Toen Ward en ik nog met zijn tweeën waren, leefden wij een vogelvrij en zorgeloos bestaan. Oké, we hadden allebei ons werk en wel wat verantwoordelijkheden, maar vergeleken met ons leven nu valt dat totaal in het niet. We hebben nu twee kinderen, een praktijk en twee koophuizen. Best een hele hoop verantwoordelijkheden dus! Maar wat gebeurt er als Ward zou komen te overlijden? Dat is geen leuke vraag, maar wel een hele belangrijke…
Overlijdensrisicoverzekering
Bij ons thuis is Ward de absolute kostwinnaar. Ook ik heb een leuk inkomen, maar als het inkomen van Ward zou wegvallen hebben wij een probleem. We sloten daarom ook een overlijdensrisicoverzekering af. Ik vertel je er graag meer over!
Iets anders aan je hoofd
Een overlijdensrisicoverzekering, ook wel een ORV genoemd, keert eenmalig een geldbedrag uit als jouw partner (of jij) tijdens de afgesproken looptijd komt te overlijden. Dit bedrag kan door de nabestaanden worden gebruikt om bijvoorbeeld de hypotheek of de huur van jullie huis te betalen. Als de ORV is gekoppeld aan de hypotheek wordt met het bedrag van de uitkering (een deel van) je hypotheek afgelost. Waardoor je gewoon in je huis kunt blijven wonen. Een overlijdensrisicoverzekering maakt het wegvallen van jouw geliefde niet minder erg, maar het neemt op het moment dat dit zich voordoet wel heel veel onzekerheid en financiële zorgen weg. Je hebt dan wel wat anders aan je hoofd!
Afsluiten van overlijdensrisicoverzekering
Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kan je zelf het bedrag en de looptijd afspreken. Stel bij jezelf het kiezen van een bedrag vragen als ‘hoeveel zou ik nodig hebben als mijn partner overlijdt?’, ‘welke levensstijl willen ik erop nahouden’ en ‘ben ik bereid om te verhuizen’? Het zijn echt helemaal geen leuke vragen, maar door ze nu te beantwoorden kan je onverwachte ellende voorkomen indien jouw partner écht wegvalt.
Tijdelijke verzekering
Goed om te weten is dat een overlijdensrisicoverzekering een tijdelijke verzekering is. Wanneer hij is afgelopen, dan stopt de verzekering en wordt er niet uitgekeerd wanneer jij of je partner overlijdt. Stel elkaar dan ook altijd vooraf de vraag wat jullie plan is na het aflopen van de verzekering.
Soorten overlijdensrisicoverzekering
Als jullie voor een overlijdensrisicoverzekering kiezen, dan zijn er drie opties: de gelijkblijvende-, lineair dalende- en annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Hebben jullie risico’s die gedurende een lange tijd op hetzelfde niveau blijven, zoals een gelijkblijvende hypotheekschuld? Dan zou een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering een mogelijkheid zijn. Willen jullie vooral de daling van inkomen door het overlijden van een kostwinnaar opvangen? Dan is een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering iets om eens in te duiken. En hebben jullie een annuïtair dalende hypotheek, kijk dan zeker naar een annuïtair dalende risicoverzekering.
Hoogte bedrag en premie
De hoogte van het door jou te verzekeren bedrag is van een aantal factoren afhankelijk. Denk hierbij aan de hoogte van het inkomen van de kostwinnaar, de hoogte en het soort hypotheek op jullie huis, maar ook de gezondheid en leeftijd van de persoon op wie jullie de verzekering afsluiten is van belang. Zo zal de premie van een roker met diabetes en ernstig overgewicht hoger zijn dan die van iemand met een gezond gewicht en geen bekende aandoeningen. Sommige aanbieders hebben een rekentool op hun website, waarmee je in een paar stappen een indicatie krijgt welk bedrag het beste aansluit op jouw situatie.
Vertrouwde huis
We kunnen ons voorstellen dat dit artikel veel vragen bij je oproept. Het is ook niet niks om over het overlijden van jouzelf of je partner na te denken. En al helemaal niet als er kinderen in het spel zijn! Wij willen jullie júíst om deze reden op het hart drukken dit gesprek wel te voeren. Want als de nare situatie zich voordoet waarin er iemand wegvalt, dan wil je dat de kinderen financieel goed achtergelaten worden. Een ouder verliezen is één ding, maar als je dan ook nog weg moet uit je vertrouwde huis, dan maakt dat de gehele situatie nog instabieler.
Heb je al een overlijdensrisicoverzekering? Dan is doe je goed om te controleren of het interessant is om je ORV over te sluiten. De afgelopen jaren zijn de verzekeringen namelijk goedkoper geworden. Bij het oversluiten van een verzekering sluit je een nieuwe verzekering af.
Denk jij erover om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten? Waarom wel of waarom juist niet? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.