fb
Damespraatjes Damespraatjes

Sinds Guusje niet meer drinkt, negeren haar vriendinnen haar: ‘Ik ben niet saai’

Het is nu een jaar geleden dat Guusje stopte met het drinken van alcohol. “Het begon als een weddenschap. Mijn vriend daagde me uit een maand lang niet te drinken. Ik nam de weddenschap aan en elf maanden later drink ik nog steeds niet.” Fijn toch? “Zeker, ik baal er alleen van dat mijn vriendinnen me saai vinden, nu ik geen wijntje meer neem.”

He, he, eerst maar een borrel

Zelf had ze er al langer over gedacht om te minderen met alcohol. “Mijn ouders dronken vroeger best veel. Als mijn vader uit zijn werk kwam, schonk mijn moeder een borrel in. Zelf nam ze een wijntje tijdens het koken, nog eentje voor bij het eten en ach, omdat de fles toch leeg moest, dronken ze het restje ook maar op. Mijn zusje en ik dronken op onze zestiende al vrolijk een drankje mee en vonden dat heel gewoon.” Maar nu Guusje ouder wordt, merkt ze dat ze steeds meer moeite krijgt met alcohol.

Laatste drankje in Spanje

“Zo merk ik dat het ’s ochtends steeds langer duurt voordat ik uit de kreukels ben. Tot voor een jaar geleden duurde het even voordat de mist uit mijn hoofd was opgetrokken. Ook kreeg ik aanzienlijk meer rimpels en zag ik er regelmatig heel vermoeid uit.” Dat Patrick haar uitdaagde een maand niet te drinken kwam op het juiste moment. “Toen hij grijnzend speculeerde dat ik het toch niet zou volhouden, werd ik fanatiek. Het was het zetje dat ik nodig had. Bovendien was het toch maar voor een maandje.” Tijdens hun vakantie in Spanje dronk Guusje haar laatste glaasje wijn, Patrick twijfelde of hij ook een maand zou stoppen. Het maakte Guusje niet uit: zij was vastberaden de maand vol te houden. “Uiteindelijk besloot Pat om solidair te zijn en de fles ook te laten staan.”

Ik werd zwetend wakker

De eerste week zonder alcohol valt Guusje zwaar. “Maar echt he, ik werd ’s nachts soms zwetend wakker. Ik droomde er zelfs over, dat ik op feestjes was en heerlijk aan de wijn zat. Die eerste week was echt zwaar en ik heb twee keer op het punt gestaan om toch een glaasje te nemen. Gelukkig heb ik niet aan die behoefte toegegeven.” Guusje ontdekt dat het niet meer drinken van alcohol haar veel brengt. Ze krijgt er veel positieve energie van en voelt zich veel beter. “Ik voel me uitgerust en zie er niet meer zo vermoeid uit. Bovendien snack ik nu ik geen alcohol drink een stuk minder. Een bitterbal vind ik alleen lekker bij een biertje of wijn. Dat drink ik niet meer, dus ik eet ook geen bitterballen meer.”

Dat houd je toch niet vol

Haar vriendinnen volgen haar de eerste weken vol bewondering. “Ze hadden nooit verwacht dat ik het zou redden. Na de eerste vier weken besloot ik ermee door te gaan. Weer werd ik aangemoedigd door mijn vriendinnen. Toen ze in de gaten kregen dat ik helemaal nooit meer wijn wilde drinken, haakte de één na de andere af.” Minder leuk vindt Guusje dat ze haar besties bijna niet meer ziet. “Ik voel me buitengesloten en heb het gevoel dat ze me niet meer willen zien.” Dat werd wel duidelijk toen Guusje op Instagram zag dat haar vaste vriendinnenclubje naar Parijs was gegaan. Zonder haar. “Zo, maar dat was een klap in mijn gezicht. Die had ik niet zien aankomen. Normaal worden dat soort uitstapjes in de app besproken maar nu niet. Ik verdenk mijn vriendinnen er zelfs van dat ze een whatsappgroepje hebben zonder mij.”

Saai nu je niet meer drinkt

Guusje laat het er niet bij zitten en stuurt een appje naar het vriendinnenclubje waarin ze vraagt waarom zij niet is uitgenodigd. “Het bleef aanvankelijk stil in de groep, tot Marloes het hoge woord eruit gooide: ze vinden me saai nu ik niet meer drink. Huh? Hoezo? Alsof ik alleen maar leuk ben als ik drink! Het raakt me echt en ik mis de meiden. Ik heb even overwogen om dan toch maar weer te gaan drinken, maar Pat heeft dat uit mijn hoofd gepraat.” Guusje twijfelt nog steeds. “Weet je wat het is, ik voel me zoveel beter nu ik niet meer drink. Pat heeft het ook volgehouden dus wij zijn nu een stel dat spa rood en cola zero drinkt en nooit ruzie heeft over wie de Bob is op een feestje. Dat vind ik toch ook wel heel wat waard.”

Ben je saai als je geen alcohol drinkt? Mensen met een glaasje op zijn doorgaans veel gezelliger en doen niet zo moeilijk. Toch? Of ben jij met je colaatje net zo grappig? Snap je Guusje haar twijfels? Waarom? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Joshua Rawson-Harris via Unsplash

4 reacties

Fiene -

Als jouw vriendinnen jou door zoiets laten gaan, zijn het geen echte vriendinnen. Dan moet je maar denken jullie zijn gewoon sneu!
Kan je ook tegen hun zeggen en uit de groep stappen. Zoek je veel leukere vriendinnen. En verder super goed dat je bent gestopt!

Joris -

Los van of je wel of niet af en toe een drankje nuttigt is het maken van ruzie over wie de Bob is wel héél sneu.

Rieneke -

Je.mag trots zijn op jezelf en zie dit gelijk als testcase wie je echte vrienden zijn. Echte vrienden zullen jou ook leuk vinden als je geen alcohol drinkt. Een vriendin van mij belande jaren geleden in een rolstoel. Onze vriendengroep ging altijd gezamelijk actieve vakanties doen…Wij passen de vakantie zo aan dat onze vriendin mee kan en nee ze is niet saai omdat zij bijvoorbeeld niet mee kan duiken.
Als ik jou was zou ik geen eens meer om willen gaan met die zogenaamde vriendinnen. Ze bedonderen je en vinden je saai.

Anna -

Je mag trots zijn op jezelf.
En die vriendinnen verdienen de naam vriendin niet als ze je alleen maar leuk vinden als er alcohol genuttigd word. Het zegt meer over hen dan over jou.
Tijd om te kappen met deze “ vriendinnen “ . Maar dat is mijn mening.

Reageer ook