fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nare kwaaltjes waarvoor je je niet hoeft te schamen!

Nare kwaaltjes waarvoor je je niet hoeft te schamen

We zijn allemaal mensen en het is normaal dat ons lichaam soms wat ongemakken en kwaaltjes vertoont. Hoewel sommige van deze kwaaltjes ons wat schaamte kunnen bezorgen, is het belangrijk om te onthouden dat we niet de enigen zijn die hiermee te maken hebben. Omdat we hier op de redactie eigenlijk niets uit de weg gaan, bespreek ik graag een aantal nare kwaaltjes in dit artikel, om het taboe te doorbreken. Nare kwaaltjes waarvoor je je niet hoeft te schamen!

Winderigheid

Ja ja, schrik niet, ik heb het over scheten. Hoewel het misschien gênant lijkt om erover te praten, is winderigheid een volkomen normaal fysiologisch proces. Het vrijkomen van gas uit ons spijsverteringsstelsel is een natuurlijk onderdeel van het verteringsproces. Laat dus gewoon een windje als het moet (anders krijg je buikpijn en dat wil je niet). Nu wil ik niet zeggen dat je keihard moet gaan lopen toeteren in een ruimte waar andere mensen zijn! Loop eventjes weg, zodat niemand er last van heeft. Leuk weetje: van te veel kauwgom ga je scheten laten, dus houd hier rekening mee!

Psoriasis

Psoriasis is een auto-immuunziekte waarbij de huidcellen te snel worden vernieuwd. Normaal duurt het vernieuwingsproces van huidcellen ongeveer een maand, maar bij mensen met psoriasis kan dit proces in slechts enkele dagen plaatsvinden. Hierdoor ontstaan er ophopingen van dikke, rode, schilferige plekken op de huid, die vaak gepaard gaan met jeuk en pijn. De exacte oorzaak is onbekend, maar het lijkt een combinatie te zijn van genetische aanleg en omgevingsfactoren. Bepaalde triggers, zoals stress, infecties, roken, alcoholgebruik en bepaalde medicijnen, kunnen de symptomen verergeren. Hoewel er geen genezing voor psoriasis is, zijn er wel behandelingen die de symptomen kunnen verminderen en de kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Vraag een verwijzing bij de huisarts, om samen met de professionals van de afdeling dermatologie te kijken naar de voor jou beste behandeling.

Aambeien

Aambeien, ook wel hemorroïden genoemd, zijn gezwollen bloedvaten in het rectale gebied en de anus. Deze kunnen veel ongemak en pijn veroorzaken. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Langdurig persen tijdens stoelgang als gevolg van constipatie of diarree
  • Zwaar tillen
  • Langdurig op het toilet zitten
  • Zwangerschap, vanwege de druk op de aderen in het bekkengebied
  • Obesitas
  • Veroudering, omdat de bloedvaten zwakker kunnen worden

Er zijn enkele manieren om aambeien te behandelen. Behandeling is wel afhankelijk van de ernst van de symptomen. Soms is het noodzakelijk om zelf dingen aan te passen, zoals bijvoorbeeld het vermijden van langdurig persen, het voorkomen van constipatie door middel van vezelrijke voeding en zorgen dat je voldoende drinkt om goed gehydrateerd te blijven. Verder kunnen topische zalven en crèmes de jeuk, ontsteking en pijn helpen verminderen. Voor inwendige aambeien kan een proctologie arts een bandligatie uitvoeren, waarbij een kleine rubberen band rond de aambei wordt geplaatst om de bloedtoevoer af te sluiten, waardoor deze na enkele dagen vanzelf afvalt. In zeldzame gevallen moeten gevorderde aambeien chirurgisch worden verwijderd.

Schaam jij je wel eens voor iets waarvoor je je dus eigenlijk niet zou hoeven schamen? Laat het weten in de reacties hieronder!

Afbeelding: Romina FaríasUnsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook