fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf redenen waarom spinning jouw nieuwe hobby zou moeten worden

Meer dan dertien jaar geleden verhuisde ik van het Gooi naar Voorburg. Om meer mensen te leren kennen, wandelde ik de plaatselijke sportschool binnen en schreef me in. Op zeer geavanceerde apparaten, die middels een sleutel mijn resultaten bijhielden, deed ik oefeningen. Regelmatig maakte fitnessinstructeur Liesbeth een praatje. “Doe je vrijdag een spinninglesje bij me mee?” Huh? Spinning?

Ik had de zaal met fietsen wel gezien, maar had geen idee wat het was. Vond het ook een soort van onnozel: fietsen en geen meter vooruit komen. Waarom zou ik dat willen? Die vrijdag liep ik met een handdoek over mijn schouder en een bidonnetje met water de zaal in. Op de stilstaande fietsen trapten al een paar fanatiekelingen in zo’n wielrenshirt. Uitslovers, dacht ik, en ik nam plaats achterin de zaal op een spinningfiets zodat ik goed overzicht had.

Scoor hier een mooie spinning outfit

Ik wil rust!
Liesbeth stelde mijn fiets goed in, zette de muziek keihard en ging los. Mijn tong hing op mijn schoenen na het eerste nummer. Bleek dat ik veel te veel weerstand had bijgedraaid. Terwijl die uitslovers moeiteloos nummers lang bleven peddelen werd ik misselijk van de inspanning. Mijn hoofd explodeerde en elke vezel in mijn lijf schreeuwde om rust. Toen het laatste nummer de zaal in werd geslingerd nam ik een besluit: als ik die laatste vijf minuten zou overleven, beloofde ik mezelf nooit meer op een spinningfiets te stappen.

Het nut
Dertien jaar later spin ik nog steeds. Gemiddeld twee keer in de week en daarnaast fiets ik vier tot vijf keer buiten. In de natuur fietsen zorgt ervoor dat ik mijn hoofd kan legen of mijn gedachten kan ordenen. Twee keer in de week spinnen houdt mijn conditie op peil. Soms probeer ik anderen te overtuigen van het nut van spinning. Een sport is het om vooral diegenen te overtuigen die er net zo overdenken als ik dertien jaar geleden: ‘ja, daahaag, ben malle Eppie niet om op zo’n stilstaande fiets als een idioot tekeer te gaan’.

Waarom moet je het doen?
Voor iedereen die er zo overdenkt, heb ik vijf van de talloze voordelen van spinning op een rij gezet:

1. Vet wegtrappen
Spinning duurt gemiddeld een uur. In die tijd fiets je als een malle. Je moet staan, zitten, staan, zitten, zwaar trappen, licht trappen. Overbodig te zeggen dat je met deze workout veel calorieen verbrandt. Als je een beetje je best doet, zit je zo aan de zeshonderd calorieen. En dat in zo’n relatief korte tijd.

2. Mooie benen en kont
Veel vrouwen denken dat je van spinning ‘dikke benen’ krijgt omdat je vaak zwaar moet trappen. Nee! Misvatting! Van spinning krijg je juist prachtig gespierde benen. En wat dacht je van je billen? Als je het een beetje volhoudt en regelmatig spint, heb je binnen de kortste keren een sexy fietskont.

3. Samen stukje fietsen
Het maakt niet uit of je een ausdauer van een tijger hebt, of binnen de kortste keren op een hijgend hert lijkt, spinning doe je op je eigen tempo. Jij bent de baas over de weerstandsknop. Iedere spinner fietst op zijn eigen niveau. Samen fietsen zorgt voor kracht als het even moeilijk wordt. Je kijkt elkaar aan, geeft een knipoog en gaat door. Alsof je het samen doet. En eigenlijk is dat ook gewoon zo.

4. Buikspieren fietsen ook mee
Niet alleen je benen en kont krijgen zichtbare spieren, ook je buikspieren worden een potje sterk door dat fietsen. Omdat je meebeweegt op het ritme van de muziek en omdat je licht voorovergebogen over je stuur hangt, span je vanzelf je buikspieren aan. Dat is een goede manier om ze te shapen en een ander voordeel is dat je door het aantrekken van die buikspieren je rug ontziet. Win-win situatie dus!.

5. Je hoofd legen
Niet alleen buiten, maar tijdens een spinningles kan ik mijn hoofd legen en de stress uit mijn lijf fietsen. De muziek sleept mij regelmatig door zware gedeelten en ik merk dat ik daar in het dagelijks leven profijt van heb. Alsof je meer mentale power krijgt. Opgeven en afhaken is geen optie, je gaat door. En dat maakt je sterker op allerlei fronten.

Dus, tjoptjop, op naar de sportschool en doe een proefles. Voor je het weet ben jij ook verslaafd! Ben jij een spinner? Vertel ons je ervaring in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

Let op: vanwege het Coronavirus hebben sportscholen maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Meestal is inschrijving vooraf verplicht.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Reageer ook