Tijdens de warme dagen laten wij de tuinkussens ’s nachts vaak gewoon buiten liggen. Waarom zou je de kussens aan het einde van de dag opbergen als je er de volgende ochtend toch weer gebruik van gaat maken? Over het algemeen gaat dit zomers gewoon goed, maar het komt een enkele keer voor dat de kussens toch natgeregend zijn. Wat doe je dan? Hoe kun je op de een of andere manier je natte tuinkussens toch redden? Natte tuinkussens door de regen? Dit kan je doen!
Is het jou weleens overkomen dat je dacht dat de kussens droog waren, je er op ging zitten en er pas later achterkwam dat de kussens toch nog nat waren. Een paar weken geleden fietsten wij met mijn zusje en zwager naar het strand en bezochten een leuke hippe strandtent. We ploften meteen neer op de lekkere loungebanken en bestelden een cappuccino. Raakten gezellig in gesprek en toen we een half uurtje later weer op de fiets stapten, merkte ik dat mijn broek helemaal nat was. Alsof ik het in mijn broek had gedaan. Het was zo’n bizar genant moment. Natuurlijk vertelde ik mijn zusje dat het door de natte tuinkussens kwam. “Ja hoor”, zei ze met een dikke knipoog :-). Voor iedereen die net als ik zijn onderkant droog wil houden hebben we een stappenplan gemaakt. Dit voorkomt in ieder geval een natte onderkant in je eigen tuin!
Druk het meeste water eruit
Het eerste wat je moet doen als je merkt dat je tuinkussens nat zijn geworden door de regen, is proberen het meeste water eruit te drukken. Dit kan gedaan worden door voorzichtig op de kussens te drukken of ze op een schuine ondergrond te leggen, zodat het water eruit kan lopen. Je kunt ook proberen om de kussens voorzichtig uit te knijpen om overtollig water te verwijderen. Zorg ervoor dat je dit doet zonder de vulling van de kussens te beschadigen.
Hoes verwijderen
Als de binnenkant van het kussen erg nat is, kan het handig zijn om de hoes van het kussen te verwijderen. Dit stelt je in staat om de hoes apart te laten drogen en voorkomt dat deze het binnenste van het kussen vochtig houdt. Zorg ervoor dat de hoes volledig droog is voordat je deze weer om het kussen plaatst.
Laten drogen
De volgende stap is om de kussens te laten drogen. Als de zon schijnt, is dit de ideale manier om de kussens snel te drogen. Leg ze plat neer op een droge ondergrond en zorg ervoor dat ze gelijkmatig verdeeld zijn, zodat alle delen van het kussen de kans krijgen om te drogen. Als het buiten nog steeds regent, kun je de kussens binnen laten drogen. Zet ze in een goed geventileerde ruimte, bijvoorbeeld in de garage, zodat de luchtvochtigheid wordt verminderd en schimmelvorming wordt voorkomen.
Omdraaien
Het is belangrijk om de kussens regelmatig om te draaien tijdens het droogproces. Door de kussens elk uur om te draaien, zorg je ervoor dat beide kanten gelijkmatig drogen. Dit helpt voorkomen dat een zijde van het kussen vochtig blijft, terwijl de andere kant al droog is.
Hoezen er omheen
Zodra de kussens en de hoezen volledig droog zijn, kun je de hoezen er weer omheen doen. Zo houd je de kussens fris en bescherm je ze tegen verdere vochtigheid. Zorg ervoor dat de kussens volledig droog zijn voordat je de hoezen weer aanbrengt om schimmelvorming te voorkomen. Wat daar zit je ook niet echt op te wachten toch?
En het is zonde van je geld als je in de lente van het nieuwe jaar op pad moet om nieuwe tuinkussens te gaan kopen. Het kost immers allemaal geld. Je kunt er maar beter zuinig op zijn allemaal!
Gebruik een waterafstotende spray
Om te voorkomen dat je tuinkussens in de toekomst opnieuw nat worden, kun je een waterafstotende spray gebruiken. Deze sprays zijn speciaal ontworpen om textiel waterafstotend te maken en kunnen helpen om je kussens te beschermen tegen vocht. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking van de spray volgt en breng deze gelijkmatig aan op de kussens.
All weather kussens
Een andere optie om jezelf de moeite van het redden van natte tuinkussens te besparen, is om te investeren in all weather kussens. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen deze kussens flink wat weersomstandigheden aan. Ze zijn speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen regen en vocht, waardoor je ze in principe het hele jaar door buiten kunt laten liggen. Let op: ook deze kussens blijven het mooist als je ze tijdens hevige regen goed opbergt of afdekt. Maar een nachtje regen? Dat kunnen ze zeker aan!
Het hebben van all weather kussens is een handige optie voor mensen die niet altijd de tijd of gelegenheid hebben om hun kussens binnen te halen bij dreigend slecht weer. Deze kussens zijn meestal gemaakt van materialen die bestand zijn tegen vocht, schimmel en uv-straling, zodat ze er langdurig mooi blijven uitzien, zelfs bij blootstelling aan de elementen.
Conclusie
Het redden van natte tuinkussens kan soms een uitdaging zijn, maar met de juiste stappen en aandacht voor detail is het zeker mogelijk. Door het water uit de kussens te drukken, de hoezen apart te laten drogen, en de kussens gelijkmatig te laten drogen, kun je ervoor zorgen dat je tuinkussens snel weer in optimale staat verkeren. Het gebruik van waterafstotende sprays en het overwegen van all weather kussens zijn bovendien slimme manieren om toekomstige problemen te voorkomen. Dus, als je ooit je tuinkussens in de regen hebt laten liggen, weet je nu precies wat je moet doen om ze te redden en te genieten van comfortabele buitenzitplaatsen. Heb jij ervaring met het redden van natte tuinkussens? Deel je verhalen en tips in de reacties hieronder. Vinden we gezellig en wie weet help je een van onze andere lezers ermee :-).
Afbeelding: Pexels – Skylar Kang