fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nazorg is belangrijk voor patiënten met anale aandoeningen

anale aandoeningen

Natuurlijk is het niets om je voor te schamen, maar toch doen veel vrouwen het: zich schamen voor anale aandoeningen! Wat ons betreft moet dat doorbroken worden. Er wordt gelukkig veel onderzoek gedaan naar de behandeling van anale aandoeningen, zoals aambeien, wondjes bij de anus, fistels en ontlasting-incontinentie. En wat blijkt nu? Er is behoefte aan betere nazorg voor patiënten behandeld of genezen zijn van deze aandoeningen. Dat vinden we natuurlijk super belangrijk om met jullie te delen!

Onderzoek naar behandeling en praktijk

Lisette Dekker, onderzoekster van de Proctos Kliniek en het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, heeft haar proefschrift geschreven over dit onderwerp. Ze heeft gekeken naar de huidige behandelingen en praktijken en heeft ontdekt dat er nog veel verbeterd kan worden. Best interessant, toch?

Uniforme beoordeling van aambeien nodig

Een ander punt dat naar voren kwam, is dat de beoordeling van de ernst van aambeien, de zogenaamde Goligher-classificatie, verschilt per chirurg. Lisette stelt voor om een nieuwe classificatie te gebruiken, zodat aambeien op een uniforme manier beoordeeld kunnen worden. Dat zou de behandelingen beter vergelijkbaar maken.

Meer aandacht voor zorgkosten en specialistische kennis

Wat ook opviel, is dat de behandeling van anale aandoeningen eigenlijk niet veel is veranderd in de afgelopen eeuwen. Lisette Dekker heeft gekeken naar de behandeling van verschillende aandoeningen en kwam tot de conclusie dat er te weinig wordt gekeken naar de zorgkosten. Dat is jammer, want één op de zes Nederlanders heeft last van aandoeningen in en rond de anus. Daar moeten we dus zeker meer aandacht aan besteden!

Het is ook belangrijk dat patiënten behandeld worden door specialisten met kennis van de anus, endeldarm en bekkenbodem. Deze artsen, ook wel proctologen genoemd, zijn gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van deze anale aandoeningen. Dus als je hulp zoekt, zorg ervoor dat je bij de juiste persoon terechtkomt!

Behandelingen en operatietechnieken anale aandoeningen

Uit het onderzoek van Lisette Dekker blijkt ook dat een operatie voor aambeien (hemorroïdectomie) vaak pijnlijker is, maar uiteindelijk beter werkt voor het verminderen van klachten dan de behandeling met rubberband ligatie. Bij die laatste methode wordt een aambei als het ware opgezogen en afgebonden met een elastiekje, waarna hij afsterft. Best interessant om te weten, toch?

Verder heeft Lisette Dekker enquêtes gehouden onder chirurgen in Nederland over de behandeling van perianale fistels en anale fissuren. Wat bleek? De chirurgen volgen de richtlijnen, maar de operatietechnieken verschillen omdat het lastig is om de juiste behandeling voor elke patiënt te kiezen. Er is gewoon niet genoeg wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. Dat is wel een puntje van aandacht!

Bekkenbodem en functieonderzoek

En weet je wat ook opviel? Bij de behandeling van anale fissuren wordt er te weinig gekeken naar de functie van de bekkenbodem, terwijl die juist een belangrijke rol kan spelen bij deze aandoening. Dus daar moeten we meer aandacht aan besteden! Gelukkig heeft Lisette in haar proefschrift laten zien dat het inwendig onderzoeken van de bekkenbodem (rectaal toucher) een goede manier is om de functie ervan te beoordelen. Het kan belangrijke informatie opleveren voor de behandeling.

Darmspoelingsysteem voor incontinentiepatiënten

Tot slot bleek uit het onderzoek van Lisette dat patiënten met incontinentie die gebruik maken van een darmspoelingsysteem minder klachten ervaren en een betere kwaliteit van leven hebben. Dit is echt goed nieuws! Het gebruik van een darmspoelingsysteem kan dus een effectieve oplossing zijn voor mensen met incontinentieproblemen.

Foto door Marcus Aurelius via Pexels

Juliana heeft last van ontlastingsincontinentie: “Ik kan zonder het door te hebben in mijn broek poepen”

ontlastingsincontinentie

Hoewel ontlastingsincontinentie vrij vaak voorkomt, zo’n 100.000 mensen hebben er last van, wordt er maar weinig over gesproken. Niet gek als je je bedenkt dat het voor veel mensen een gênant en erg persoonlijk probleem is.  Om deze reden brengen veel mensen pas een bezoek aan de huisarts wanneer de klachten ernstig toenemen. Eén van de vrouwen die pas laat een bezoek aan de huisarts bracht, is de Juliana. Zij wil haar verhaal doen om andere vrouwen te stimuleren hulp te zoeken bij het probleem…. Lees verder

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook