fb
Damespraatjes Damespraatjes

Pijnlijke borsten? Dit zijn de mogelijke oorzaken!

Elke vrouw heeft er op zijn tijd last van: gevoelige borsten. Vooral als ik ongesteld ben kan het mij echt tot waanzin drijven! Maar, er zijn ook andere mogelijke oorzaken van pijnlijke borsten. En ze zijn niet allemaal even onschuldig… Lees dit goed door en houd dit in je achterhoofd wanneer je weer last hebt.

1. Menstruatie

Wanneer je ongesteld bent kunnen er flinke hormoonschommelingen zijn. Dit kan leiden tot pijnlijke borsten. Gelukkig is dit niks om je zorgen over te maken!

2. Zwangerschap

Als je een babytje verwacht maken je borsten zich klaar voor het geven van borstvoeding. Dit kan een pijnlijk gevoel veroorzaken. Ook dit is niks om je zorgen over te maken. Heb je pijnlijke borsten, heb je één of meer menstruaties gemist en weet je niet of je zwanger bent? Dan is het slim om even een zwangerschapstest te doen.

3. Overgang 

Net als tijdens je menstruatie, kan je hormoonhuishouding ook tijdens de overgang flink van slag zijn. Dit is natuurlijk vervelend, maar wel onschuldig.

4. Stress

Bij stress hebben je spieren de neiging zich aan te spannen. Dit kan voor hoofdpijn, nekpijn, rugpijn en pijnlijke borsten zorgen. Probeer je te ontspannen en je zult zien dat je borsten een stuk fijner aanvoelen!

5. Geneesmiddelen

Hormoonpreparaten als de anticonceptiepil of antidepressiva kunnen ook zorgen voor pijnlijke borsten. Wordt het te erg? Neem dan even contact op met je huisarts. Het zou kunnen dat de dosering wat aangepast kan worden.

6. Cyste

Een cyste is een met vocht of lucht gevulde holte die zich op meerdere plekken in je lichaam kunnen bevinden. Dit is erg vervelend en kan voor pijn zorgen. Ook als hij zich in je borst bevindt. Neem bij het vermoeden van een cyste contact op met je huisarts.

7. Borstkanker

Borstkanker kan voor gevoelige borsten zorgen. Heb je alle bovenstaande redenen uitgesloten of vertrouw je het niet? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

 

Reageer ook