Kinderen krijgen steeds jonger hun eerste smartphone. Als klasgenootjes een mobiel krijgen, is de kans groot dat jouw kind hier ook om gaat vragen. Op welke leeftijd is het verantwoord om je kind zijn of haar eerste smartphone te geven? En welke afspraken maak je over het gebruik?
Leeftijd aangeraden door deskundigen
De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar. Als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind is dit de beste tijd, volgens een woordvoerder van Bureau Jeugd en Media. Door een smartphone te geven net voor je kind naar de middelbare school gaat, kun je hem of haar actief begeleiden in het gebruik. Kijk geregeld mee waar de telefoon voor gebruikt wordt en zorg ervoor dat je de wachtwoorden weet.
De juiste mediaopvoeding begint al voor deze leeftijd. Vanaf een jaar of 8 à 9 is het verstandig om met je kind te praten over onder andere de filmpjes die hij of zij kijkt op YouTube en andere kanalen. Door met je kinderen te praten over online-ervaringen, bescherm je jouw kinderen beter tegen eventueel schadelijke gevolgen hiervan.
Goede voorbeeld geven
Als ouder kun je alleen geloofwaardig optreden tegen overmatig smartphonegebruik als je zelf het goede voorbeeld geeft. Bij het geven van een mobiele telefoon horen ook duidelijke afspraken. Kinderen kunnen zichzelf niet reguleren als het om schermtijd gaat, dus als ouder moet je dit in de gaten houden. Leg bijvoorbeeld uit dat telefoons ’s avonds beneden in de oplader gaan, eerst het huiswerk gedaan doet en dat er geen schermpjes aan de eettafel te zien zijn. En hoe zit het met de kosten van het abonnement? De helft van de ouders is van mening dat zowel het kind als de ouder een deel van de abonnementskosten voor rekening neemt.
Bespreek ook met je kinderen dat het schadelijk kan zijn om te hard naar muziek te luisteren op een smartphone. Het gebruik van een koptelefoon kan de oren van je kind beschermen, omdat de geluidskwaliteit hoger is dan dat van de meegeleverde oordopjes en je kind minder snel geneigd is om het geluid harder te zetten om de muziek beter te horen. Ook zijn er verschillende apps waarmee je het volume kunt begrenzen.
Waarom een smartphone voor je kind?
Uit onderzoek blijkt dat veel ouders het nodig vinden dat hun kind een mobiel heeft. De belangrijkste argumenten zijn dat het kind altijd snel in contact is met thuis en eenvoudig contact opneemt bij noodgevallen. Ook sociale contacten zijn een belangrijke reden waarom ouders vinden dat hun kind een eigen smartphone zou moeten hebben. Ongeveer 1 op de 10 ouders ziet de telefoon als een goede bron van vermaak, omdat je kind hier spelletjes op kan spelen en op social media kan.
De meeste kinderen gebruiken een smartphone ook voor entertainment, zoals het volgen van hun favoriete vloggers en het spelen van spelletjes. Daarnaast is de camerafunctie erg populair.