fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mariannes (46) moeder werd ziek door verkeerd medicijngebruik

Velen herkennen het: je slikt al jaren hetzelfde medicijn en van de een op de andere dag geeft de apothekersassistente je een ander doosje mee. Vragend houd je het omhoog. “Ja, is hetzelfde medicijn, maar van een ander merk. De verzekering vergoedt de pillen van het andere medicijn niet meer,” legt ze uit. Mariannes moeder maakte het mee en werd doodziek van de pillen die ze opeens moest slikken. “Ze had wel dood kunnen zijn.”

Al jaren gebruikt de vijfenzeventigjarige moeder van Marianne medicijnen om de stollingswaarde van haar bloed onder controle te houden. “Mijn moeder is hartpatiënt en slikt al jaren hetzelfde medicijn en had nooit problemen. Een half jaar geleden haalde ze haar medicijnen op bij de apotheek en kreeg een onbekend doosje mee. De medewerkster legde uit dat het hetzelfde medicijn was dat ze al die tijd slikte, maar van een andere fabrikant. Ik vind het onverantwoord dat ze dat zo’n oud mensje meegeven, zij is nog van de generatie die respect heeft voor witte jassen.”

Verkeerde bezuiniging

Marianne weet ook dat het regelmatig voorkomt dat leveranciers problemen hebben met leveren, maar in dit geval vermoedt ze dat het om geld draait. “Ik heb een vriendin die in de farmaceutische sector werkt en zij legde uit dat als het alleenrecht op een medicijn vervalt, andere bedrijven hetzelfde middel mogen gaan maken. Deze varianten zijn goedkoper en bevatten dezelfde werkzame stoffen, maar de hulpstoffen die worden toegevoegd, kunnen anders zijn. En het kan zijn dat mensen die het medicijn slikken daar een reactie op krijgen.” Als een arts niet specifiek onderstreept dat iemand alleen dat bepaalde medicijn moet gebruiken, bepalen zorgverzekeraars of apotheken zelf welk merk pillen ze meegeven. Hierdoor proberen ze de kosten in de zorg laag te houden. “En dat snap ik volkomen,” knikt Marianne, “maar mijn moeder was er bijna niet meer geweest. En dat lijkt me een verkeerde bezuiniging.”

Bloedingen

Toen haar moeder nietsvermoedend de pillen van de andere fabrikant slikte, schommelde opeens haar stollingswaarde. “Hartstikke gevaarlijk want als de waarde te laag is, is er een grote kans dat ze bloedstolsels of trombose krijgt. En bij heel hoge waarde is het risico op gevaarlijke bloedingen groot.” Een paar dagen nadat haar moeder de pillen slikte, voelde ze zich helemaal niet lekker. Ze lag op bed, sliep veel en werd steeds zieker.

Ze zag er niet goed uit

“Ik kwam op de koffie bij haar en vond dat ze er niet goed uitzag. Ik stelde voor om naar de huisarts te gaan, maar dat vond ze niet nodig. Ik ben de volgende dag weer naar haar toegegaan en vond haar slechter dan de dag ervoor. Ik heb de huisarts opgebeld en hij kwam naar ons toe, zo fijn.” Door het adequate optreden van de huisarts, heeft Mariannes moeder haar vertrouwde medicijn weer terug. Hij had snel in de gaten dat haar stollingswaarde schommelde en dat dat te maken kon hebben met wisseling van het medicijn. “Hij vertelde dat een andere patiënt dezelfde symptomen had en vandaar dat hij als eerste de waarde controleerde. Fantastische man. Want wat nou als mijn moeder een bloeding had gekregen? Daaraan denken we maar niet.”

Sinds Mariannes moeder haar vertrouwde medicijn weer inneemt, voelt ze zich weer kiplekker. “Gelukkig is alles goed afgelopen en ik heb met haar afgesproken dat ik met haar meega als ze naar de apotheek moet. Ik wil voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.”

Heb jij ervaring met wisseling van medicijnen? Ondervond je daarvan hinder? We zijn benieuwd naar je ervaring. Deel het met ons in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook