fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf redenen waarom havermout zo’n ijzersterk ontbijt is

Als ik ’s ochtends mijn ogen opendoe, kan ik maar aan één ding denken: ontbijt! Honger! Mijn hoofd breken over wat ik ga eten hoef ik niet, want sinds jaar en dag lepel ik een bak havermout naar binnen. Het is een gezond ontbijt. Maar waarom? Dat zocht ik uit.

’s Avonds zet ik de kom havermout al klaar. In een kom doe ik vijf eetlepels havermout, een halve appel in stukjes, kaneel en een handje rozijnen. Daarna giet ik er 250 ml melk over en zet het in de koelkast. De volgende dag zijn de rozijnen lekker geweld en hoe ik het alleen nog maar even in de magnetron te zetten.

Super goedkoop
Havermout is super goedkoop; een pak van een halve kilo kost nog geen vijftig cent. Een goede reden dus om ’s ochtends de havervlokken naar binnen te lepelen. Maar er zijn nog veel meer redenen om dit ontbijt in je voorraadkast te hebben.

1. Het zorgt voor een goede stoelgang. Havervlokken bevatten vitamine B, magnesium, silicium, ijzer, zink, calcium en vezels. Havermout zet de darmen aan het werk en voorkomt dat je verstopt raakt.

2. Het verbrandt vet. Havermout kan helpen als je wilt afvallen. Omdat de koolhydraten langzaam worden verteerd, heb je veel minder snel trek in zoetigheid.

3. Het is goed voor je huid. In sommige huidverzorgingsproducten is haver verwerkt omdat het eczeem zou kunnen verminderen. Het  wordt sinds jaar en dag gebruikt bij jeuk en irritatie. Het houdt niet in dat je havermout op je gezicht moet smeren, maar producten waarin het is verwerkt.

4. Het werkt cholesterolverlagend. Havermout verlaagt op natuurlijke wijze je cholesterol en heeft een gunstige invloed op hart. Ook is een bord havermout goed voor het voorkomen van een te hoge bloeddruk.

5. Het zorgt voor een betere concentratie. Ben je snel afgeleid? Eet dat havermout. De oplosbare vezel zorgen voor een langzame stijging en daling van de bloedsuikerspiegel. En daardoor krijg je een hogere concentratie.

Reden genoeg dus om ’s ochtends een bord havermout voor jezelf klaar te maken.

Eet jij ’s ochtends havermout? Heb je een speciaal recept? Laat het ons weten. Praat mee in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook