Donderdagochtend, 11:00. Waar de meeste mensen op dit moment strak naar hun computerscherm staren en zo snel mogelijk hun vierde bak koffie leegdrinken, ben ik met iets leukers bezig. Veel leuker. Geen koffie of computerschermen voor mij. Nee, nee… Ik ben een lekker potje aan het frituren! Je zal wel denken: die is gek. Nou klopt dat wel een beetje, maar ik kan je vertellen dat het frituren op dit tijdstip van de dag hier niet aan gelinkt kan worden. Wat mij normaal gesproken tegenhoudt om om 11:00 uur ’s ochtends te snacken als een ouwe kroegtijger, zijn de geur van de frituurpan, de calorieën in de snacks en al het opruim gedoe eromheen. Bij jullie vast wel bekend. Waarom doe ik het vandaag dan toch?
We kregen vorige week een Philips Airfryer binnen om te testen. Ik had dit soort apparaten al wel vaker in de winkels zien liggen, maar op de een of andere manier geloofde ik er nooit zo in. Te mooi om waar te zijn zullen we maar zeggen. Maar goed, nu ik hem volledig risicovrij mag testen durf ik het wel aan. Here –we-gooooo!
De Airfryer
Nou mag ik niet liegen, stiekem vind ik de de Airfryer er best prima uitzien. De vormgeving en kleur zijn wat mij betreft top en een stuk minder lomp dan een frituurpan bij de balkondeur.
Zodra ik hem aanzet ben ik wel verrast. Waar een frituurpan vooral het geluid van rondvliegende calorieën produceert, maakt de Airfryer het geluid van een soort hete-luchtoven. Dat klinkt in ieder geval al een stuk gezonder.
De Airfryer warmt razendsnel op, dus je kan je snacks er bijna meteen ingooien. Vergeleken met een traditionele frituurpan doet de Airfryer er wel iets langer over om je snacks te bereiden. Patat heeft ongeveer 10-12 minuten nodig en de kipfingers die je op de foto ziet zaten er 6 minuten in. Een heel groot verschil is het niet, maar altijd goed om even in je achterhoofd te houden. Tel je de korte opstarttijd erbij op, dan ben je misschien nog wel sneller klaar dan gewoon frituren.
Na afloop is de Airfryer snel afgekoeld en – makkelijk!! – kan de frituurbak gewoon in de vaatwasser. Vet vervangen of vetspetters opruimen is dus verleden tijd. Net als die vieze frituurlucht in je huis.
De hapjes
Misschien nog wel belangrijker dan de Airfryer zelf, zijn de creaties die eruit komen. Persoonlijk was ik een beetje bang voor het ‘ovenfriet effect’. No offense tegen ovenfriet hoor, maar als je het mij vraagt is dit geen échte friet. Go hard or go home is mijn motto als het op friet aankomt. En nou moet ik zeggen, friet uit de Airfryer is the real deal! Krokant en heerlijk van smaak! Let wel op dat je hem niet te lang erin laat zitten, anders wordt het dus wel uitgedroogde ovenfriet!
Zoals het een echte studente betaamt moet ik natuurlijk ook even de borrelhapjes testen. Ik kan je vertellen: ze zijn god-de-lijk! Ook om 11:00 uur ’s ochtends. Daarnaast merk je ook meteen dat ze een stuk minder vet zijn, maar echt niet minder lekker en ook hier weer goed krokant aan de buitenkant.
Ook leuk: in de Airfryer kan je meer maken dan alleen maar snacks. Zo kan je er ook mini pizza’s, groentegerechten, vlees en nog veel meer in bereiden. Wij posten binnenkort een lekker recept in de Foodies!
Conclusie
Je kan het misschien al raden, maar ik vind de Airfyer absoluut een blijvertje. Hij is makkelijk, snel en geeft weinig troep en stank. Niemand heeft straks doorgehad dat ik om 11 uur al aan het frituren was! Daarnaast zijn de hapjes die je erin bereidt echt heel lekker en veel gezonder omdat er geen vet of olie aan te pas komt.
Hebben jullie al een keer wat gemaakt met een Airfryer? Wat vonden jullie van het resultaat? Hebben jullie nog lekkere recepttips? Laat het ons weten.
Als je nu een Airfryer koopt krijg je er 4 Disney DVD’s t.w.v. € 60 gratis bij. Meer info: kijk hier.
Lekker recept!
Deze Hasselback Aardappelen zijn te maken met de AirFryer. Klik hier voor het recept.
Kim -
Duurt erg lang om een portie patat lekker te krijgen. Ben ruim een uur bezig geweest om iedereen te voorzien. (5 pers.) De kroketten waren niet te eten