fb
Damespraatjes Damespraatjes

Manou vergat haar tampon en liet hem twee weken zitten: “Pas toen ik doodziek in het ziekenhuis kwam, werd hij ontdekt”

Het maandelijks terugkomende feestje is voor de meeste vrouwen alles behalve een feest. Vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, lamlendigheid, buikpijn, stemmingswisselingen en soms zelfs echt ziek zijn… Het hoort er allemaal bij als je ongesteld bent. Gelukkig zijn er veel manieren om het minder vervelend te maken. Na drie tot vijf dagen is het ‘feest’ weer voorbij en ben je de komende weken verlost van de ellende. Tenzij je je tampon vergeet te verwijderen… Het gebeurde de 29-jarige Manou. 

Advies van oma

“Mijn oma zei vroeger altijd dat ik nooit met een tampon in moest slapen. Zij vond het sowieso maar gek dat ik ze gebruikte en liet me beloven dat ik in ieder geval ’s nachts voor maandverband zou kiezen. ‘Al die bacteriën die zich ophopen vlakbij je baarmoeder. Daar moeten ook nog kinderen groeien! Wees er voorzichtig mee’ zei ze dan.” Manou nam het met een korreltje zout. “Wat kan er nou mis zijn met een tampon?”

Twee jaar geleden was Manou met vriendinnen op vakantie. “We maakten een rondreis door Griekenland en hadden de tijd van ons leven. Op de tweede dag werd ik ongesteld en kocht ik een pak tampons.” Hoewel Manou’s oma altijd zei dat ze ze niet ’s nachts moest gebruiken, deed Manou dit tijdens haar reis toch. “Ik vond het maar een gedoe om naast tampons ook maandverband te moeten meeslepen in mijn backpack.”

Ziek terug van haar reis

Als Manou na twee weken uitgeput thuiskomt van haar reis, voelt ze zich niet goed. “Ik had al dagen last van buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid en gekke plekjes op mijn lichaam. Zal wel van de reis zijn, dacht ik. We waren immers in no-time heel Griekenland doorgetrokken. En dat bij temperaturen van meer dan 30 graden.” Manou stapt thuis direct haar bed in en wordt 16 uur later pas wakker. “Toen ik me nog slechter voelde en koorts kreeg, besloot ik mijn moeder te bellen. Die is meteen naar me toegekomen.”

Een half uur na Manou’s telefoontje, staat haar moeder op de stoep. “‘Je zou toch geen gekke tropische ziekte hebben opgelopen’, zei ze nog. Ik wees haar op het feit dat ik naar Griekenland was geweest en niet in een tropisch regenwoud aan de andere kant van de wereld zat, maar ze wilde toch dat ik naar de dokter ging. Het was zondag, dus belde mijn moeder de huisartsenpost. We mochten direct langskomen.”

Een oplettende co-assistente

Met veel moeite probeert Manou de trap van het huis af te komen, maar het lukt haar niet. “Op dat moment heeft mijn moeder 112 gebeld omdat ze het voor geen meter vertrouwde. De telefoniste van de alarmcentrale zegt dat het goed is dat ze belde en dat er meteen een ambulance gestuurd zou worden. Twintig minuten later werd ik naar het ziekenhuis afgevoerd.”

In het ziekenhuis worden de klachten van Manou direct serieus genomen. “Ik bleek meer dan 40 graden koorts te hebben. Waar dit vandaan kwam wist niemand, dus werden direct een onderzoek gestart. Ze dachten dat ik toch misschien iets in Griekenland had opgelopen. Terwijl de artsen op de uitslagen van het bloedonderzoek wachtten, was er één co-assistente die mij vroeg of ik toevallig ongesteld was of was geweest en het mogelijk was dat ik nog een tampon inhad. En ja hoor, ze had gelijk… Ik kon me niet herinneren dat ik mijn laatste tampon er uit had gehaald.”

Tamponziekte

De oplettende co-assistente haalt direct haar collega en samen verwijderen ze de tampon die nog in Manou zat. “Hij was helemaal naar boven geschoven en drukte tegen mijn baarmoederhals aan. Het touwtje was naar binnen geschoven en zij hebben hem met een tang kunnen verwijderen. Toen ik de tampon zag, schrok ik me dood. Hij stonk ontzettend en was helemaal zwart.” Meteen was duidelijk dat Manou’s klachten voortkwamen uit het Toxic Shock Syndrome wat ze door het te lang inhouden van haar tampon heeft opgelopen. “In de volksmond heet het ook wel de ’tamponziekte’. Ik kreeg direct antibiotica en de goede behandeling.”

Manou is weer helemaal hersteld van het Toxic Shock Syndrome. “Ik heb geluk gehad. Mijn organen hadden blijvend beschadigd kunnen zijn. En het gebeurt ook dat mensen hier aan komen te overlijden. Ik heb de co-assistente na mijn ontslag een grote bos bloemen gegeven. Ik wil er niet over nadenken hoe het had kunnen aflopen als zij me niet had gevraagd of het kon dat ik nog een tampon in had.”

Oppassen met tampons

Manou moet lachen als ze terugdenkt aan het advies van haar oma. “Mijn oma had gelijk: je moet oppassen met tampons. Je kunt ze zeker gebruiken, maar verwissel hem regelmatig. Ben je vergeetachtig of in een vreemde situatie (zoals bijvoorbeeld op een reis die ook je aandacht vraagt), zet dan een wekker op je telefoon die je er aan helpt herinneren dat je je tampon eruit haalt. Het kan je leven redden!”

Wij nodigen jullie van harte uit om op respectvolle wijze te reageren op het verhaal van Manou

11 reacties

Peetie -

Zo heb ik na mijn bevalling bijna 3 weken met zo’n tampon gelopen die ze met hechten inbrengen onder dehuid daar.
Bijdehante co-assistente die alles alleen mocht doen wegens drukte wasvergeten die te verwijderen.
Kon na een poosje bijna niet meer lopen en veel pijn.
Nu jaren later nog steeds veel gezondheidsklachten,allergieën en auto-imuumaandoeningen die ik daar toch wel aan link.

Jeanine -

Nou Joris ik ga echt niet gebukt naar de wc hoor. Waardoor ik zou opmerken dat er een touwtje bungelt. Ik bent t nog nooit zolang vergeten, maar vergeet zeer zeker dat ding wel eens te verwisselen.

Dewi -

@christina, urine komt niet eens in de buurt van de tampon!
Althans, ik mag hopen dat jij geen tampon in je urinebuis probeert te drukken🤣🤣

[email protected] -

@Anne , loop jij dan met een urine doordrenkte tampon rond ?

Anne -

@ Janny en Joris
Welnee, die touwtjes bungelen niet altijd, die kruipen soms omhoog, tussen je schaamlippen en bij het meisje in kwestie helemaal naar binnen. En je kunt gewoon naar het toilet met een tampon in. Als je hem net een half uur in hebt en moet naar het toilet, ga je hem toch ook niet gelijk verversen?

Vanessa -

Toen ik jonger was, gebruikte ik Tampons. Ik deed dit ook bij het uitgaan. Echter was ik een stomdronken en ik had een tweede tampon erbij gestoken. Dus ik haalde dan die ene uit maar was totaal vergeten dat ik die andere nog in had. En een paar dagen later voelde ik precies iets zitten. Groot was mijn verbazing toen ik bij goed onderzoek opeens een oude tampon uit kreeg. Damn, ik heb geluk gehad. Maar ik heb wel enkele jaren later hpv virus met slechte cellen gehad en een ingreep moeten ondergaan. Of er een link is met dit feit zal ik nooit weten.

Janny -

Ik vind het een vaag verhaal. Als je ongesteld bent ververs je toch bij elk toiletbezoek de tampon? Of ben ik nou gek…

Faiza -

Hij was helemaal naar boven geschoven en drukte tegen mijn baarmoederhals aan. Het touwtje was naar binnen geschoven

Mamajsf -

@Joris

Het touwtje zit ook wel eens een beetje tussen je schaamlippen dus valt hij niet op

Barbara -

Nou Joris, niet alleen als man vraag je je dat af. Ik als vrouw vraag me dat toch ook echt af…

Joris -

Als man vraag ik me af hoe je zoiets kunt vergeten. Je kan best op reis zijn, maar bij elk toiletbezoek herinnert het bungelende touwtje er toch aan dat je nog iets in je draagt?

Reageer ook