Hoe vaak kan je een handdoek gebruiken voordat je hem moet wassen?

Het liefste zou ik me elke keer na het douchen met een schone handdoek schoonmaken. En hoewel ik geen enkele moeite heb met een wasje meer of minder, doe ik het toch niet. Een handdoek na slechts één keer gebruiken is vanuit een milieu-perspectief geen aanrader als als je probeert je ecologische voetprint zo klein mogelijk te houden, dan moet je hem zeker vaker gebruiken. Maar hoe vaak?

Bacteriën

Voor het milieu zou het het beste zijn als je de handdoeken helemaal niet meer wast. Maar ja, ook dat is natuurlijk geen optie! Handdoeken worden nat, komen in contact met je haren en je huid en het zijn hierdoor fijne plekjes voor bacteriën. Microbioloog en patholoog Philip Tierno geeft aan dat je een handdoek na drie keer gebruiken zou moeten wassen.

Goed uithangen

Tussen het gebruik door hang je de handdoek uit, zodat hij goed kan drogen. Het liefste op een plek met goede ventilatie. De badkamer is vaak vochtig, dus zet tijdens het douchen en het uur daarna een raam (of deur) open. De handdoeken was je bij voorkeur op 60 graden of hoger, alleen zo weet je dat de bacteriën het niet overleven.

Langer of korter

Natuurlijk kan het zo zijn dat jij je handdoeken wel na elke droogbeurt zou willen wassen of dat je ze langer dan drie dagen gebruikt. Dat mag natuurlijk! Maar het is weleens leuk om te weten wat vanuit een milieu- en hygiëne oogpunt de beste wasfrequentie is.

Hoe vaak was jij je handdoeken? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 


Reageer ook