Maud is best tevreden met haar baan, maar echt geweldig vindt ze het werk niet. “Mijn collega’s zijn leuk, en daar kan ik mee lachen. Dat houdt me op de been. Minder leuke kanten van mijn werk zijn het werk zelf, de zeurende klanten en mijn baas. Het is dat ik er prima mee verdien en dat ik het goed met mijn gezin kan combineren, anders was ik daar al lang weggeweest. Ik voel geen betrokkenheid bij het bedrijf en heb dan ook zonder schaamte het kerstpakket op Marktplaats gezet.”
Cadeaubon
Toen haar baas vorige week met de kerstpakketten kwam aanzetten, hoopte Maud op iets wat waardering uitsprak. “Een vriendin kreeg een prachtig Rituals-pakket van haar baas en mijn vriend kreeg een cadeaubon van 50 euro. Allebei leuk en iets waar ik meer dan tevreden mee zou zijn. Stiekem hoopte ik ook op een bon, bijvoorbeeld van bol.com, Douglas of HEMA. Allemaal winkels waar ik graag shop en altijd slaag.”
Ouderwets kerstpakket
De baas van Maud had een paar maanden geleden aan een aantal collega’s gevraagd wat ze voor de kerst zouden willen. “Zij hebben toen aangegeven dat een cadeaubon veel mensen erg blij zou maken. Ik had goede hoop dat hij hiernaar zou luisteren, maar nee hoor. Vorige week kregen we een ouderwets kerstpakket, met chocolaatjes, koffie, thee, koekjes, enzovoorts. Nou, wat een feest… Not!”
Aan ons verdienen
Van binnen kookt Maud. “Ik had er echt meer van verwacht. We werken allemaal keihard en halen altijd onze targets. Daarnaast zijn onze lonen dit jaar minimaal verhoogd, en ik voel gewoon weinig waardering. Mede door dit kerstpakket weet ik gewoon dat het mijn baas allemaal een dikke worst zal wezen. Hij wil geld aan ons verdienen, en that’s it. Hij waardeert ons totaal niet en dat doet best pijn.”
Op Marktplaats
Als Maud ’s avonds thuiskomt met haar kerstpakket, is het eerste wat ze doet hem op Marktplaats zetten. “Foto’s gemaakt en de advertentie getikt. Binnen vijf minuten stond hij erop en een dag later was hij verkocht. Het pakket leverde mij een tientje op. Echt niet veel, maar van die tien euro heb ik een nieuw nagellakje gekocht. Natuurlijk was het pakket eigenlijk meer waard dan dat, maar ik was er zo kwaad over dat ik het liever kwijt dan rijk was. Met die nagellak ben ik wél heel blij.”
Niet de enige
Op haar werk heeft Maud niet verteld dat ze haar kerstpakket op Marktplaats heeft gezet. “Maar ik zag echter wel dat ik niet de enige ben. Er staan heel veel kerstpakketten op Marktplaats; vermoedelijk van mensen zoals ik. En ik vermoed dat er ook mensen zijn die veel uit het pakket weggooien. Ik hoop dat werkgevers dit zien en eerst nadenken voordat ze weer een pakket vol onzin kopen. Superzonde en niet echt duurzaam als een deel in de prullenbak belandt.”
Nieuwe baan zoeken
Mede door het kerstpakket overweegt Maud toch een andere baan te zoeken. “Het leven is te kort om dingen te doen die je niet leuk vindt. En zeker als daar ook geen waardering tegenover staat. Dan maar iets verder rijden en afscheid nemen van mijn leuke collega’s. Waardering en werkplezier zijn ook heel belangrijk!”
Bovenste afbeelding: Unsplash+
Joris -
Dus je wordt kennelijk dermate goed betaald dat je tot nu toe onprettig werk blijft doen en tóch voel je onvoldoende waardering? Je krijgt maandelijks financiële waardering. Een kerstpakket met chocolaatjes, koffie, thee, koekjes (consumptieve producten) lijkt me heel aardig. Er zit voor iedereen wel wat in. En anders trakteer je ervan als je bezoek krijgt – iets lekkers bij de koffie. Dat jij een pakket met een waarde van 4-6 tientjes (gemiddeld kerstpakket) verpatst voor een tientje maakt jou eigenlijk heel sneu. Dat nagellakje had je ook voor jezelf kunnen kopen als aardigheidje.
Er is m.i. niets mis met het verkopen van je kerstpakket – heb ik zelf ook weleens gedaan met individuele producten waar ik niets aan had. Wat moet ik met een rugtas? Als ik die nodig had, had ik die gekocht. Dan is overdoen aan iemand die wél een rugtas zoekt een stuk duurzamer (en financieel aantrekkelijker) dan weggooien.