fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe vaak moeten je vaatdoekjes in de was?

Natte vaatdoekjes. Ik heb er een hekel aan! Mijn vriend moet er altijd om lachen hoe ik als een hysterisch tienermeisje de doekjes uit de wasbak vis, als er andere mensen in ons huis zijn geweest. Ze bedoelen het goed: viezigheid ruimen ze op met een vochtig doekje. Maar zelf heb ik er een soort allergie voor; die natte, vieze doekjes. En al helemaal als ze ook nog eens IN de wasbak liggen. 

Droog schoonmaken

Zelf maak ik daarom altijd ‘droog’ schoon. Dit doe ik met een schoonmaakspray en keukenrol. Voor elke plek in het huis heb ik een andere spray. Van een ontkalker tot een ontvetter, mijn schoonmaakkastje staat vol met schoonmaakmiddelen in spray vorm.

4 miljard bacteriën 

Waarom ben ik zo panisch met natte vaatdoekjes? Ik zal het je vertellen! Uit een onderzoek door de consumentenbond (2005) is gebleken dat een vaatdoekje gemiddeld 3,5 miljoen bacteriën bevat. In de loop van de dag loopt deze hoeveelheid flink op en vooral als hij nat is. Elk kwartier verdubbelt de hoeveelheid en na een dag is het aantal zelfs opgelopen tot 4 miljard. Ja ja… 4 MILJARD bacteriën. Alleen al van de gedachte aan 4 miljard bacteriën krijg ik smetvrees, dus voor mij reden genoeg me niet aan de doekjes te wagen.

Hang hem uit!

Maar goed, handig zijn ze wel en ik kan me voorstellen dat ze voor veel mensen onvermijdelijk zijn. Vanuit een hygiëne oogpunt is het belangrijk om het vaatdoekje na ieder gebruik goed uit te spoelen, zo droog mogelijk uit te wringen en vervolgens te drogen op te hangen. Wat je niet moet doen? Hem nat in de wasbak leggen. Bacteriën zijn dol op water en daar wil je de doekjes dus zo veel mogelijk bij weghouden.

Hoe vaak was je de vaatdoekjes?

Gooi de vaatdoekjes na één dag in de was, het liefste meteen diezelfde avond nog. Als je ze vochtig in de wasmand laat liggen, blijven de bacteriën zich vermenigvuldigen. Was de doekjes op 70 graden of warmer. Dan ben je er zeker van dat bacteriën en schimmels het niet overleven en kan je de doekjes weer rustig gebruiken voor het schoonmaken.

Wil je de bacteriën en het vele wassen tot een minimum beperken? Dan zou je net als ik ‘droog’ kunnen schoonmaken. Maar net wat jij prettig vindt!

Hoe vaak was jij je vaatdoekjes? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook