fb
Damespraatjes Damespraatjes

Voorkom de hybride burn-out! Hier de tips!

hybride burn-out

Wellicht gaat er bij jou nog niet direct een lampje branden, maar de hybride burn-out lijkt met een opmars bezig. Wat hiermee bedoeld wordt is de burn-out ten gevolge van het meer thuis- en hybride werken. Thuiswerken is iets wat door veel werkgevers als relaxed en als een luxe naar personeel toe wordt ervaren. Maar in de werkelijkheid blijkt het werknemers vaak juist extra druk en stress op te leveren. De cijfers omtrent het hebben en krijgen van burn-outs blijven namelijk de afgelopen jaren maar oplopen, ook nu er structureel meer thuis wordt gewerkt. Dit kent diverse oorzaken, en gelukkig zijn er ook tips die het risico verkleinen dat jij zelf een burn-out oploopt.

Scheid de boel

Wanneer je thuis werkt heb je wellicht geen reistijd, file en treinen die uitvallen, maar het werk dat er ligt blijft. Veel mensen gebruiken de reistijd van vroeger niet om dan even een momentje voor zichzelf te pakken -wat reistijd in veel gevallen wel is- maar verlengen gewoon de werkdag met deze ‘extra’ tijd. Vaak zit hier een soort van verplicht karakter achter richting de werkgever. Met het verlengen van je werkdagen vervaagt ook de scheiding tussen werk en privé. Daarom is een goede eerste stap om strikt twee telefoons te hanteren, een werktelefoon en een privé telefoon. Die laatste kun je gewoon een goedkope variant van nemen met een sim only van Odido.

Voordeel van de werktelefoon

Het gaat er simpelweg om dat je de werktelefoon weg kunt leggen nadat je werktijd erop zit. Je kan nog zoveel discipline hebben, maar wanneer jij ’s avonds lekker op de bank zit en je wordt op je werktelefoon gebeld dan neem je in 99% van de gevallen toch op. Wanneer je deze twee telefoons echt kunt scheiden, zul je pas de volgende ochtend deze zakelijke oproep zien. Dan terugbellen zal in veel gevallen helemaal prima zijn! Dus skip nooit dat privé abonnement, maar houd strikt twee telefoons. Helemaal nu hybride werken bij veel werkgevers automatisch impliceert dat je altijd bereikbaar bent. Dat is niet zo!

De werkplek

Waar in het begin geïmproviseerde werkplekken gecreëerd moesten worden aan de keukentafel, is dat vandaag de dag niet meer nodig. Nu thuiswerken structureel is, is het ook goed om thuis een structurele plek voor werk te maken. Wanneer je hier geen aparte kamer of ruimte voor hebt, is het aan te raden om een hoekje in de slaapkamer of schuur te creëren. Het maakt niet uit waar, maar het moet een plek zijn waar jij op maandagochtend om 8.30 uur kan gaan zitten en je werkweek kunt opstarten, maar waar je ook om 17.00 uur op vrijdag de week kunt afsluiten. Alleen op die manier kun je je grenzen bewaken, dé essentie om een burn-out te voorkomen.

Ban de hybride burn-out

Kortom; een burn-out voorkomen is altijd belangrijk geweest, maar met het meer thuiswerken is het nog belangrijker geworden om je grenzen te bewaken. De plaats van werkzaamheden maakt immers niet uit om de werkdruk te voelen. Bewaak je grenzen en geef deze aan, dan kan hybride werken een heerlijke afwisseling zijn.

Had jij al van een hybride burn-out gehoord? Heb je hier mee te maken gehad? Of heb je misschien nog meer goede tips om het te voorkomen? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk en wie weet kun je er veel anderen mee helpen :-).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Foto door Thirdman via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook