fb

Overweeg jij een sterilisatie? Lees dit dan eerst!

Weet je zeker dat je geen kinderen meer wilt hebben, dan kan sterilisatie uitkomst bieden. Binnen veel relaties is het meestal de man die dit laat doen omdat het bij de man een veel minder zware ingreep is dan bij de vrouw. Maar daar is verandering in gekomen door een nieuwe methode. Maar die methode heeft voor- en nadelen.

Wat gebeurt er eigenlijk bij een sterilisatie?

Je eileiders worden afgesloten zodat je eicellen daarna niet meer in de baarmoeder kunnen komen. Zaadcellen kunnen dan niet meer bij de eicel komen en deze kan dan niet meer bevrucht worden. Zwanger worden is dan niet meer mogelijk. Er zijn twee methoden van sterilisatie: via de buikwand of via de vagina. Beide ingrepen vinden plaats in het ziekenhuis.

Via de buikwand

Onder narcose brengt de gynaecoloog twee kleine sneetjes in de buik, 1 vlakbij de navel en 1 langs de rand van het schaamhaar. Door het ene sneetje bij de navel wordt lucht in de buikholte gepompt, zodat de buikwand bol komt te staan. De arts kan dan beter zien wat hij doet. Door het andere sneetje wordt een ringetje of klemmetje over de eileiders geschoven. De gynaecoloog kan ook de eileiders dichtbranden of verwijderen. Daarna wordt de lucht weer uit de buikholte gelaten en worden beide sneetjes gehecht. De ingreep duurt ongeveer een halfuur.

Voordelen:

  • kans op succes is vrij groot en de kans op een zwangerschap heel klein
  • artsen hebben al veel ervaring met deze methode
  • een hersteloperatie na sterilisatie via de buikwand kan. Veel vrouwen blijven na de hersteloperatie toch onvruchtbaar, dus je krijgt geen garantie.

Nadelen:

  • je gaat onder narcose
  • je krijgt hechtingen en die moeten later worden verwijderd
  • je moet zeker 3 dagen rustig aan doen en kunt buikpijn krijgen

Door inbrengen van veertjes via de vagina

Zonder verdoving wordt er met behulp van een kijkbuis een dun buisje via de vagina en baarmoeder tot aan de eileiders gebracht. Via dit buisje wordt in beide eileiders een veertje geplaatst. Hierdoor worden de eileiders afgesloten. Dit kan een soort menstruatiepijn veroorzaken. De ingreep duurt ongeveer een halfuur. Om te controleren of de veertjes goed zitten, wordt vaak nog een röntgenfoto of echo gemaakt. Daarna kan je weer naar huis.

Als het plaatsen goed lukt, lijkt deze manier van sterilisatie ook zeer betrouwbaar.

Voordelen:

  • je hoeft niet onder narcose
  • de ingreep is veel minder zwaar

Nadelen:

  • bij één op de tien vrouwen lukt het niet om de veertjes goed in te brengen. Soms gaat het verkeerd en prikt het veertje voor de eileider heen.
  • de kans op een zwangerschap is iets groter dan bij de Buikwand ingreep
  • een hersteloperatie na sterilisatie via de vagina is niet mogelijk. Bij een kinderwens heeft u dan alleen nog de mogelijkheid van IVF (bevruchting in een reageerbuis).
  • sommige vrouwen geven aan dat zij na plaatsing van de veertjes last hebben gekregen van pijn, vaginale bloedingen, huidirritatie, gewichtsschommelingen en stemmingswisselingen. Hoe deze klachten precies komen, is nog niet duidelijk.

Lees ook:

Bron: Thuisarts.nl

Reageer ook