fb
Damespraatjes Damespraatjes

Op welke temperatuur moet ik mijn wasgoed wassen om het coronavirus te doden?

Op welke temperatuur moet ik mijn was goed wassen om het coronavirus te doden

Nederland wordt momenteel hard geraakt door het coronavirus. De meeste mensen doen alles binnen hun macht om te zorgen dat ze niet ziek worden en het virus niet verder verspreiden. Zo wassen we regelmatig onze handen, dragen we in openbare ruimten een mondkapje, houden we 1,5 meter afstand, hoesten en niezen we in onze elleboog en blijven we thuis bij klachten. Zijn er nog meer dingen die je zelf kunt doen, zoals het wassen van wasgoed op een bepaalde temperatuur? 

Op welke temperatuur moet ik mijn wasgoed wassen om het coronavirus te doden?

“Het is natuurlijk modern om te wassen op lagere temperaturen, maar gaat het virus wel dood op 30 graden? Moeten we niet zoveel mogelijk van onze katoenen spullen op 60 graden wassen? Niet alleen voor ons in de thuiszorg, maar ook bij gezinnen thuis?” vroeg verpleegkundige Ingrid Winkel-Duijm tijdens het coronaspreekuur op NPO Radio 1. Viroloog Annemieke van der Eijk van het Erasmus Medisch Centrum is het eens met Winkel-Duijm. “Je weet niet hoe lang een handdoek er al hangt en je weet niet wat eraan is afgeveegd. En het klopt dat virussen en bacteriën minder goed bestand zijn tegen wassen op hogere temperaturen. Als je je handen wast, valt het virus gemakkelijk uit elkaar door zeep. Maar als je je handen niet goed wast en grote hoeveelheden virus aan een handdoekje smeert, dan kan dat enkele uren op de handdoek overleven.”

Advies ZIPnet

In de thuiszorg wordt momenteel geadviseerd om wasgoed op hoge temperaturen te wassen, indien er wordt gewassen voor iemand die met het coronavirus besmet is. Publiek ZIPnet is een website over hygiëne & infectiepreventie in verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg en zij adviseren om om minimaal op 60 graden te wassen. Was je op 40 graden? Laat het wasgoed dan machinaal drogen in de droger op stand ‘kastdroog’ of strijk het wasgoed op minimaal 150 graden.

Advies RIVM

Het RIVM heeft een ander advies, indien er wordt gewassen voor iemand die besmet is met het coronavirus. “Verzamel het wasgoed van de zieke huisgenoot in een aparte wasmand en was dit op minimaal 40 graden met een volledig wasprogramma en normaal wasmiddel”, zo luidt hun advies.

Wat doe ik?

Er is dus geen eenduidig advies als het om het wassen van ‘besmet’ wasgoed gaat. Zelf was ik handdoeken, vaatdoekjes, beddengoed en ondergoed op 70 graden, om er zeker van te zijn dat voldoende bacteriën worden gedood. Kleding die deze hoge temperatuur niet kan hebben, was ik op 40 graden en laat het drogen in de droger. Kleding die niet in de droger kan, strijk ik op minimaal 150 graden.

Altijd voldoende heet wassen

De adviezen van het Publiek ZIPnet en RIVM gaan over een situatie waarin er wordt gewassen voor iemand die al besmet is met het coronavirus. Toch is het ook raadzaam om ook zonder besmetting voldoende heet te wassen, dit om ook andere ziekmakende bacteriën en virussen te doden.

Praat mee

Vroeg jij je ook af: op welke temperatuur moet ik mijn wasgoed wassen? Hoe heet was jij momenteel je was? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook