fb
Damespraatjes Damespraatjes

Buitenzijn is gezond! Hoe zit je tijdens koude dagen prettig buiten?

Onderzoek na onderzoek wijst uit dat het gezond is om buiten te zijn. We worden er ontspannen van, komen sneller in beweging en hebben letterlijk meer ruimte om onze gedachten te ordenen. Denk aan een strandwandeling, een tochtje op een boot, een lange fietstocht of gewoon met je boek in de achtertuin; het geeft rust en ruimte. Zomers is het opzoeken van de buitenruimte voor veel mensen eenvoudig, maar nu het weer langzaam kouder gaat worden ervaren veel het als lastiger. De dagen worden kouder, korter en regenachtiger. Hoe geniet je dan toch van alle gezondheidsvoordelen van het buitenzijn?

Laat het los!

Als puber had ik een ongelofelijke hekel aan regen. Het verpestte mijn haar, kleding en make-up, de dingen die in die fase van mijn leven erg belangrijk voor mij waren. Tegenwoordig zijn hele andere dingen belangrijk en heb ik geaccepteerd dat het nou eenmaal soms regent. Ik ben het zelfs gezellig gaan vinden! Om de koudere dagen prettig door te komen, is het aller eerst belangrijk dat je de natuur en al zijn uitbarstingen neemt zoals ze komen. Accepteer het weer en je zult zien dat buitenzijn zelfs tijdens een regenbui helemaal niet zo erg meer is.

Beschutting

In onze tuin hebben wij een fijn tuinhuis, waardoor we het hele jaar buiten kunnen zitten. We hebben er een heerlijke houtkachel en een paar luie stoelen staan, waar we in de herfst en winter elk weekend onderzitten. Voor ons is het tuinhuis een plek die we associeren met warmte, gezelligheid en goede gesprekken. Als wij onze oudste dochter (nu 3 jaar) vragen wat ze in het weekend wil doen, zegt ze ‘vuurtje maken’. En dat is dan ook wat we vaak doen! Wij hebben veel vrienden die in Amsterdam wonen en zij komen regelmatig naar ons toe om in onze tuin te genieten van een glas wijn, de rust en de ruimte. Eigenlijk allemaal zeggen ze dat ook zij zo’n tuinhuis willen zodra ze een huis met tuin hebben. En ik geef ze groot gelijk!

Goede kleding

Hoewel je de regen, wind en sneeuw best kunt omarmen, is het wél fijn om dit in geschikte kleding te doen. Koop dus goede waterdichte laarzen (in een maatje groter, zodat je ze ook met dikke sokken aankan), een wind- en waterdichte jas en een goede stormparaplu. Buitenzijn is heerlijk als de elementen hun werk doen, maar je kunt niet genieten als je lichaam koud en nat is. Warm en droog blijven is dus essentieel én je kunt nog eens shoppen voor een mooie nieuwe outfit ook 😉

Heater of vuurkorf

Heb je geen ruimte voor een tuinhuis? Dan kan een heater of een vuurkorf in de tuin ook al wonderen doen! Dit biedt geen bescherming tegen de regen, maar zorgt er wel voor dat je zelfs bij temperaturen van onder het vriespunt nog aangenaam buiten kunt zitten.

Praat mee

Zou jij ook graag meer tijd in de buitenlucht willen doorbrengen? Doe je dit liever in de tuin of in de open natuur? Ik ben heel erg benieuwd! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Bodil -

De open natuur heeft wel mijn voorkeur (lekker wandelen), maar ik been ook heel blij met onze overkapping. Daardoor is het buiten een stuk langer gezellig te maken.

Reageer ook