fb
Damespraatjes Damespraatjes

De grootste voordelen van een wijnklimaatkast

wijnklimaatkast

Is je huidige keuken aan vervanging toe of ben je er na al die jaren op uitgekeken? Grote kans dat je al voorzichtig bent begonnen aan de zoektocht naar een nieuwe. Denk van tevoren niet alleen na over de indeling en kleur, maar ook over de apparaten. Naast een kookplaat, koelkast, vriezer en (combi-)magnetron kiezen mensen steeds vaker voor een wijnklimaatkast. Als je van wijn houdt, is dit apparaat zeker het overwegen waard. Twijfel je nog? In deze tekst ontdek je wat de grootste voordelen van een wijnklimaatkast zijn.

Geschikt voor verschillende wijnen

Wijnklimaatkasten hebben vaak verschillende zones. Doordat je de temperatuur van elke zone afzonderlijk kunt regelen, is zo’n apparaat geschikt voor verschillende wijnen. Onderin de kast is de temperatuur vaak het laagst. Koude lucht is immers zwaarder dan warme lucht, waardoor dit naar beneden zakt. Vandaar dat de onderste lagen van een wijnklimaatkast ideaal zijn om witte wijn, rosé of mousserende wijn te bewaren. Doordat de warme lucht opstijgt, is het bovenin de kast warmer. Deze zone leent zich hierdoor prima om een fles Rioja of andere rode wijn te bewaren. Dankzij een wijnklimaatkast weet je dus zeker dat je wijnen altijd de juiste temperatuur hebben.

Wijn wordt niet blootgesteld aan uv-straling

Houd je wel van een wijntje op zijn tijd? Dan weet je ongetwijfeld dat je wijnen beter niet op een lichte plek kunt bewaren. Door uv-straling kan de smaak van wijn immers achteruitgaan. Vandaar dat het advies is om wijnen op een donkere plek te bewaren, zoals in een koelkast of keukenkastje.

Omdat wijnkasten een glazen deur hebben, denk je misschien dat er uv-straling bij de wijn kan komen. Dit is een misvatting, want dit apparaat voorkomt juist dat de flessen in aanraking komen met daglicht. De deuren van wijnklimaatkasten zijn namelijk voorzien van speciale filters. Deze zorgen ervoor dat uv-straling wordt tegengehouden.

Optimale luchtvochtigheid

Wie wijn op de juiste manier wil bewaren, moet ook rekening houden met de luchtvochtigheid. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om wijnflessen met kurk op te slaan in een ruimte met een droge lucht. De kurk kan hierdoor uitdrogen en dat zorgt ervoor dat hij sneller breekt. Er kan dan zuurstof bij de wijn komen en dat resulteert vaak in een mindere smaak. Dit brengt ons bij een derde voordeel van een wijnklimaatkast, want in dit apparaat is er altijd sprake van een optimale luchtvochtigheid. De wijnen ontwikkelen zich zo goed, waardoor ze hun smaak behouden.

Flessen blijven rustig liggen

Leg je een flesje rosé in de koelkast? Dan wordt hij geregeld blootgesteld aan trillingen. Dit apparaat slaat immers regelmatig aan om de temperatuur op peil te houden. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien geen probleem, maar trillingen komen de kwaliteit en smaak van wijn niet ten goede. Omdat wijnflessen in een wijnklimaatkast ook liggen, denk je misschien dat het hier niet anders gaat. Toch is dit wel het geval, want zo’n kast vangt trillingen op. Vandaar dat wijnen langer lekker blijven als je ze in een wijnklimaatkast bewaart.

Foto door Matilda Wormwood via Pexels

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook