Hoe je van kliekjesdag een waar feestmaal maakt!

Kliekjesdag: wie is er niet groot mee geworden? Bij ons thuis aten wij vroeger één keer per week de kliekjes van de dagen daarvoor. En hoewel het natuurlijk een manier is om geld te besparen en voedselverspilling tegen te gaan, vonden wij het vooral heel erg leuk en gezellig! Niet gek dat ik nu ook met mijn eigen gezin kliekjesdag in stand heb gehouden. Elke zondagavond eten wij ‘restjes’ van de afgelopen week, eventueel aangevuld met wat andere dingen. En dat is altijd een groot feest!

Mijn vriend stond aanvankelijk wat sceptisch tegenover kliekjesdag. “Maar ik wil helemaal niet twee keer per week hetzelfde eten”, was zijn argument. Toch is hij er nu dol op. “Het lijkt meer op een soort uitgebreide tapas maaltijd. Leuk met allemaal kleine hapjes” zei hij laatst. En ook onze dochter van 19 maanden vindt het geweldig. Ze is een hele goede eter en vindt het heerlijk om alles te proberen. Tijdens de kliekjesmaaltijden kan ze nog meer verschillende dingen proeven.

Maaltijdbox maaltijd gaat altijd op

Wat we op tafel zetten is elke week anders! Het is heel afhankelijk van wat we die week allemaal hebben gegeten. Zoals je misschien in mijn artikel over voedselverspilling hebt kunnen lezen, eten wij een aantal avonden per week uit een maaltijdbox. Hierdoor komt het eten in precies de juiste hoeveelheden binnen, waardoor we op deze dagen bijna nooit wat over hebben en al helemaal nooit meer wat weggooien. Incidenteel hebben we hier leftovers van, maar meestal niet.

pexels-photo-1893609

Wat zetten wij op tafel? 

Wat er wel vaak op tafel belandt, zijn ‘overblijfselen’ van de lunch, het ontbijt en de dagen dat we geen maaltijdbox hebben. Wij ontbijten met yoghurt en fruit. Tijdens kliekjesdag komt er dan ook bijna altijd een smoothie van overrijp fruit en yoghurt op tafel. Als fruit super rijp is, vind ik het vaak niet meer lekker om te eten, maar in een smoothie smaakt het des te beter. Van oud brood maak ik tosti’s, (hartige) wentelteefjes, croutons of pizza-broodjes. Van de laatste groente, peulvruchten en stukken kaas bak ik een quiche, maak een curry, pureer een soepje of meng het tot een maaltijdsalade.

Leftovers uit de doggy bag

Iets wat het ook altijd goed doet, zijn leftovers uit restaurants. Toen ik in Amerika woonde was het heel normaal om eten dat je in een restaurant bestelde en niet helemaal opat, mee naar huis te nemen in een zogeheten ‘doggy bag’. Dit is dubbel goed: zo belandt het eten niet in de prullenbak én kan je er binnen één of twee dagen nog een keer van genieten. Deze gewoonte heb ik ook in Nederland er in gehouden en hierdoor hebben wij vaak heerlijk restaurant-eten op tafel tijdens kliekjesdag. Van sushi tot pizza en van pasta tot enchilada’s: alles zetten we erbij.

pexels-photo-1640770

Tegengaan van voedselverspilling

Op deze manier is elke kliekjesmaaltijd een volwaardige maaltijd. Sterker nog: ik weet van Sophia dat het haar favoriete maaltijd is. Als gezin vinden we het super gezellig en zijn we blij dat we ons steentje bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Ik ben heel benieuwd wat jij doet om voedselverspilling tegen te gaan! En ook wat jullie graag eten op kliekjesdag. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :)


1 reactie

Kirsten -

Ik hou elke week een Empty Fridge Day, waarbij alle kliekjes of een make-over krijgen of genuttigd worden. Groentes in een omeletje, gekookte aardappels worden gebakken aardappels. Citroensap van die halve citroen word in een ijsthee verwerkt. Je word steeds creatiever 😉

Reageer ook