zien dat cafeïne – als welbekende stimulant – inderdaad een rol speelt in het ‘opstarten’ van je endeldarm, maar dat het niet de enige deelnemer aan het proces is. Er zit mogelijk iets in koffie dat verantwoordelijk is voor het rennen naar het roilet, zegt Dr. Rao. Experts hebben een theorie: Slechts enkele minuten nadat je koffie drinkt, bereikt het je maag. Eén of meer van de honderd verbindingen stimuleert de productie van bepaalde hormonen in je lichaam, zoals motiline – welke zorgt voor dergelijke samentrekkingen – en gastrine, welke zorgt voor het uitscheiden van maagzuur. Dit is het moment waarop je voelt dat je moet.
Wetenschappers zeggen dat het ook mogelijk is dat een combinatie van je alles in je gehele ochtendroutine ervoor zorgt dat je met spoed naar het toilet moet. Je dikke darm is ’s ochtends twee keer zo actief dankzij je biologische klok, zegt Dr. Rao. Voeg daar je ontbijt aan toe, en je eerste kopje koffie – twee dingen die je dikke darm beïnvloeden – en je snapt meteen waarom je snel naar het toilet moet.”

Heb jij dit ook?

Moet jij na het opstaan en het drinken van een kop koffie ook vaak naar de wc voor een grote boodschap? Of herken jij je hier helemaal niet in? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook