fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf eigenschappen van een sporttrainer die niet achter zijn desk blijft hangen

Over een aantal weken kunnen de medewerkers van sportscholen hun borst nat maken. November en december zijn dan voorbij, mensen zijn volgevreten en barsten van de goede voornemens. Na afvallen en stoppen met roken, staat meer bewegen bij velen hoog op het lijstje. Werk aan de winkel voor trainers dus. Hoe bereiden zij zich voor op de drukte? En: waar moet een goede trainer aan voldoen?

Ik kom al een kwart eeuw in sportscholen. Naast buiten sporten heb ik al die jaren binnen aan de apparaten gehangen. Door verhuizingen en sluitingen zag ik vele sportscholen en maakte kennis met talloze trainers. Sommige van die sportievelingen zitten er nog steeds, andere hadden een aanzienlijke kortere carrière.

Het boeit hem niet
Als ik een sportschool binnenloop, zie ik meestal in een oogopslag wat voor trainer ik in de kuip heb. Blijft de persoon achter de frontdesk op zijn computer of mobiel kijken? Negen van de tien keer heb je dan te maken met een stagiaire die de verkeerde opleiding heeft gekozen. Die zijn tijd uitzit en zo ongeïnteresseerd is dat niet eens in de gaten heeft dat je binnenkomt.

Waaraan herken je een sporttrainer die er wel zin in heeft?

1. Klantvriendelijk. Een goede sportschoolmedewerker heeft aandacht voor de klant. Weet hoe de sporter heet die binnenkomt. Vraagt hoe het gaat, maakt een vriendelijk praatje.

2. Kennis. De populaire sportcoach weet waar hij of zij over praat. Kan de oefeningen goed uitleggen maar weet ook wat de oefeningen doen in het lichaam. Welke spieren daarmee worden getraind.

3. Hulpvaardig. Ook al staat de grootste klager van de stad voor de zoveelste keer voor zijn frontdesk, een goede fitnesscoach blijft glimlachen. Blijft vriendelijk en kalm. Legt voor de duizendste keer de oefening uit, wetende dat als hij zich omdraait de sporter het weer verkeerd uitvoert.

4. Sportief. Een goede trainer is zelf sportief. Je zult hem niet zien trainen in de sportschool waarin hij werkt omdat hij dan continu wordt aangesproken. Hij zorgt goed voor zijn lichaam en heeft een uitstekende conditie.

5. Flirt. Een slimme sportcoach flirt met zijn klanten, zegt dat hij het leuk vindt dat ze er weer zijn. Dat ze er goed uitzien. Dat is iets anders dan sporters versieren. Nee, hij weet precies wat hij moet zeggen om sporters te motiveren en gemotiveerd te houden. De sportcoach weet hoe hij zijn aandacht moet verdelen en klanten weer voor een jaar lidmaatschap kan bij laten tekenen.

Hoe is het gesteld met de sportcoaches in jouw sportschool? Zijn dat fanatieke gasten die je motiveren tot op het bot? Of bekijken ze je amper als je binnenkomt? Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook