fb

Manou liet haar tampon twee weken zitten: “Pas toen ik in het ziekenhuis kwam, werd het ontdekt”

Het maandelijks terugkomende feestje is voor de meeste vrouwen alles behalve een feest. Vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, lamlendigheid, buikpijn, stemmingswisselingen en soms zelfs echt ziek zijn… Het hoort er allemaal bij als je ongesteld bent. Gelukkig zijn er veel manieren om het minder vervelend te maken. Na drie tot vijf dagen is het ‘feest’ weer voorbij en ben je de komende weken verlost van de ellende. Tenzij je je tampon vergeet te verwijderen… Het overkwam de 29-jarige Manou. 

Advies van oma

“Mijn oma zei vroeger altijd dat ik nooit met een tampon in moest slapen. Zij vond het sowieso maar gek dat ik ze gebruikte en liet me beloven dat ik in ieder geval ’s nachts voor maandverband zou kiezen. ‘Al die bacteriën die zich ophopen vlakbij je baarmoeder. Daar moeten ook nog kinderen groeien! Wees er voorzichtig mee’ zei ze dan.” Manou nam het met een korreltje zout. “Wat kan er nou mis zijn met een tampon?”

Op vakantie

Twee jaar geleden was Manou met vriendinnen op vakantie. “We maakten een rondreis door Griekenland en hadden de tijd van ons leven. Op de tweede dag werd ik ongesteld en kocht ik een pak tampons.” Hoewel Manou’s oma altijd zei dat ze ze niet ’s nachts moest gebruiken, deed Manou dit tijdens haar reis toch. “Ik vond het maar een gedoe om naast tampons ook maandverband te moeten meeslepen in mijn backpack.”

Ziek terug van haar reis

Als Manou na twee weken uitgeput thuiskomt van haar reis, voelt ze zich niet goed. “Ik had al dagen last van buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid en gekke plekjes op mijn lichaam. Zal wel van de reis zijn, dacht ik. We waren immers in no-time heel Griekenland doorgetrokken. En dat bij temperaturen van meer dan 30 graden.” Manou stapt thuis direct haar bed in en wordt 16 uur later pas wakker. “Toen ik me nog slechter voelde en koorts kreeg, besloot ik mijn moeder te bellen. Die is meteen naar me toegekomen.”

Geen tropisch regenwoud

Een half uur na Manou’s telefoontje, staat haar moeder op de stoep. “‘Je zou toch geen gekke tropische ziekte hebben opgelopen’, zei ze nog. Ik wees haar op het feit dat ik naar Griekenland was geweest en niet in een tropisch regenwoud aan de andere kant van de wereld zat, maar ze wilde toch dat ik naar de dokter ging. Het was zondag, dus belde mijn moeder de huisartsenpost. We mochten direct langskomen.”

112

Met veel moeite probeert Manou de trap van het huis af te komen, maar het lukt haar niet. “Op dat moment heeft mijn moeder 112 gebeld omdat ze het voor geen meter vertrouwde. De telefoniste van de alarmcentrale zegt dat het goed is dat ze belde en dat er meteen een ambulance gestuurd zou worden. Twintig minuten later werd ik naar het ziekenhuis afgevoerd.”

Een oplettende co-assistente

In het ziekenhuis worden de klachten van Manou direct serieus genomen. “Ik bleek meer dan 40 graden koorts te hebben. Waar dit vandaan kwam wist niemand, dus werden direct een onderzoek gestart. Ze dachten dat ik toch misschien iets in Griekenland had opgelopen. Terwijl de artsen op de uitslagen van het bloedonderzoek wachtten, was er één co-assistente die mij vroeg of ik toevallig ongesteld was of was geweest en het mogelijk was dat ik nog een tampon inhad. En ja hoor, ze had gelijk… Ik kon me niet herinneren dat ik mijn laatste tampon er uit had gehaald.”

Tamponziekte

De oplettende co-assistente haalt direct haar collega en samen verwijderen ze de tampon die nog in Manou zat. “Hij was helemaal naar boven geschoven en drukte tegen mijn baarmoederhals aan. Het touwtje was naar binnen geschoven en zij hebben hem met een tang kunnen verwijderen. Toen ik de tampon zag, schrok ik me dood. Hij stonk ontzettend en was helemaal zwart.” Meteen was duidelijk dat Manou’s klachten voortkwamen uit het Toxic Shock Syndrome wat ze door het te lang inhouden van haar tampon heeft opgelopen. “In de volksmond heet het ook wel de ’tamponziekte’. Ik kreeg direct antibiotica en de goede behandeling.”

Grote bos bloemen

Manou is weer helemaal hersteld van het Toxic Shock Syndrome. “Ik heb geluk gehad. Mijn organen hadden blijvend beschadigd kunnen zijn. En het gebeurt ook dat mensen hier aan komen te overlijden. Ik heb de co-assistente na mijn ontslag een grote bos bloemen gegeven. Ik wil er niet over nadenken hoe het had kunnen aflopen als zij me niet had gevraagd of het kon dat ik nog een tampon in had.”

Oppassen met tampons

Manou moet lachen als ze terugdenkt aan het advies van haar oma. “Mijn oma had gelijk: je moet oppassen met tampons. Je kunt ze zeker gebruiken, maar verwissel hem regelmatig. Ben je vergeetachtig of in een vreemde situatie (zoals bijvoorbeeld op een reis die ook je aandacht vraagt), zet dan een wekker op je telefoon die je er aan helpt herinneren dat je je tampon eruit haalt. Het kan je leven redden!”

Wij nodigen jullie van harte uit om op respectvolle wijze te reageren op het verhaal van Manou

De Damespraatjes Top 5 cadeaus voor Moederdag 2023

Wat geef je aan een vrouw die het liefste een dikke knuffel voor Moederdag zou krijgen? Wellicht knuffel je haar al heel vaak en wil je haar ook op een andere manier laten zien hoe waardevol ze voor je is. Want ook al zit geluk en liefde niet in materiële dingen; je kunt hier jouw moeder wel mee laten zien dat je aan haar denkt. Wij verzamelden ook dit jaar weer vijf originele en leuke cadeautips voor Moederdag! Nieuwsgierig naar onze tips? Check het hier!

2 reacties

jef -

manou dit kat ik niet van je verwacht agja dat komt door al dat vapen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Joris -

Waar zijn de eerdere 11 reacties gebleven?

Reageer ook