fb
Damespraatjes Damespraatjes

Matig alcoholgebruik minder goed dan altijd gedacht

Afgelopen week werd de nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd. Waar voorheen nog dagelijks een glaasje wijn als “goed” werd gezien, is deze nu verdwenen uit de Schijf en onder andere vervangen door een kopje thee.  Best wel jammer …. 

Geheelonthouder beter af

In een artikeltje van Trouw lazen we dat op basis van recent blijkt dat alleen de geheelonthouder beter af is. Canadese onderzoekers verzamelden gegevens van 87 studies.  In veel studies werd vastgesteld dat het drinken van één tot twee glazen alcohol per dag goed zou zijn voor hart en bloedvaten en dat binnen deze groep ook minder dementie, kanker of botbreuken voorkwamen. En dat matig gebruik van alcohol zelfs een positief effect heeft op de voorkoming van levercirrose.

Matige drinkers lijken gezonder

Maar het opmerkelijke van dit onderzoek is dat onder de geheelonthouders zich een grote groep bevindt die vanwege gezondheidsredenen gestopt is met drinken. Daardoor lijkt het alsof matige drinkers gezonder zijn, omdat zij vermoedelijk geen klachten hebben.  Ook al drinken zij af en toe een glaasje.  Dat zou de reden zijn dat de resultaten bij deze groep positiever zijn dan bij de alcoholisten en de geheelonthouders.

Lees ook:

Bronnen:

  • Trouw.nl
  • Nu.nl

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook