Zelfs ervaren sprekers voelen zich soms ongemakkelijk bij een (langere) stilte tijdens een presentatie. Gedachten als “o jee, wat nu?” en “ik faal” komen snel naar boven, wat een gevoel van paniek kan oproepen. Presenteren met stilte: wat zijn daar de voordelen van?
Waarom is stilte moeilijk?
Stilte roept vaak ongemak op omdat we onszelf hebben aangeleerd dat het saai, nutteloos of zelfs bedreigend is. Dit zorgt voor een drang om lege momenten snel op te vullen, wat kan leiden tot overcompensatie in de vorm van geforceerde taal of onhandige gebaren.
De kracht van presenteren met stilte
Stilte is een krachtig instrument bij presenteren. Stiltes bieden een kans om je boodschap beter over te laten komen. Enkele manieren om stilte effectief in te zetten:
- voorafgaand aan je presentatie om aandacht te trekken;
- tussen zinnen om je woorden te laten landen;
- na een belangrijk punt of visueel element;
- om te luisteren naar je eigen verhaal en in te spelen op het publiek;
- als afsluiting van je presentatie.
Probeer dit eens door tijdens gesprekken of voordrachten stiltes van één rustige ademhaling in te bouwen.
Comfortabel worden met stilte
Stiltes worden comfortabeler wanneer je jezelf traint om één op één met iemand in het publiek aanwezig te zijn. Kijk de ander ontspannen aan en blijf daar enkele seconden voordat je doorgaat naar de volgende persoon. Dit maakt het mogelijk om met rust en zonder woorden te connecteren.
Easy-going in the Not-knowing
Comfortabel worden met niet altijd meteen de juiste woorden paraat hebben is een grote stap. Door de stilte in te stappen, ontdek je dat deze je de woorden kan aanreiken die je nodig hebt. Met alleen je hoofdlijnen in gedachten, ervaar je dat woorden als vanzelf volgen. Even stil(staan)…, het is een hele vooruitgang!
Succes met je stille, boeiende presentaties
Stiltes kunnen je publiek helpen te reflecteren en je presentatie impactvoller maken.
Lianne Ebbinkhuijsen
Streamconsult
Bovenste afbeelding: Unsplash+