fb
Damespraatjes Damespraatjes

Markt versus de supermarkt: waar koop je wat?

Er zijn jaren geweest dat ik niet wist waar ik de tijd vandaan moest halen en dat boodschappen doen gewoon snel moest. De vraag “markt of supermarkt” speelde totaal niet, ik had niet eens tijd om over die vraag na te denken, ook niet in het weekend. Sporten, huis schoonmaken, werk, afspraakjes met vrienden, de kinderen helpen met huiswerk. Nou vermoedelijk klinkt dit jullie bekend in de oren, een zaterdag is zo voorbij.

Nog steeds zit ik op zaterdag geen duimen te draaien, maar het boodschappen doen is niet meer snel, snel. Ik ga regelmatig even op de fiets naar de markt omdat sommige etenswaren veel lekkerder zijn, maar ik moet je zeggen dat ik ook een groot fan ben van de supermarkt. Hieronder heb ik mijn ervaringen markt versus super op een rij gezet.

Lees ook: Zo maak je van restjes een Tapas maaltijd

Groente en fruit

Bij de marktkraam waar ik mijn groente en fruit koop mag je altijd even proeven. Heerlijk, vooral de stukjes mango en meloen laat ik niet aan me voorbijgaan. De producten die ik tegenkom in de kraam zijn bijna altijd rijp genoeg om te eten (en lekkerder dan van de supermarkt), wat ik een heel groot voordeel vind. Ik koop meestal veel te veel (eetrijp) fruit, waardoor ik naar verhouding uiteindelijk te veel weggooi.

Sla koop ik meestal in de supermarkt. De zakken gewassen sla vind ik daar echt beter, en ook de spinazie en de voorgesneden groente. Dat heeft natuurlijk ook met de koeling in de supermarkt te maken, waardoor dit soort voedsel langer goed blijft. Op de markt koop ik meestal aubergines, courgettes, paprika’s enzo. Aardappelen en uien koop ik in de supermarkt, gewoon omdat ik het dan in mijn winkelwagentje kan gooien en niet met een zware zak aardappelen over de markt hoef te lopen.

Brood

Brood koop ik meestal in de supermarkt of bij de bakker en eigenlijk nooit op de markt. De bakkers die bij ons op de markt staan hebben naar mijn mening niet zulk lekker brood. Mogelijk zijn ze wel goed in cake en koek, maar dat koop ik bijna nooit. De bolletjes en pistolets van de supermarkt worden ter plekke afgebakken en kun je in allerlei soorten en maten krijgen. En om wat afwisseling van smaken te hebben loop ik bij verschillende bakkerijtjes binnen.

Vis

Dat eet ik zelf niet, want ik eet al bijna 35 jaar vegetarisch. Ik vind het ook niet fijn om langs zo’n kraam te lopen, maar associeer de geur wel een beetje met de markt. Van vriendinnen van mij hoor ik dat ze graag vis op de markt kopen en dat ze het fijn vinden dat daar hele vissen liggen. Meer kan ik er als vegetariër eigenlijk niet over zeggen.

Kaas

Bij ons op de markt is het kopen van kaas best wel “een dingetje”. Er is één kraam waar het zwart ziet van de mensen. Er wordt flink geproefd en het opperhoofd van de kaasboeren geeft advies aan zijn klanten, kent bijna iedereen en is de ster van de kraam. Hij wordt geassisteerd door een aantal side-kicks die uiteindelijk de kaas voor je gaan snijden en inpakken. Weer iemand anders rekent daarna met je af. Ik vraag me altijd af hoe het komt dat het zo druk is bij die kraam. Is het de naar mijn gevoel inefficiënte organisatie van de verkoop of de smaak van de kaas? Volgens al mijn vrienden en buren het laatste.

Als het zwart ziet van de mensen loop ik door naar een andere kaaskraam waar ik meestal direct wordt geholpen. Of ik koop mijn kaas gemakkelijk in de supermarkt. Daar hebben ze ook best veel keus, de kwaliteit is goed en plakken zijn al voorgesneden, maar het haalt het niet bij de kaas van onze populaire kaasboer op de markt.

Noten en gedroogd fruit

Als ik naar de markt ga dan sla ik deze kraam nooit over. Ik laat altijd een mix samenstellen van noten waarvan ik denk dat ze gezond zijn en niet al te dik maken en toch ook nog lekker zijn: hazelnoten, amandelen en pecannoten. Deze eet ik los, doe ik door de Griekse yoghurt en door de sla. Deze mix vind ik niet terug in de supermarkt, alhoewel ik daar ook wel eens een bakje noten koop. Pinda’s kopen we altijd in de supermarkt en borrelnootjes (alhoewel ik dat zelden eet) ook.

Gedroogd fruit zoals gedroogde peer, mango en ananas kan ik in de supermarkt niet vinden, dus koop ik altijd op de markt. Gedroogde pruimen en abrikozen zowel op de markt als in de supermarkt. Het is maar waar ik op dat moment mijn boodschappen doe.

Wat heeft jouw voorkeur?

Wij zijn best wel benieuwd waar jij het liefst je boodschappen doet. Laat je het ons weten in het formuliertje hieronder of laat je een berichtje achter op onze Facebook post hierover. Dank je wel!

1 reactie

Debbie -

Als ik tijd heb liever op de markt. Steun liever de mensen die daar elke dag staan te zwoegen dan de supermarktketen. En ik vind het er vaak aantrekkelijker uitzien op de markt dan de schappen in de supermarkt.

Reageer ook