fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vriendin van Alba kust haar op haar mond: “Word daar zó ongemakkelijk van”

kust haar op mond

Het was tussen Alba en Michelle ‘vriendschap op het eerste gezicht’ toen ze elkaar zeven jaar geleden voor het eerst ontmoeten. “Onze dochters begonnen op dezelfde dag op de basisschool en we stonden samen te snotteren op het plein. We zijn een koffietje gaan drinken en het voelde meteen alsof we elkaar al jaren kenden. Wat het allemaal nog leuker maakte, is dat later ook onze zoontjes bij elkaar in de klas kwamen. Al snel raakten onze mannen ook bevriend en inmiddels kan ik zeggen dat Michelle mijn beste vriendin is.” 

Wat Alba zo leuk vindt aan Michelle, is dat ze zo oprecht geïnteresseerd en betrokken is. “Het viel mij meteen op dat Mies altijd precies wist wat zich in mijn leven afspeelde. Toen mijn moeder ziek was vroeg ze daar regelmatig naar, op de eerste dag bij mijn nieuwe baan kreeg ik in de ochtend een motiverend WhatsAppje en op de sterfdag van mijn vader stuurt ze steevast een kaartje”, vertelt Alba. “Mijn vriendinnen van vroeger zijn heel anders. We spreken vooral af om samen wijn te drinken en over onze mannen te klagen. Met Michelle is het een stuk positiever en onze gesprekken gaan dieper. Ik kan wel honderd momenten opnoemen waarop ik Michelle niet had kunnen missen.”

Verliefd op een collega

Eén van die momenten is wanneer de man van Alba verliefd wordt op een collega. “Dit is nu vijf jaar geleden. Hij was hoteldebotel verliefd geworden op de nieuwe marketingmanager bij hem op kantoor. Hij heeft dit eerlijk tegen mij verteld en heeft zelfs een nieuwe baan gezocht. Alles is nu weer goed, maar ik had het er destijds heel erg moeilijk mee. Michelle was degene die mij altijd een luisterend oor bood en precies de goede dingen wist te zeggen. Zij kende ons gezin door en door en wist die kennis om te zetten in goede adviezen. Ik heb het grotendeels aan haar te danken dat mijn man en ik nu nog samen zijn.”

Praten over onzekerheden

Vanuit huis is Alba deze manier van communiceren niet gewend. “Mijn vader was een alcoholist en mijn moeder structureel overwerkt. Er werd bij ons thuis niet over gevoelens gesproken. Als je ergens last van had, dan deed je er wat aan. ‘Klagen’ over hoe moeilijk of verdrietig je iets vond deed je niet. Van Michelle heb ik geleerd dat mijn gevoel er mag zijn en dat over je onzekerheden praten geen zwakte, maar juist een kracht is. Dit geef ik mijn kinderen nu ook mee. Het heeft mij echt veel gelukkiger gemaakt. Ook dat heb ik aan mijn beste vriendin te danken.”

Kijk tegen haar op

Toch is er iets in het contact met Michelle, waar Alba erg ongemakkelijk van wordt. “Ze geeft mij altijd een kus op mijn mond als we elkaar begroeten. Hier begon ze vrij snel na onze ontmoeting mee en het is toen ‘normaal’ geworden. Dit doet Michelle niet alleen bij mij, ook mijn man, haar andere vrienden en vriendinnen en ouders geeft ze een kus op de mond. Ik was dat helemaal niet gewend en zelfs na zeven jaar vriendschap voel ik me er nog steeds niet prettig bij.” Alba vindt het lastig om het met Michelle te bespreken. “Zij is veel socialer dan ik en weet als geen ander hoe je écht contact maakt met mensen. Ik kijk op dit vlak enorm tegen haar op en durf bijna niet te zeggen dat ik me er niet prettig bij voel. Ik vraag me steeds af: is wat zij doet nou heel goed of juist heel gek? Voor mij voelt het gek, maar iedereen om haar heen vindt het normaal. Die ongemakkelijkheid maakt me onzeker.”

Mega ongemakkelijk

De man van Alba vindt het ook vervelend en heeft een manier gevonden om de kus op de mond te omzeilen. “Hij loopt met uitgestoken armen naar haar toe en roept: ‘geef je beste vriend eens een stevige knuffel’. Er volgt dan een lange knuffel waarbij hij haar flink fijnknijpt en zij de kans niet heeft om hem te zoenen. Ik heb overwogen dit ook te doen, maar het voelt onnatuurlijk dit ook ineens te doen. En hoe kan ik na zeven jaar nu ineens komen aanzetten met het nieuws dat ik haar gezoen mega ongemakkelijk vind?”

Intense verbondenheid

Laatst vierde Alba de verjaardag van haar oudste dochter. “Hier waren Michelle en mijn vriendinnen van vroeger allemaal bij. Toen ik net weer naar het geklaag over de man van mijn oude schoolvriendinnetje stond te luisteren, kwam Michelle binnen en kuste mij vol op mijn mond. Mijn vriendinnen van vroeger konden hun lachen niet inhouden en proesten het uit. Michelle trok zich er niks van aan en zei later dat ik dat ook niet moest doen. ‘Neem het ze niet kwalijk. Zij weten niet hoe een diepe vriendschap en intense verbondenheid voelt. Wij wel’, zei ze. Sindsdien durf ik er al helemaal niet meer over te beginnen…”

Afbeelding: Tony Mucci via Unsplash

Lindi’s huwelijk werd verpest door haar dronken vader

Het is een blijft een grote droom van me: trouwen met mijn lieve Ward. Gelukkig wil ook hij graag met mij trouwen en op een dag zal het er dan ook zeker van komen. Wat ik die dag wil, weet ik precies. Ik droom er immers al jaren van… Ik ben niet de enige vrouw die al jaren over haar huwelijk droomt. Ook Lindi deed dat, maar haar huwelijk eindigde in een nachtmerrie.

“Vorige zomer stapten mijn vriend Bas en ik in Toscane in het huwelijksbootje. Het jaar daarvoor had hij mij in Italië ten huwelijk gevraagd en vrijwel direct besloten we dat we ook het huwelijk daar wilden doen” Lindi licht helemaal op wanneer ze over het romantische aanzoek van Bas vertelt. “We begonnen meteen enthousiast met plannen… LEES VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Je kunt toch prima aangeven dat je dat vanaf nu niet meer wil zonder aan te geven dat je het nooit prettig hebt gevonden?

Reageer ook