fb
Damespraatjes Damespraatjes

Jet: “Kan ik het maken om mijn kerstpakket te weigeren?”

We weten allemaal: een gegeven paard kijk je niet in de bek. Maar wat nou als je elk jaar een kerstpakket van je baas krijgt en je denkt: wat moet ik hier nou weer mee? Dat is wat Jet telkens overkomt. “Echt, wat er allemaal in die pakketten wordt gestopt, niet normaal….”

Wat daar allemaal in zit

Vijf jaar werkt Jet nu als administratief medewerker bij een groot transportbedrijf. “Ik heb het daar geweldig naar mijn zin. Het is een tof bedrijf en ik kan het met al mijn collega’s vinden. Mijn leidinggevende is heel betrokken en met de chauffeurs die regelmatig even een bakkie bij me komen doen, kan ik goed door één deur. Een top bedrijf, dat is het. Het enige dat me stoort is het jaarlijkse kerstpakket. Man, je wil niet weten waar daar allemaal in zit.”

Aardigheidje van de baas

Jet snapt dat haar werkgever het leuk vindt om de medewerkers aan het eind van het jaar in het zonnetje te zetten. “Maar dat neemt niet weg dat ik de overdadige pakketten die elk jaar in december worden uitgedeeld, niet begrijp. Toen ik voor de tweede keer zo’n doos kreeg, heb ik er voorzichtig iets van gezegd maar dat werd me niet in dank afgenomen. Mij werd te verstaan gegeven dat het een aardigheidje van de baas is en dat hij dan ook bepaalt wat er in wordt gestopt. Inmiddels heb ik gehoord dat de vrouw van mijn baas jaarlijks het pakket samenstelt. Maar echt snappen doe ik het niet, de cadeaus in de doos zijn een samengeraapt zootje, er zit geen enkele lijn in.”

Wat moet ik hier nou mee?

In het kerstpakket van vorig jaar zat bijvoorbeeld een Noorse vuurschaal. “Ken je die? Dat zijn van die grote vaak zwarte schalen waarin je een vuurtje kan stoken. Die dingen zijn best aan de prijs, maar ik heb er echt helemaal niks aan want ik woon op een appartementje. Naast die schaal had de vrouw van de baas er Griekse feta, Italiaanse crackers, Roemeense wijn, een stuk kaas en een do it your self-setje om kerstballen van wol te maken. Wat moet ik hier nou mee? Ik denk echt dat zo’n pakket minimaal 250,00 euro kost. Om je de waarheid te zeggen heb ik veel liever het geld. Kan ik zelf iets uitzoeken, iets moois kopen voor mijn huis.”

Ik overweeg het kerstpakket te weigeren

Als ze bij collega’s navraagt wat zij van het pakket vinden, haalt het merendeel zijn schouders op en zegt allang blij te zijn dat ze überhaupt nog een pakket krijgen. Ik heb al overwogen om dit jaar het pakket te weigeren uit een soort protest, maar ik weet niet wat ik dan misschien aanricht. Hoe kan ik mijn baas nou duidelijk maken dat het echt heel zonde is dit soort pakketten weg te geven? Wat moet een chauffeur nou met een breipakketje? Dat slaat toch nergens op? Pure geldverspilling. Hoe kan ik het nou aankaarten zonder al te ondankbaar en lastig te lijken? Want dat is wel het laatste wat ik wil. Maar het zit me niet lekker.”

Liever geld?

Krijg jij een kerstpakket van je werkgever? Wat zit daarin en wat vind je ervan? Ben je er blij mee ook al is het niet helemaal jouw smaak? Of vind je net als Jet dat werkgevers beter het geld kunnen geven dat ze uit zouden geven aan een kerstpakket? En zou zij er toch wat van moeten zeggen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Ella: ‘Ik heb mijn schoonmoeder eindelijk verteld hoe ik me voel en dat viel niet in goede aarde’

verteld hoe ik me voel

Hoe vaak beantwoord je de vraag: ‘hoe gaat het met je?’ met ‘goed’, terwijl het eigenlijk helemaal niet goed met je gaat? Ella deed dat ook altijd. Totdat haar schoonmoeder belt en Ella haar zegt dat ze zich onprettig voelt en dat dat met Rick, haar man, te maken heeft. “Ik kreeg later een app van haar waar de honden geen brood van lusten….. VERDER LEZEN

10 reacties

Anoniem -

Uit beleefheid zou ik het gewoon aanpakken en als dat pakket zoveel waard is dan kan je het ook eventueel op marktplaats zetten, ruilen of aan iemand anders cadeau doen. Wat je ook kan doen voor een volgend jaar is vragen of je kan helpen met het samenstellen.

Sam -

Daarom hebben wij sinds 4 jaar gekozen om de werknemers een keuze te geven uit 5 verschillende kerstcadeaus..
Je kunt het toch niet voor iedereen goed doen, maar zo hebben ze enigszins iets wat ze zelf willen

Hr chick -

Zelf mag ik jaarlijks bedenken wat het kerstgeschenk gaat worden voor de medewerkers van het bedrijf waar ik werk.
Leuk klusje, maar oh zo moeilijk! Waar maak je de mensen nou blij mee? Zoveel mensen, zoveel wensen….
En echt: het maakt niet uit wat je verzint, je doet het nooit voor iedereen goed. Zo blijkt ook uit dit verhaal.
Doe je een cadeaubon van bol.com, wordt het onpersoonlijk gevonden, doe je een ‘traditioneel pakket’, vinden mensen de producten niet lekker, geef je een wat prijziger artikel (zoals die vuurschaal uit het verhaal) belandt het ding ergens op zolder….

Ach, mensen hebben altijd wel wat te zaniken denk ik maar en als het kerstpakket hun grootste probleem is, mogen ze zichzelf gelukkig prijzen.

En Jet: hou op met zeuren, hou je fatsoen en neem dat pakket aan. Bedenk dat je baas het goed bedoelt en doe alsof je er blij mee bent. En het belangrijkste: zeg netjes dankjewel.

Wat je vervolgens met het pakket doet mag je zelf bedenken.

Sanderien van Mul -

Natuurlijk kun je het maken om je kerstpakket te weigeren. Als je het erover hebt dat je het lachertje van het bedrijf wordt en je collega’s je voortaan gek zullen aankijken, moet je het vooral doen. Je kunt ook jezelf prijzen dat dit klaarblijkelijk het enige, eerste, echte probleem in je leven is want je klinkt als een Gen Z verwend nest die alles naar haar eigen wensen en wil gedaan wil hebben en er totaal geen weet van heeft dat er andere mores, normen en waarden in de wereld buiten hun eigen perfecte bubbel gelden. Doe niet zo moeilijk, neem het pakket aan en doneer het meteen aan je vrienden/buren/kringloopwinkel en ga dan eens iets nuttigs doen voor de maatschappij.

Ada -

Zo is en was het bij ons in de familie een trend om altijd met badschuim te komen ik durfde gewoon niet meer te douchen zulke enge luchtjes zaten erbij,ik ben zelf begonnen met mannencadeautjes af te schaffen en de dames nodig ik uit voor een lunch er zijn niet al te dure tenrjes genoeg en je heb gewoon ook interresse in elkaar op deze manier.Heel goed binnengekomen en voor weinig geld samen plezier.

Merle -

Het is een beetje een trend altijd geld te willen, ook met verjaardagen… En heus ik begrijp het hoor! Ik kreeg bijv. eens een boek over religieus erfgoed in de omgeving… 😬 toen kon ik zelfs niemand bedenken die ik daar blij mee kon maken… maar met veel andere dingen kun je het meestal wel kwijt aan vrienden of familie en anders op marktplaats oid. Dus wees gewoon dankbaar voor het gebaar en de moeite. En ipv te weigeren kun je er vast iemand blij mee maken. Al dat geld en/of cadeaubonnen over en weer geven is ook niet alles.

Monique -

Inderdaad , een gegeven paard niet in de bek kijken.En daarbij wees blij dat je iets krijgt.!! Voor de inrichting van je huis mag je zelf je geld aan uitgeven!,

Bianca -

Hier zou ik nou helemaal niks van zeggen. Je hebt al lopen vissen bij je collega’s, en die zijn het overduidelijk niet met je eens (of geven er minder om) dus waarom wil je zo graag een punt maken? “Wat moet een chauffeur met een breipakketje” Wat kan jou dat nou schelen? Jij bent toch geen chauffeur? Als die mannen er iets van vinden, dan zeggen ze dat heus wel. Niet mee bemoeien, niet je baas beledigen, niet het kerstpakket door de neus van je collega’s boren en inderdaad blij zijn dat je een betrokken baas hebt die nog de moeite doet zijn waardering te laten blijken en hier geld aan uit te geven. Overigens klinkt wijn, feta, toastjes en een vuurschaal als een prima pakket hoor. Zeurpiet.

Fiene -

Joh pak het aan wat geeft het, misschien kan je iemand anders mee blij maken. Er zijn mensen die helemaal niets krijgen en jij wilt het afslaan?
Neem het mee naar jouw ouders of vriendin die het wel lusten hartstikke leuk!
Het is een luxe wat je krijgt hè!
Vaag verhaal dit weer

Joris -

Het is (vaak) een generiek pakket; de inhoud is universeel voor alle medeweerkers. Jij hebt geen tuin en overduidelijk andere hobby’s dan breien, maar een ander heeft wél gewoon een tuin, vindt breien in tegenstelling tot jouw stereotypering misschien wél leuk en/of heeft een partner of bekende die het leuk vindt. Ik denk dat je schromelijk overschat wat de financiële waarde van zo’n pakket is én schromelijk onderschat wat voor anderen de emotionele waarde is van een kerstpakket. Het is een blijk van waardering en blijkbaar kan jij het niet waarderen. Dan zou ik je aanraden je bezwaar voor je te houden, te bedanken voor het feit dat je iets krijgt en de inhoud weg te geven binnen je kennissenkring, een voedselbank of de kringloopwinkel – dan houd je je collega’s te vriend én maak je anderen er blij mee. Iemand doet moeite een leuk pakket samen te stellen, spendeert daar tijd en energie aan, geeft er geld aan uit en jij wil het pakket weigeren omdat de inhoud je niet aanstaat. Laat me raden; je hebt liever geld?

Reageer ook