fb
Damespraatjes Damespraatjes

Er is een nieuwe Schijf van Vijf: wat betekent dit voor jou?

De laatste jaren hoorden we al heel veel kritiek op de Schijf van Vijf. Veel inzichten zijn veranderd en ideeën die voorheen alleen in het wat meer alternatieve circuit rondgingen, bijvoorbeeld dat het vaak beter is om vegetarisch te eten, zijn nu erkend en zijn verwerkt in de Schijf van Vijf.

We hebben er even op moeten wachten, want de laatste wijziging van de Schijf van Vijf was in 2004 en hij was flink achterhaald. De nieuwe pleit voornamelijk voor meer variatie. Zo is de groep groenten en fruit uitgebreid en zijn noten en peulvruchten toegevoegd.

Wat is de Schijf van 5 eigenlijk?

De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. Het biedt een optimale combinatie van producten die gezondheidswinst opleveren en die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen.

De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken, met in elk vak andere type producten. In het kort eten mensen gezond volgens de Schijf van Vijf als ze: vooral uit de Schijf van Vijf eten, elke dag uit elk vak de juiste hoeveelheden eten, variëren en keuzes buiten de Schijf van Vijf beperken.

Het Voedingscentrum heeft de Schijf van Vijf samengesteld op basis van de adviezen van de Gezondheidsraad, berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de raad van diverse experts.

Wat zijn de grootste veranderingen in de Schijf van Vijf?

De nieuwe Schijf van Vijf pleit voornamelijk voor meer variatie. Zo is de groep groenten en fruit uitgebreid en zijn noten en peulvruchten toegevoegd.

Ook nieuw zijn yoghurt, eieren en koffie. Koolhydraatrijkeproducten als brood en aardappelen, hebben weinig ingeleverd aan plaats. In tegenstelling tot de rol van vleesproducten. Het Voedingscentrum raadt aan meer groente en minder vlees te eten. De aanbevolijke dagelijkse hoeveelheid groenten is bijgesteld van 200 naar 250 gram.

Ook wordt er aangegeven om zo min mogelijk bewerkte producten te eten. Vaak is te veel zout, suiker, vet of producten met e-nummers toegevoegd. Ook kunnen bepaalde bewerkte producten zoals vlees zelfs kankerverwekkend zijn.

Jouw persoonlijke Schijf van Vijf

Super leuk is dat je op de website van Het Voedingscentrum je persoonlijke Schijf kunt maken gebaseerd op je eigen situatie. De site staat ook boordevol met zeer gevarieerde  menu’s op jouw situatie toegespitst, lekkere recepten, tips, filmpjes etcetera. Kijk beslist even op de site het Het Voedingscentrum.

Bronnen:

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook